Zomersplinters - Mick van Biezen
Is het altijd goed om de waarheid te weten?
Morele dilemma’s in debuut van Mick van Biezen
Wat is de waarde van totale openheid? En is de waarheid altijd beter dan een vriendelijke leugen? Dat is nog slechts een van de dilemma’s die Mick van Biezen aan de orde stelt in zijn debuutroman Zomersplinters. Hoewel het einde min of meer uit de lucht komt vallen, weet Van Biezen toch indruk te maken met een meeslepend verhaal
Over de auteur
Mick van Biezen (1987) is politicoloog en schrijver. Hij werkte onder andere als onderzoeksjournalist voor De Correspondent en is momenteel bezig het maken van een true crime-documentaireserie en podcast voor BNN/Vara. Zomersplinters is zijn debuut als romanschrijver.
Morele normen
Al vijftien jaar heeft Andreas Sauer, hoofdpersoon van Zomersplinters, niets gehoord van zijn vroegere vriendin Leah. Wel heeft hij al die jaren oppervlakkig contact gehouden met haar vader Frank, ook al weet hij dat deze man er geen fraaie morele normen op na houdt en dat Leah al heel lang geleden volledig met hem gebroken heeft. Als Frank Andreas benadert met de mededeling dat Leah zoek is, weggelopen uit de ontwenningskliniek waar ze verbleef, stemt Andreas er ondanks alles meteen mee in om haar te gaan zoeken.
Vriendschap
Hij reist naar Italië, waar Frank woont en Leah voor het laatst gezien is. Wat volgt is een verhaal dat heen en weer springt tussen heden en verleden. Leah en Andreas kennen elkaar al vanaf hun geboorte. Allebei zijn ze geboren in Koeweit waar hun respectievelijke ouders met elkaar bevriend waren. Terug in Nederland, allebei nog kleuter, is hun leven ook in hun nieuwe woonplaats Wassenaar synchroon blijven lopen. Er was een onderbreking van vier jaar, toen Leah met haar ouders naar Napels verhuisde, maar daarna pakten zij als vanzelfsprekend de draad weer op. En toch is hun relatie daarna stukgelopen.
Waarheden
Andreas heeft geen flauw idee waar hij Leah moet zoeken en hoe hij haar aan zal treffen. Maar geleidelijk wordt hij geconfronteerd met een aantal waarheden die hij eigenlijk liever niet had willen weten.
Van Biezen maakt van Andreas een vrij kleurloos figuur, een leeg canvas waarop de gebeurtenissen kleur moeten aanbrengen. Dat werkt in dit geval goed want daardoor komen de andere personages beter tot hun recht. Ooit discussieerde hij met Leah over gentechnologie, een onderwerp waar zij zich hard voor maakte. ‘De mogelijkheid om agressie uit het DNA te schrappen leidt tot nieuwe morele verantwoordelijkheid. Want als je agressie kunt uitbannen en dat niet doet, ben je dan niet medeplichtig aan toekomstige moordpartijen?’ meent zij. ‘Hij hield zich stil, wist niet zo goed wat hij moest zeggen.’ Die houding blijkt tekenend voor Andreas.
Crimineel
Ook later, als hij tijdens zijn zoektocht ontdekt hoe Frank willens en wetens verantwoordelijk is voor ronduit misdadige activiteiten met immense gevolgen, is dat voor Andreas nog geen reden om rigoureus te breken met hem.
Overkoepelend thema van Zomersplinters is de vraag: hoe eerlijk moet en mag je zijn in je relatie tot anderen. En in hoeverre is de waarheid medebepalend voor hetgeen je bent en wordt in je leven. Dat is een boeiende vraag die tot nadenken stemt en daar kan zelfs het jammer genoeg behoorlijk melodramatische einde van dit boek niets aan veranderen.
Sonja de Jong
Mick van Biezen – Zomersplinters, Lebowski, ISBN 978 90 488 69442, 206 pagina’s, € 22,99, mei 2024.