Vera Wongs ongevraagd advies aan moordenaars - Jesse Sutanto
De moord op een onsympathiek mens
En de allesherstellende kracht van goed eten
Recepten geeft ze er jammer genoeg niet bij, maar het water loopt je regelmatig in de mond bij de beschrijving van alle gerechten die hoofdpersoon Vera Wong in Vera Wongs ongevraagd advies aan moordenaars voor haar vrienden maakt. Gerechten die hun leven een beetje mooier maken. Er is op de achtergrond sprake van een moord. Maar een thriller kun je deze roman niet noemen. Het is een feel good-boek, pure ontspanning die je met een grote glimlach op je gezicht tot je neemt en je het geloof in de goedheid van de mens weer een beetje teruggeeft.
Over de auteur
Jesse Sutanto, die haar leeftijd zorgvuldig geheimhoudt, is een Chinees-Indonesische schrijfster. Ze studeerde Creative Writing in Oxford waar ze in 2009 afstudeerde. In 2021 verscheen haar eerste en meest bekende boek Dial A for Aunties. Sindsdien kwamen er jaarlijks twee of drie nieuwe boeken van haar uit, die het beste als humoristische thrillers te omschrijven zijn. Vera Wongs ongevraagd advies aan moordenaars is het eerste boek van haar dat in het Nederlands is vertaald. Ze woont met man en twee dochters in Jakarta.
Chinese weduwe
De Chinese Vera Wong is zestig, weduwe en moeder van een zoon die druk is met zijn eigen leven en vooral niet te veel lastiggevallen wil worden door zijn moeder. Ze woont in de Chinese wijk van San Francisco en is eigenares van een theehuis met de roemrijke naam Vera Wangs Wereldberoemde Theehuis. Maar wereldberoemd kun je het theehuis, met nog maar één klant per dag, amper noemen. Zelfs het feit dat Vera het vernoemd heeft naar haar bijna-naamgenote, de modeontwerpster Vera Wang, helpt niet en ook haar persoonlijke, op het karakter van de klant afgestemde theemelanges brengen geen klant binnen.
Flinke wandeling
Maar Vera is niet van plan bij de pakken neer te zitten. Elke ochtend om half vijf staat ze op (want uitslapen is alleen voor baby’s en voor Europeanen, vindt ze), dan stuurt ze eerst haar zoon een appje met de vermaning dat hij ook moet opstaan (waar hij nooit op reageert), maakt daarna een flinke wandeling en wacht dan in haar winkel op die ene klant, Alex Chen. Elke dag maakt ze nieuwe theemixen voor hem en zijn thuiszittende zieke vrouw, vanuit de kast met 188 laatjes met evenzovele ingrediënten.
Dode man
Maar op een ochtend is alles opeens anders. Als ze in haar winkel komt, ligt daar een dode man op de grond. Het ruitje van de toegangsdeur is kapotgeslagen. Vera belt de politie, zij het pas nadat ze eerst met een mooie vaas en een leuke foto van zichzelf er een prettige plaats delict van gemaakt heeft, en die is snel ter plaatse. Maar tot Vera’s grote verontwaardiging doen de agenten niets van wat ze altijd in politieseries op televisie ziet: ze maken geen bloedspatanalyses (er is ook geen sprake van bloed, de man lijkt een natuurlijke dood te zijn gestorven), onderzoeken geen vingerafdrukken en stellen geen scherpe vragen. Vera besluit daarop meteen dat zij die moord dan zelf wel gaat oplossen. En dat ze een usb-stick uit de hand van de dode heeft weggepakt, vertelt ze de agenten lekker niet.
Vier verdachten
Dankzij alle series die zij altijd kijkt, weet ze het precies: een moordenaar keert altijd terug naar de plaats waar hij gemoord heeft. Dus houdt ze de omgeving scherp in de gaten en betrapt binnen een dag bij haar winkel vier verdachte personen: een jongeman die zegt journalist te zijn, een jonge vrouw, die beweert een podcast over true crime te maken, de weduwe van de dode man en een man die als twee druppels water op de dode lijkt en zijn tweelingbroer blijkt te zijn. Duidelijke zaak voor Vera: een van die vier is de moordenaar. Ze sluit vriendschap met alle vier en begint de lekkerste Chinese gerechten voor hen te koken om hen loslippig te maken.
Geheimen
Ieder van haar vier nieuwe vrienden heeft zo zijn eigen geheimen en alle vier hebben ze een verdraaid goede reden om een hekel aan de dode te hebben. Want dat deze Marshall Chen een buitengewoon onaangenaam mens was, is al snel duidelijk. Het zal niemand verbazen, maar na lang speuren en vooral heel veel koken, ontdekt Vera wie de dader is.
Maar wat zij vooral ontdekt is de kracht van vriendschap. Ze heeft het zichzelf nooit willen toegeven, maar ze was verdraaid eenzaam de laatste jaren en nu heeft zij opeens vier lieve vrienden. Nee, zelfs vijf, want ook haar zoon ziet in dat hij zijn moeder verwaarloosd heeft.
Sprankelend
Humor en moord, het is al veel vaker geprobeerd en niet altijd met succes. Maar Jesse Sutanto slaagt erin om haar verhaal op sprankelende wijze te vertellen. Je gaat houden van haar personages die worstelen met hun leven, fouten maken en van die fouten leren. En vooral van die eigenwijze Vera. Bijna de hele tijd zit je als lezer met een brede grijns op je gezicht bij het lezen van de dappere, maar ook best wel bizarre onderzoeksmethoden van Vera.
Alleen het feit dat Sutanto de zestigjarige Vera op bijna elke bladzij een oud vrouwtje noemt, doet wel een beetje vreemd aan. Maar ach, het zij haar vergeven.
Sonja de Jong
Jesse Sutanto – Vera Wongs ongevraagd advies aan moordenaars. Oorspronkelijk gepubliceerd in 2023 als Vera Wongs unsolicited advice for murderers, bij PT Karya Hippo Makmur. Vertaald uit het Engels door Hilke Makkink. Uitg A.W. Bruna,ISBN 978 94 005 1796 7, 352 pagina’s, € 20, november 2024.