Twee kleine visjes - M.J. Arlidge
De ellendige jeugd van Helen Grace maakte haar weerbaar
In Grove House bouwt zij haar weerstand op en onderdrukte immigranten maakte haar extra sociaal
Het leven van inspecteur Helen Grace ging in haar jeugd niet over rozen. Een hele serie lang maken we haar mee. Niemand zeggen is de tiende Helen Grace. In Twee kleine visjes zien we hoe moeilijk Helen het heeft gehad in haar jeugd.
Het eerste verhaal Alles in de wind heet ze nog Jodie Haines en woont in het derde weeshuis Grove House, als toen ze vijftien is. Haar vader en moeder zijn vermoord door haarzus Marianne als ze dertien is, haar zus zit daarom in de gevangenis en ieder jaar stuurt ze haar een kerstkaart die onbeantwoord wordt teruggestuurd.
In Grove House ziet ze hoe meisjes worden misbruikt, zwanger gemaakt en gedood zoals Jaz en Gemma, waaraan de directrice Carole Matthews en een aantal anderen hadden meegewerkt. Op het gevaar voor eigen leven volgde ze het spoor van hun lichamen tot aan de vuilnisbelt en geeft het door aan Grace Simmons van de politie. Grace brengt haar in veiligheid in een flat waar ze veilig is en kan beginnen aan een nieuw leven. Ze verzint ook een nieuwe naam voor haarzelf: Helen, vernoemd naar haar grootmoeder, met de achternaam Grace, vernoemd naar de politievrouw, die later haar bazin wordt.
In het tweede verhaal Schuitje varen, dat al eerder als premiumgeschenk is uitgegeven, begint ze op haar achttiende als onervaren politieagente bij de verkeerspolitie. Wanneer een Afrikaanse man wordt aangereden op de snelweg, terwijl hij achtervolgd wordt door honden, gaat Helen op zoek naar de locatie waar hij vandaan komt. Het blijkt Manor Farm te zijn, een kalkoenfokkerij, waar tientallen Afrikaanse arbeiders werken. Aan de verwondingen van de aangereden Afrikaan kan patholoog Jim Grieves zien dat er niet zachtzinnig met de man is omgesprongen. Helen krijgt Rosemary Evans van het archief van de politie zover om de identiteit van de Afrikaan die uit Ruanda blijkt te komen te achterhalen. Hij blijkt Addisu Tesfaye te heten, ‘eem vrij veel voorkomende naam in Afrika,’ zegt Rosemary. Ze verwittigt inspecteur Whittaker en hij besluit tot een nachtelijke overval. Daarbij slaagt Helen erin om Gary Raynor, de baas van de boerderij op te pakken en geboeid aan de inspecteur te overhandigen. Ze is extra fit geworden omdat ze elke dag hard werkt aan haar conditie op de sportschool om zo haar mannelijke collega’s te kunnen evenaren. ‘s Avonds Helen mee met Whittaker en zijn mannen naar Southampton, omdat een schip wordt verwacht waar mogelijk nieuwe mensenlading op kan zitten. Als ze zich maar niet teveel uitslooft zodat de mannen zich benadeeld voelen, zegt hij subtiel.
Op het haventerrein wordt een container onderschept met een vijftigtal Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen, drie blijken al te zijn overleden. De enige die ontbreekt is de mensenhandelaar zelf. Helen bezoekt op haar vrije dag de man die geschokt is dat hij Addisu heeft aangereden. Hij is nog vol medeleven. Ze twijfelt over iets en vraagt of ze zijn busje van binnen mag bekijken. En bedenkt opeens: zou hij daarmee de Afrikaanse werklui, die als slaven te werk worden gesteld, vervoeren? Dan ontstaat daarna een spannende vervolgscène op haar motor als het werkelijk op lijkt dat hij bij de mensenhandel betrokken is. En levert Helen zo jong als ze is de oplossing van het raadsel, wat haar ook veel complimenten oplevert van inspecteur Whittaker. Hij voorspelt haar een grote toekomst, niet bij de verkeerspolitie ongetwijfeld… Als ze met bloemen staat bij het graf van Addisu Tesfaye, de immigrant die het niet heeft overleefd, is de rechercheur Helen Grace geboren.
De auteur
M.J. Arlidge (Londen, 1974) schrijft al jaren scenario’s voor verschillende Britse crimeseries. Iene miene mutte was zijn debuut als thrillerauteur en werd lovend onthaald door pers en publiek. Inmiddels zijn er al tien boeken met de intrigerende inspecteur Helen Grace in de hoofdrol bij Boekerij in vertaling verschenen.
M.J. Arlidge – Twee kleine visjes – de verhalen Alles in de wind en Schuitje varen (verschenen als No way back en Running blind bij o.a. Penguin) vertaald uit het Engels door Harmien Robrach en Yolande Ligterink, 190 pagina’s, ISBN 978 90 225 9456 8, uitgeverij Meulenhoff Boekerij, € 10,00, oktober 2021