19 februari 2017: Boekpresentatie 'Tobia' van Lennaert Nijgh
Op zondagmiddag 19 februari 2017 werd in boekhandel H. de Vries in Haarlem 'Tobia', de heruitgave van het boek van Lennaert Nijgh gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Janwillem Schrofer, in wiens huis De Bereklauw Tobia zich voor een groot gedeelte afspeelt.
De cultroman
Tobia past helemaal bij het Boekenweekthema 'Verboden vruchten'. Vandaar dat er in de Boekenweek op zondag 26 maart 2017 van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32 in Haarlem een middag wordt gewijd aan dit boek. Janwillem Schrofer kent als geen ander de historie van de roman van Lennaert Nijgh.
Zangeres Josee Koning, de derde echtgenote van Lennaert, treedt op alsmede singer-songwriter Fokke Hoekstra. Hij is actief bij het restaureren van Lennaerts Urker kotter de Jonge Jacob die op de werf in Urk ligt en waarvoor nog fondsen nodig zijn.
De toegangsprijs voor bibliotheekleden is € 7,50 en niet-leden betalen € 10. Boekhandel De Vries is aanwezig voor de boekverkoop. Voor kaarten: www.bibliotheekzuidkennemerland.nl
Wij hopen op uw aanwezigheid op zondag 26 maart.
Kees de Bakker, Uitgever Conserve
Erna Houwers, de Bibliotheek Zuid-Kennemerland
Daan van der Valk, Boekhandel H. de Vries
De flaptekst van Tobia vertelt het volgende verhaal: ‘Inderdaad had Tobia zich geheel man van de wereld gevoeld en toen zijn vriend Boudewijn hem uitnodigde voor een feestje op zolder in Heemstede, waar wie weet wel modernisten kwamen en waar,’ zo werd gefluisterd, “de Leidsepleinjeugd” ook aanwezig zou zijn, was Tobia er al zeker van geweest dat er nu geneukt zou worden, aangezien geen vrouw weerstand zou kunnen bieden aan een goed gekleed heer met zijn vaders aftershave achter zijn oren.’
Halverwege de jaren zestig studeerde Lennaert Nijgh in Amsterdam. In 1971 verscheen zijn romandebuut Tobia of De ontdekking van het Masturbariaat bij Swan & Partners, een minuscule uitgeverij waarvan weinig meer vernomen werd. Het grootste deel van de oplage van Nijghs boek belandde in de ramsj bij De Slegte en ging twee jaar later in vlammen op toen het voormalige hotel Polen tot de grond toe afbrandde.
Dat zou dan het einde zijn geweest. Verder zou Nijgh, alleen als tekstdichter, columnist en kenner van bloemrijke anekdotes de geschiedenis in zijn gegaan. De weinige exemplaren van het boek die bewaard bleven, gingen echter van hand tot hand.
Omdat Tobia op een enigszins gemystificeerde wijze vertelde over de jaren waarin de Seksuele Revolutie wortel schoot, beleefde het boek een renaissance. Zoals Nijgh, badinerend, en vol zelfspot, schreef over de manier waarop hij die erotisch-pijnlijke jaren had ervaren, zo tekende Claire Brétecher achteraf over de twijfelachtige verdienste van Parijs 1968. Omdat de stijl, waarin Tobia geschreven is, bovendien naadloos aansluit bij de luchtig- verhalende traditie van Bomans, is het lezen van dit boek bijna zo goed als de daad zelf.
Bij uitgeverij Conserve verschenen eerder van Lennaert Nijgh:
Stad van Hout – columns uit het Haarlems Dagblad 1986-1989,
Tekst en Uitleg – liedteksten voor o.m. Boudewijn de Groot en
Moord en Doodslag – twaalf beroemde Nederlandse moordzaken.
Op 28 november 2017 is het 15 jaar geleden dat Lennaert overleed.