Vlissingen - Nathalie Pagie
Uithalers en moord
Actuele en goed gedocumenteerde thriller
Om rustig aan haar nieuwe script te kunnen schrijven, verkast freelance scriptschrijver Keet Kuipers voor een maand naar een vakantiehuisje in Vlissingen. Maar rust blijkt er niet in te zitten. Ze belandt in een achtbaan van criminaliteit, moord en wanhopige pogingen om haar jongere broer te redden. Dat is het gegeven van Vlissingen, de nieuwe thriller van Nathalie Pagie. Haar verhaal hangt van toevalligheden aan elkaar, maar is goed geschreven en overtuigt daardoor toch. Prima boek voor in de vakantiekoffer.
Over de auteur
Nathalie Pagie (Waalwijk, 1974) debuteerde in 2013 met de thriller De toneelclub. Sindsdien schrijft ze in hoog tempo verder. Inmiddels zagen reeds twaalf thrillers van haar hand het licht. Ze won tweemaal, met Casa Familia en met IJsengel de Thrill Zone Award voor beste Nederlandstalige thriller van het jaar. Haar thriller Camping Oosthoek wordt inmiddels tot televisieserie bewerkt.
In alle rust
Een maand lang in alle rust werken aan een nieuw script in een oud vissershuisje in Vlissingen, waar het na afloop van het zomerseizoen heerlijk rustig is, het lijkt hoofdpersoon Keet Kuipers het toppunt van genot. Maar al meteen de eerste dag gaat het mis: Bij de buren staan twee mannen van een klusbedrijf op de stoep die twee weken lang aan gevelrenovatie gaan werken, met alle herrie die daarbij hoort.
Strandpaviljoen
Volkomen van haar stuk gaat Keet op zoek naar een andere plek waar ze rustig kan werken. Een caféterras, een bankje op de boulevard, het blijkt allemaal niet echt te voldoen. Maar dan ontdekt ze verderop op het strand een behoorlijk verwaarloosd strandpaviljoen waar geen mens zit. De eigenaresse, Barbara, vindt het prima als Keet daar de komende dagen komt zitten schrijven.
Drugssmokkelaars
Wat Keet niet weet, is dat Barbara de zolder van haar zaak verhuurt aan een bende drugssmokkelaars. Er verblijven zes jonge uithalers: jongens van 14 tot 19 jaar die bij nacht en ontij in de haven containers openbreken om er de binnengesmokkelde cocaïne uit te halen. Een ontmoeting tussen Keet en de groep boven kan niet uitblijven: als ze langdurig en hartverscheurend gehoest hoort boven, gaat zij een kijkje nemen en vindt daar tot haar immense verbijstering haar eigen halfbroertje Patrick, dat zij al acht jaar niet in levenden lijve gezien heeft.
Verhuisd
Patrick, tien jaar jonger dan Keet, is op zijn achtste naar Engeland verhuisd om bij zijn vader te gaan wonen. Hun contact is sinds die tijd beperkt gebleven tot bellen en facetimen en de laatste twee jaar is ook dat er steeds meer bij ingeschoten. Maar nu, op die zolder in Vlissingen, ligt Patrick opeens doodziek voor haar. Hij blijkt geronseld te zijn als een van de zes uithalers en heeft de avond ervoor levensgevaarlijk gas ingeademd toen hij cocaïne uit een container met fruit moest halen.
Meedogenloos
Keet besluit haar broertje te redden, maar dat blijkt niet eenvoudig. Tegen wil en dank raakt zij betrokken bij de cocaïnesmokkel. Want uiteraard is er veel meer aan de hand dan alleen dat uithalen. Ze krijgt te maken met meedogenloze mannen.
Het verhaal hangt van toevalligheden aan elkaar, maar het is de vlotte stijl van Pagie die maakt dat je het al lezend klakkeloos slikt. Dat komt ook door de rake wijze waarop zij haar personages neerzet: de uithalers bijna allemaal jongens die het in hun leven niet bepaald getroffen hebben en die nu hopen met hun activiteiten snel genoeg geld te kunnen verdienen om een ander leven te gaan leiden. En die ene die juist te rijk en beschermd is opgegroeid en nu op zoek is naar meer spanning in zijn leven.
Leider
En dan is er nog de wrede leider van de bende die de jongens alle risico’s laat lopen en zelf in alle veiligheid het grote geld opstrijkt. En de dappere Keet zelf natuurlijk die voor haar broertje zelfs de gevaarlijkste criminelen trotseert.
Die combinatie van een spannend verhaal en levensechte personages maakt Vlissingen tot een thriller die dan misschien wel niet erg verrast, maar toch zeker de moeite van het lezen waard is. En passant geeft Pagie je ook nog een wat andere kijk op die rotjochies die als uithaler werken: bijna altijd jongens die geen andere manier van overleven zagen en slachtoffer zijn van de bazen boven hen.
Sonja de Jong
Nathalie Pagie – Vlissingen, De Boekerij, ISBN 978 90 225 9498 8, 270 pagina’s, € 18,99, juni 2024