Stad van de honden - Leon de Winter
Mooie roman over neurochirurg Jaap Hollander die succesvol de hersenen van een jonge Saoedische prinses opereert
Het honorarium moet de zoektocht naar zijn verdwenen dochter door een geoloog en zijn team mogelijk maken
Veel van het werk van Leon de Winter heb ik gelezen, al vanaf De (ver)wording van de jongere Dürer en latere titels zoals God’s Gym. Veel van de meeste hoofdpersonen zijn Joodse macho’s, dat hoort bij zijn oeuvre. Ook deze keer is het neurochirurg Jaap Hollander. Gepensioneerd, gescheiden van Nicole en enigszins gefrustreerd omdat de halve God bij het AMC niet meer zijn werk mag doen.
Verdwenen in een krater
Voor de tiende keer gaat hij naar Israël om het verdwijnen van zijn dochter Lea te herdenken. Steeds weer naar hetzelfde vijfsterrenhotel in de woestijn, iets buiten Mitzpe Ramon. Daar is ze verdwenen, samen met Joshua Pollock in een grote krater. De twee hebben overnacht in een B & B en zijn ’s nachts de reusachtige krater ten zuiden van het dorpje Mitzpe Ramon in gefietst. Een tocht van ruim een uur naar de ruïnes van het Saharonimfort, duizenden jaren geleden gebouwd naast de enige waterplek in de hele streek, de Saharonimbronnen. Een fort dat ligt op de specerijenroute van het zuiden van het Arabisch Schiereiland naar de havens van de Middellandse Zee. Als Jaap in de nacht de krater bezoekt, zoekt een hond zijn gezelschap en hij geeft hem water uit een meegenomen flesje. Het is Ibrahim, die hij later Avi noemt.
De ouders van Joshua, Joyce en Samuel Pollock zijn inmiddels overleden, en tegenwoordig heeft Jaap een relatie met Geertje, een voluptueuze registeraccountant die zijn boekhouding doet, maar ook een seksueel actieve en aantrekkelijke vrouw is. De reis naar Israël maakt hij alleen en laat zich vanuit de luchthaven brengen naar het luxueuze Beresheet Hotel, waar hij ook de hond uit de krater weer ziet en hem water geeft. In het hotel heeft hij de volgende dag een afspraak met dr. David Kordevan. Rina Gutmacher vertelt hem dat die afspraak is verschoven. Zij werkt op het kantoor van de Israëlische premier en heeft een ongebruikelijk verzoek voor Jaap Hollander.
Over de auteur
Leon de Winter (’s-Hertogenbosch, 1954) is schrijver van talloze romans als De (ver)wording van de jongere Dürer, Kapland, Hoffmans’ honger, SuperTex, God’s Gym, Het recht op terugkeer, VSV en Geronimo. Zijn meest recente boek Het lied van Europa stond maandenlang in de bestsellerlijsten.
Met de helikopter vliegen Rina en hij naar het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem. Daar ziet hij de premier en bij hem zijn oude vriendin, neurochirurge Barbara Ben Tsion die Jaap bij de premier heeft aanbevolen. Hij moet een zeventienjarig Arabisch Noora meisje opereren. Ze is de dochter van een Saoedische prins. Als ze niet geopereerd wordt, is het einde verhaal. Ze heeft arterioveneuze malformatie. Links temporaal met ook afwijkende bloedvaten doorlopend tot in de stam. Het meisje kan over zo veel jaar de koningin van Saoedie-Arabië zijn. Jaap wil haar zelf bekijken. Gaat met een privéjet naar Jordanië en wordt vandaar uit met een driemotorige Falcon 900 naar Riyad gebracht. Hij onderzoekt het bloedmooie meisje. De kern van de bloedvaten in de hersenen hebben de grootte van een ei. Hij maakt kennis met haar vader, die een korte zwarte baard heeft, het hoofd onbedekt. Hij wordt de Heerser genoemd.
Geen luchtdrukcomplicaties
Jaap zegt dat hij Noora kan helpen. Alleen heeft hij zelf zijn bedenkingen of hij haar werkelijk kan genezen. Hij wil de operatie in Israël doen met assistentie van Barbara. En een van zijn studenten, de jonge neurochirurgen Carolien of Jasper. Noora moet vanuit Saoedie-Arabië over de weg worden vervoerd, zodat er geen luchtdrukcomplicaties zijn. Zijn jawoord heeft alles te maken met het drie miljoen kostende onderzoek van de geoloog dr. Kordevan in de krater naar mogelijke sporen van Jaaps dochter Lea en haar vriend Joshua. Is er nog iets van hen terug te vinden? Kordevan denkt dat hij met maximaal acht tot tien mensen aan het werk moet, de komende twee, drie jaar. Hij zal een begroting maken. Voor de operatie krijgt Jaap drie miljoen waarmee hij de geoloog kan betalen. Het bedrag staat inmiddels op een tussenrekening van de Saoedische bank. En zal op een later tijdstip aan hem worden overgemaakt, zo verneemt hij in een mail van de First Abu Dhabi Bank in Dubai. Maar wat als de operatie fout verloopt?
