Tue-trilogie deel 2 - Op een dag lachen we erom - Thomas Korsgaard
Avonturen van een nog steeds asociaal gezin
Lachen om de ellende van een ander
Het behoorlijk disfunctionele gezin waarover Thomas Korsgaard schreef in zijn semi-autobiografische boek Mocht er iemand langskomen is terug. Ook in deel twee van zijn trilogie beschrijft Korsgaard in geuren en kleuren de vele vreemde strapatsen van zijn ouders en de manier waarop de drie kinderen in het gezin daarmee proberen om te gaan. Wederom best wel grappig, maar ook wrang. En vooral een herhaling van hetzelfde. Het boek voegt weinig toe aan het eerdere deel. Lachen om iets wat feitelijk helemaal niet zo grappig is.
Over de auteur
De Deen Thomas Korsgaard (1995) debuteerde in 2017 op 21-jarige leeftijd met het semi-autobiografische Hvis der skulle komme et menneske forbi (in het Nederlands vertaald als Mocht er iemand langskomen). Het boek was gebaseerd op zijn eigen jeugd in een disfunctioneel boerengezin op Jutland. Onlangs verscheen het tweede deel van wat inmiddels is uitgegroeid tot een trilogie. Voor het derde deel, dat in het voorjaar van 2025 in het Nederlands verschijnt, ontving de Deen in eigen land de prestigieuze Gyldne Laurbaer, de prijs voor het beste boek van het jaar van de Vereniging van Deense Boekhandelaren.
Financieel beter
Deel twee in deze trilogie laat zich heel goed lezen zonder het eerste deel te kennen. Al snel ben je vertrouwd met het gezin dat ergens op het platteland in Jutland woont en in een eeuwig gevecht is met de autoriteiten, met elkaar en met het leven. Er is bij aanvang van deel twee wel het een en ander veranderd. Verteller Tue is inmiddels bijna 18 jaar, schaamt zich nog altijd voor zijn ouders, worstelt nog met zijn homoseksualiteit en droomt nog steeds van voorgoed vertrekken. Maar het gezin is er financieel wel beter op geworden.
Schadevergoeding
Dat is te danken aan een forse schadevergoeding die aan moeder is uitgekeerd omdat het ziekenhuis fouten heeft gemaakt bij het opereren van pezen in haar arm. Die 900.000 Deense kronen (omgerekend ruim 120.000 euro) komen goed van pas. Er worden nieuwe spullen aangeschaft, uitbundig een koperen huwelijksfeest gevierd en een all-inclusive vakantie naar Alanya geboekt met het hele gezin. Groot succes.
Pyjama
Maar in wezen verandert er toch weinig. Moeder ligt nog altijd dagenlang in haar pyjama op de bank en speelt onlinegokspelletjes. Via de chat van een van die spelletjes heeft ze een man leren kennen en sindsdien dreigt ze constant te gaan scheiden en naar Funen te gaan verhuizen. Maar tot daadwerkelijke actie komt ze niet. En vader, die in deel 1 door een onhandige actie zijn hele boerderij kwijtraakte, heeft nu wisselende baantjes als tuinman, slachter, lopende bandmedewerker en alles wat zich maar aanbiedt. En mishandelt tussen de bedrijven door zijn vrouw.
Pissen en bierdrinken
Korsgaard heeft een goed oog voor ‘grappige’ details en die meet hij ook breed uit. Over opa die altijd een dikke stapel kranten op de grond uitstalde, want dan kon hij pissen en bierdrinken tegelijk op dezelfde plek zonder dat de vloerbedekking eraan ging’. Of over vader en moeder die in Alanya vanuit het hotelzwembad rechtstreek in hun badkleding naar de eetzaal gaan voor het diner. We zijn op vakantie, ze willen ons geld heel graag hebben, dus moeten ze maar tegen een paar Deense blote buiken kunnen, aldus vader.
Grimmiger
Allengs wordt de sfeer van het boek grimmiger. Tue voelt steeds meer haat voor zijn vader en ontvlucht uiteindelijk het huis om illegaal bij een vriendin in te trekken. Hij doet zijn eerste seksuele ervaringen op, die niet bepaald romantisch zijn.
Het is best triest en tegelijk amusant allemaal, maar toch begint Op een dag lachen we erom op een gegeven moment een beetje tegen te staan. Weer zo’n wrang-grappige anekdote, weer zo’n rare actie van vader of moeder, maar verder dan een opeenvolging van die bizarre momenten komt het niet. Alle personages zitten gevangen in hun eigen machteloosheid. En dat is eigenlijk ontzettend droevig.
Sonja de Jong
Thomas Korsgaard – Tue Trilogie 2 –Op een dag lachen we erom. Oorspronkelijk verschenen in 2018 als En dag vil vi grine af det bij Lindthardt og Ringhof Vorlag A/S. Vertaald uit het Deens door Lammie Post-Oostenbrink. Ambo Anthos, ISBN 978 90 263 6492 1, 270 pagina’s, € 23,99, oktober 2024