Tussen tulp en Faya Lobi - Ineke Oudekerk
Een leven tijdens de roerige jaren tachtig in Suriname
Een vleugje liefde, spanning, verdriet en tegenslag
Laten we het boek kort samenvatten: Laura, haar Surinaamse man Frank (huisarts) en hun drie kinderen vertrekken begin jaren tachtig naar Suriname om daar een nieuw leven op te bouwen.
De eerste rimpeling in het huwelijk wordt zichtbaar wanneer Frank in twijfel trekt of een van de kinderen wel van hem is.
Decembermoorden
Dan vinden de schokkende moorden plaats die later de Decembermoorden zijn gaan heten: ‘Er gaan allerlei geruchten. Niemand weet precies wie er allemaal zijn opgepakt. Er wordt gezegd dat ‘het om zestien mensen gaat. Het waren ook zestien sergeanten die in 1980 de coup pleegden, misschien daarom. Ik weet het niet, maar ik ben bang dat er iets heel ergs is gebeurd.’
Laura vertrekt naar Nederland om zich door een dermatoloog te laten behandelen; de verwijdering tussen Laura en Frank wordt er niet kleiner door. Teruggekomen in Suriname krijgt ze het met Frank aan de stok omdat hij gehoord heeft dat zij op een terras samen met een vreemde man had gezeten: ‘Frank is in alle staten als ze thuiskomt. […] “Je geeft me schande, je geeft me gewoon schande!” schreeuwt Frank.’
Laura gaat voor een groot deel haar eigen gang: ze doet de PR voor een stichting en begint een opleiding Cultureel Vormingswerk. Het huwelijk is, na bijna elf jaar, niet meer te redden: ze gaan scheiden.
Sranantango
Laura gaat met de kinderen naar Nederland en volgt daar een opleiding tot onderwijzeres. Ze ontmoet Peter, een weduwnaar met twee volwassen zoons, en trouwt met hem. Dan volgen de treurigheden zich snel op: Laura’s moeder overlijdt, Peters moeder overlijdt, Laura’s oudste zoon wordt uitgezonden naar Afghanistan, Laura’s vader overlijdt en de drie beste vriendinnen van Laura gaan dood. Ze gaat terug naar Suriname: “De piloot zet het toestel heel zachtjes aan de grond. De deur gaat open. Als Laura tegen de vertrouwde muur van hitte aanloopt, slaakt ze een zucht die vanuit haar tenen lijkt te komen. De hitte, de geur, zij zijn onveranderd en vertrouwd.”
De schrijfster vertaalt zo nu en dan een woord uit het Sranantongo dat ze gebruikt en aan het einde geeft ze wat achtergrondinformatie over Desi Bouterse. Het boek bevat illustraties van Nehomia Lemmer.
Wanneer we naar het leven van de schrijfster kijken, dan mogen we concluderen dat Tussen Tulp en Fayalobi een (voor een belangrijk deel) autobiografische roman is.
Ineke Oudekerk Is geboren en getogen in Nederland. In de jaren tachtig vertrekt ze met haar gezin naar Suriname en woont daar vier jaar. Ze gaat scheiden en keert naar Nederland terug. In 2011 emigreert ze met haar tweede man voor de tweede keer naar Suriname. Terug in het land van haar hart komen veel herinneringen bovendrijven en begint ze met schrijven, dat zal resulteren in dit boek.
Inmiddels woont ze weer in Nederland, waar ze haar eigen bedrijfje is gestart: Proteco Services, dat mensen helpt met het uitgeven van een boek. Hoewel ze Suriname nog dagelijks zegt te missen, is ze blij weer in de buurt van de kinderen en acht kleinkinderen te wonen.
Tussen Tulp en Fayalobi is een aardig, maar enigszins uitgesponnen verhaal. Het heeft wel wat weg van een verhaal uit een vrouwenblad, al is het daarvoor veel te lang (het telt maar liefst 331bladzijden) en wordt deze term niet meer gebezigd. Maar de kenmerken heeft het wel: het is vanuit het perspectief van een vrouw geschreven, het bevat een vleugje liefde, spanning, verdriet, tegenslag en moet het niet hebben van originaliteit, diepgang of stijl. Zonder twijfel zullen er vele lezers te vinden zijn die van het genre smullen.
Adriaan Vermeulen
Ineke Oudekerk, Tussen Tulp en Fayalobi (uitgeverij Proteco, 2024) NUR 301 / ISBN 978 94 6266 716 7