Winterwater - Susanne Jansson
Jonge kinderen verdwijnen in de golven
Steeds op 11 januari slaat het noodlot toe
Alexandra gaat met haar dochtertje van vier maanden een lang weekend naar haar zus in Kopenhagen. Haar man Martin blijft thuis. Hij werkte eerder bij een sportwinkel en heeft nu zijn eigen mosselkwekerij op het eiland Orust.
Hij gaat naar het water en past op zijn zoontje Adam van drie jaar. Hij wordt afgeleid als zijn vader belt. Kort erop is Martin Adam kwijt, loopt hij naar het water en ziet daar alleen het rode emmertje van Adam. Hij heeft zijn knuffelpop Mulle thuisgelaten.
Maya woont sinds kort op het eiland en heeft de beeldhouwer Robert ontmoet. Hij blijkt goed bevriend met Martin te zijn en die belt hem als Adam verdwenen is. Robert en Maya gaan naar hem toe om te helpen zoeken. Martin is volledig in de war en Alexandra is alweer onderweg, terug van Kopenhagen. De politie wordt gaandeweg wat minder vriendelijk en de media, kranten, radio- en tv-stations zijn op het nieuws afgekomen.
Martin gaat door een hele slechte periode heen. Hij verbeeldt zich dat Adam hem roept vanf zee. Hij overleeft ternauwernood. Alexandra kan de spanningen niet aan en logeert tijdelijk bij haar ouders met de vier maanden oude Nellie.
Dan ontdekt Martin dat Adam niet de enige uit het huis op Orust is die verdwenen is op 11 januari. Daarvoor is in 1975 het vierjarige jongetje Johan verdwenen. Zijn ouders herdenken de verdwijning jaarlijks. De vader is gescheiden en hij verkoopt het huis aan Martins ouders. In 1965 is op 11 januari het gezin dat in hetzelfde huis woonde door het ijs gezakt. Vader, moeder en dochter. Alleen de vriendin Eva heeft het overleefd.
De auteur
Susanne Jansson (1972-2019) werkte in Göteborg en New York als journalist en fotograaf. Ze debuteerde in 2017 met de thriller Het offerveen, die internationaal lovend werd ontvangen. Winterwater is haar tweede thriller, die ze op haar ziekbed afrondde.
De oude dame Lilly, die Johan verloren heeft bij zee, is een weinig opvallende dame met het pekineesje (hondje). Als Martin haar chocoladepudding met pannenkoeken hoort bestellen in de supermarkt (‘alweer chocoladepudding met pannenkoeken’), zegt de cassière. Hij herkent hij de lievelingssmaak van Adam en besluit haar te volgen en vindt Adam na 3een klein jaar onzekerheid terug in het huisje van de oude vrouw. Voor de zekerheid belt hij Maya of ze erbij wil zijn. De oude dame voelt dat het niet ok is, vertrekt direct en lijkt bewust voor altijd te vertrekken.
Het is triest dat deze zeer bekwame auteur maar 46 jaar oud geworden. Haar werk is verzorgd en intrigerend. Het onthoudt ons als lezers van boeken die nu niet verschijnen, maar het ergst voor haar is dat Susanne Jansson zo’n kort leven heeft mogen leiden. In ieder geval heeft ze twee mooie boeken achtergelaten.
Kees de Bakker
Susanne Jansson – Winterwater (Vintervatten, is in augustus verschenen bij Wahlström & Widstrand in Stockholm) vertaald uit het Zweeds door Marika Otte, 288 pagina’s, ISBN 978 94 0310661 8, uitgeverij Cargo, oktober 2020, € 19,99