Wacht maar af - Loes den Hollander
Vijf weken van de wereld na een hersenbloeding
Familieperikelen leiden tot onenigheid en geraffineerde fraude met een lot
In haar 26ste thriller beschrijft Loes den Hollander hoe hoofdpersoon Franka van begin veertig vijf weken van de wereld is geweest. Toen ze in haar moeders huis was, kreeg ze een aneurysma in haar hoofd en liep daarbij een hersenbloeding op. Ze raakte bewusteloos en werd via het ziekenhuis in Alkmaar vervoerd naar het AMC. Vervolgens belandde ze in een verpleegtehuis in Bergen waar ze wakker werd.
Daarvan kan ze zich nauwelijks iets herinneren, ook niet als ze met verplegend personeel gesproken heeft of hun gesprekken heeft gehoord toen ze in bed lag. Ondertussen is haar moeder overleden en tegen haar wil gecremeerd. Franka’s tweede echtgenoot Brent vertelt dat haar moeder heeft gebeld en gezegd dat ze niet begraven wilde worden, maar gecremeerd. Hij heeft naar haar wens gehandeld.
Ondertussen heeft Franka nog goed contact met haar eerste man Dries, die inmiddels na drie kinderen van zijn tweede vrouw Arty te hebben gekregen, niet meer zo happy is over deze relatie en er met Franka over wil praten. Dat doet ze dan met haar halfzus Vivian tijdens een etentje.
Franka wil de weekenden gaan doorbrengen in haar moeders huis en als dat goed gaat definitief daar gaan wonen, de dokter in het verpleeghuis vindt het daarvoor nog te vroeg. Vivian wier moeder Audrey is getrouwd met Franka’s vader in zijn tweede huwelijk (maar hij is overleden) is verliefd op een Canadees die ze via internet heeft leren kennen. Ze gaat op stel en sprong naar Canada om echt met Charly kennis te maken. Daar ontmoet ze een Frans stel met wie ze vertrekt naar Frankrijk. Charley was after all toch niet wat ze van hem verwachtte, al had Vivian haar daarvoor al gewaarschuwd, tenminste. Dat vertelt ze. Franka merkt dat zowel haar arts Wolf als verpleegkundige Jessica met Brent hebben gepraat over dat hij het moeilijk had met haar vanwege de hersenbloeding. Franka vindt het vervelend dat ze achter haar rug om over haar praten.
Langzamerhand heeft ze door dat ze minder verstrooid is dan gedacht. Haar halfzusje Vivian is plotseling zwanger geworden, zegt ze, en ze is closer geworden met Brent. Als Franka haar zin doorzet om ondanks het advies van dokter Wolf weer een weekend uit te proberen in het huis van haar moeder, komen haar collega’s Felice en Famke langs, maar ook Brent, Vivian en haar ex Dries en zijn vrouw Arty die inmiddels haar vierde kind verwacht. Ze zijn in de wolken. Brent is hulpvaardig maar afstandelijk en zegt tegen haar dat hij in zijn testament heeft gezet dat zijn broer Tom zijn geld erft.
Wat Franka zorgen blijft baren is dat ze nog steeds kaarten krijgt van haar dode moeder met altijd weer de volle maan. Met teksten als ‘Liefs van mam, pas goed op jezelf en vertrouw niemand’, en op de volgende kaart dezelfde tekst met eraan toegevoegd: ‘En geloof niet alles wat er tegen je wordt gezegd.’ Als ze in het huis van haar moeder komt gevolgd door: ’Welkom thuis’. De volgende boodschap in de kaart geeft te denken: ‘Liefs van mam en tot gauw’. Wie stuurt die kaarten waarop altijd een volle maan is afgebeeld? Ze heeft geen idee.
Dan krijgt ze plotseling bericht dat Brent onder invloed met zijn auto in het water is beland en dodelijk verongelukt. En Brent drinkt nauwelijks, heeft iemand hem dronken gevoerd? Zijn broer Tom heeft hem geïdentificeerd. Als ze daarna naar Brents flat gaat en zijn kluis opent met de toegangscode van zijn bankrekening ziet ze dat er meer dan 100.000 euro op staat. En dat recent twee keer een ton is overgeschreven op de rekening van Dries en van Vivian. Vivian is in verwachting, zou het een kind van Dries zijn? Het blijkt dat iemand met een Eindejaarslot van de Staatsloterij drie ton heeft gewonnen. Als dat haar moeders lot is hoe komt het dan dat er nog een lot is waarmee 500 euro is gewonnen. Welk lot is nu van haar moeder? Toen Franka het lotnummer intikte zou het gaan om slechts 500 euro. Ze dacht met het lot Brent te kunnen helpen als hij een eigen zaak wilde beginnen, maar 500 euro is te weinig Brent had haar kleren opgehangen in haar moeders huis. Had hij zo het winnende staatslot bij haar moeder gevonden?
De grote schuldige achter het verhaal schrijft een commentaar in vijftien hoofdstukjes dat afgewisseld wordt met wat er gebeurt rond Franka. Nu ze geaccepteerd heeft dat haar moeder dood is is het de vraag of het verhaal over Vivians moeder Audrey klopt. Het boek wordt afgesloten met een paar spannende scenes die veel duidelijk maken over de beweegredenen van Franka’s tegenstanders. Ze is wel degelijk geraffineerd voor het lapje gehouden en aan haar hersenen mankeert niets.
De auteur
Loes den Hollander (Nijmegen, 1948) is een echte thrillerkoningin. Ze schreef 25 thrillers. Ze is al jaren een bestsellerauteur. Van haar boeken zijn ruim 1 miljoen boeken verkocht. Loes schrijft al vanaf het moment dat ze kon lezen. Toch kwam het nooit in haar op om van schrijven haar beroep te maken, omdat ze zich helemaal richtte op haar loopbaan in de gezondheidszorg. Dat veranderde toen ze in 2001 een verhalenwedstrijd won. Vanaf dat moment ging er voor haar gevoel een luik in haar hoofd open waar een onstuitbare lading teksten achter zit die zich allemaal verdringen om te worden opgeschreven. Toen ze in 2006 haar carrière als directeur van een gezondheidszorginstelling beëindigde, vond ze vrijwel tegelijk een uitgever, Chris de Graaf van uitgeverij Karakter, voor haar eerste thriller Vrijdag. Daarna volgde al snel het zinderende Zwanenzang en sindsdien is schrijven haar voornaamste bezigheid. Bij haar nieuwe uitgever De Crime Compagnie verscheen in 2018 Mij zie je niet en in oktober 2019 haar 25ste thriller Toen ik dood was.
Loes den Hollander – Wacht maar af, ISBN 978 946109471 1, 280 pagina’s, De Crime Compagnie, € 19,95, november 2020