Gezwel in de hersenen
Gelukkig gaat die naar wens en Noora belt hem zelfs later op om hem te bedanken voor zijn geslaagde operatie. Ze wil hem uitnodigen om een keer naar Riyad te komen voor het grootste feest dat Riyad ooit heeft gezien.
Als Jaap voor een etentje met Barbara een nieuw pak heeft gekocht en nieuwe schoenen, glijdt zijn met hondenpoep bekakte Bontoni-schoen uit over de vierde tree van het restaurant. Hij valt en eindigt met zijn voorhoofd op de tegelvloer. Na onderzoek in het Sourasky-ziekenhuis in Tel Aviv blijkt dat hij een gezwel heeft in zijn hersenen. Een frontaal meningeoom. Dat moet geopereerd worden en nu is hij de patiënt en professor Jonathan Leibovich zijn neurochirurg. De operatie slaagt. Voordat hij zover is heeft hij een testament geregeld via Geertje. De helft van het bedrag van bijna 1 miljard, het honorarium van de prins,s moet besteed worden aan het vinden van zijn dochter en de andere helft aan de opleiding van neurochirurgen in Nederland en Israël. Als Geertje onbereikbaar blijft, ziet hij dat er 990 miljoen dollar van zijn rekening is afgeschreven. Hij heeft nog een kleine tien miljoen over, dat is genoeg om van te leven. Maar het overgrote deel van het geld staat op een rekening op de Caymaneilanden. Hij vreest dat Geertje ermee vandoor is gegaan, maar nog erger de wraak van de Heerser, de vader van Noora. Die zal Geertje niet lang laten leven. Op appjes wordt door Geertje niet gereageerd, zodat het er op lijkt dat ze met haar leven speelt.
Hond met de naam Ibrahim
Dan ontmoet Jaap de hond weer die hem vergezelde in de krater en bij het hotel. Hij heet Ibrahim, hij kan met hem praten, zo lijkt het. Misschien zijn het waandenkbeelden als gevolg van het meningeoom die dit mogelijk maken. Sommige psychoten en schizofrenen hebben het ook, stemmen die alleen op een bepaalde plek klinken. Ibrahim zegt dat hij naar Jaffa moet gaan, daar zal een chachama (de slimme, de wijze) hem naar vertellen hoe hij zijn dochter kan bereiken. Het kan niet anders dan dat ze in het rijk der doden is. Ze zegt dat hij zich in de krater mee moet laten voeren met de rivier, hij kan erin verdrinken, het is gruwelijk en donker, maar als hij er levend doorheen komt, wacht Ibrahim op hem en zal hem meenemen voor de laatste test. ‘Dan zie je je dochter terug.’
Hij laat zich meevoeren met het onstuimige en gevaarlijke water en belandt in een hal waar hij zelf een keuze moet maken welke tunnels hij binnen wil gaan. De nummering is gebaseerd op de code die hij gebruikte als hij zijn appartement in Engel in Tel Aviv binnen wil gaan, maar uiteindelijk de geboortedata van zijn ouders Sara en Simon zijn. En opeens staat hij in Weesp bij Lea’s kamer waar ze de mezoeza bevestigt op de deurpost. De sjofar uit haar kamer doet hij aan zijn mond, waardoor er een eeuwenoud, diep dierlijk geluid opstijgt. Aan de poging om dichter bij Lea te komen houdt hij een bloeding over die Jonathan, die snel afvoert, mogelijk, omdat de opening van zijn hersenen nog niet is afgesloten. Hij moet revalideren, opnieuw leren praten en zijn vingers bewegen, iets wat langzaam gaat. Hij geniet dan van het buitenleven in Tel Aviv op het bankje van Rotschild, tegenover Engel en laat de tijd verstrijken.
Muziekfestival
Hij hoort twee hippies praten over elektronische dansmuziek, een muziekstroom die hij niet kent, op een muziekfestival dat op 7 oktober gehouden wordt. Het festival begint de dag ervoor al op het Loofhuttenfeest. Vanaf zaterdagavond 7 oktober is het Simchat Thora, het vieren van de jaarlijkse leescyclus van de vijf boeken van Mozes. In de vroege ochtend van 6 oktober rijdt hij met hond Avi in een SUV naar de graven van Ashkelon. Met het idee daar voor het begin van de sabbat met proviand bij de tenten van het woestijnfestival aan te komen. Niet wetend welke verrassing hem en Avi daar te wachten staat. We weten allemaal hoe dat afgelopen is.
Leon de Winter – De stad van de honden, 206 pagina’s, ISBN 978 90 488 6956 5, uitgeverij Hollands Diep, gebonden met stofomslag, € 21,99, februari 2024