Stille angst - Robert Bryndza
Eerste standalone misdaadthriller van Robert Bryndza
Auteur laat zien dat zonder Erika Foster en Kate Marshall ook een boek met nieuwe heldin Maggie meeslepend kan zijn
De eerste standalone van Robert Bryndza gaat over Margaret (Maggie) Kendall. Ze is getrouwd met Will Kendall, telg van een invloedrijke familie. Tot zes jaar geleden was hij patholoog-anatoom net als zijn vader. Hij heeft beloofd door te zullen studeren, maar zijn hart gaat uit naar de architectuur. Na de dood van zijn vader gooit hij het roer om en besluit te gaan werken als projectontwikkelaar. En bouwt bovendien voor Maggie en hemzelf een huis op een eiland in Kroatië, Tisina.
Over de auteur
Robert Bryndza (Lowestoft, 1979) is in Groot-Brittanië geboren en woont tegenwoordig in Slowakije. Hij is opgeleid tot acteur, maar stapte over op de schrijfkunst. Het eerste deel van zijn Erika Foster-serie Het meisje in het ijs werd een wereldwijde bestseller. Van Bryndza’s boeken zijn wereldwijd zes miljoen boeken verkocht. Stille angst werd vertaald door Willeke Lempens.
Als Maggie in het ziekenhuis werkt aks trauma-arts komt Will als patiënt de spoedeisende hulp binnen. Misschien heeft hij zelfmoord hebben gepleegd. Maggie betwijfelt of dat waar is en dan blijkt dat Will onder druk gezet is door duistere krachten, onder wie een minister. Maggie is totaal van slag en vertrekt stante pede naar Tristina. Daar blijkt men van plan te zijn een eind aan haar leven te maken. Ze wordt een paar keer bedreigd en bijna gedood.
Explosie
Als ze wil vluchten met Wills oudste vriend Eric, vindt er een aanslag plaats op zijn leven door zijn boot te laten exploderen, waarbij Eric wordt gedood. Net als daarvoor ook journalist Jeffery Patrick, die zijn onderzoek met de dood moet bekopen net als Will. Door een Kroaat wordt Maggie’s leven bedreigd totdat de beheerder haar redt, weliswaar tegen forse betaling. Hij brengt haar bij een bus richting Slovenië en uiteindelijk belandt ze in Parijs. Van daaruit reist ze naar het huis van Hugo in Noord-Frankrijk, een broer van Will.
Een vroegere vriend van haar moeder, George, zorgt ervoor dat ze via een vrachtboot in Southampton aankomt, maar daar wordt ze gearresteerd. Als ze een verklaring tekent met een minister en toegeeft geen geheimen prijs te geven, mag ze het psychiatrisch ziekenhuis verlaten waar is ze is vastgehouden. Dat belooft minister voor internationale samenwerking Daisy da Costa. Die blijkt later vroeger racistische uitspraken te hebben gedaan op een schoolfeestje, waarbij ook Asha Abebe aanwezig is, de huidige Attorney General, adviseur van de Britse regering. Daisy noemt haar naam. Asha heeft al een aanbod gehad van de universiteit in Cambridge om er rechten te studeren. ‘Het lijkt wel of je tegenwoordig beter af bent met een zwart smoelwerk en een armoedige afkomst. En de rest van ons die er echt hard voor werken, hebben het nakijken.’ Daisy zegt in 1989 al die verfoeilijke dingen. Uit wat voor familie komt ze eigenlijk? Ze heeft Maggie al die tijd dwarsgezeten. Zou nu Boontje om zijn loontje komen? Een minister die die dingen zegt, zal moeten aftreden zou je denken.
Pakkend boek
Met deze standalone heeft Robert Bryndza laten zien dat hij zijn mannetje staat. Toen ik het boek zag viel het me tegen dat het geen nieuwe Erika Foster of Kate Marshall was, maar de auteur laat zien dat hij ook zonder zijn helden een pakkend boek kan schrijven.
Robert Bryndza – Stille angst (verschenen als Fear the Silence bij Team Bryndza/Raven Street Publishing) is vertaald uit het Engels door Willeke Lempens, 361 pagina’s, ISBN 978 90 225 9655 5, uitgeverij Boekerij, € 22,99, november 2023