Rekke & Vargas 2 - Memoria - David Lagercrantz
Wie is aan zet?
Ingewikkeld schaakspel het duo professor Hans Rekke en politievrouw Micaela Vargas met meesterintrigant en crimineel Gabor Morovia
De kwesties bij David Lagercrantz steken meestal ingewikkeld in elkaar, en vaak zie je na lang doorlezen de verbanden. Claire Lidman is al bijna veertien jaar dood, maar haar man Samuel weigert dat te accepteren. Politieman Kaj Lindroos heeft dertien en een half jaar geleden een telefoontje gehad van de Spaanse comisario Antonio Rivera, die meldt dat een tankwagen in de bergen van de weg is geraakt en is neergestort, uitgerekend op een voetgangersgebied. Daarbij zijn zestien mensen omgekomen. Onder hen een vrouw met een dubbel staatsburgerschap, Engels en Zweeds: Claire Lidman. Ze is verbrand en nauwelijks te herkennen, maar het spleetje tussen haar voortand geeft de doorslag en een oude sleutelbeenfractuur, beweren haar moeder en zus. Toch voelt Hellner dat er iets niet in de haak is. Hij doet er verder niets mee en neemt het eigenlijk ook niet serieus, maar het is er wel geweest en misschien komt het wel door comisario Rivera. Zijn collega Lars Hellner lijkt meer geïnteresseerd in wat de jonge vrouw Micaela Vargas heeft te vertellen, die langs geweest is, dan Kaj’s verhaal.
De zere plek
Professor Hans Rekke heeft contact met zijn broer Magnus, die op het punt staat om als staatssecretaris van Buitenlandse Zaken naar de herdenking van D-Day in Normandië te gaan. Hans vraagt hem over het nationaliseren van de bijna failliete Nordbanken van de voormalige miljardair Axel Larsson. Waarbij ook Claire betrokken is geweest en Cartaphilus, het bedrijf van de Hongaar Gabor Morovia, een gewiekste chanteur. Claire heeft het plan gemaakt waarmee Magnus en zij Axel Larsson een lesje leren. ‘Ís zij niet omgekomen bij een explosie in San Sebastian?’ vraagt Magnus aan broer Hans. ‘Precies,’ beaamt deze. ‘Een interessante persoonlijkheid, al begrijp ik niet goed aan welke kant ze staat.’ ‘Aan onze kant,’ beweert Magnus. Hoe kan Hans de vinger op de zere plek leggen, daar zit vast een logica in. Alleen de ergste geschiedenissen kunnen de doden tot leven wekken. Wat Micaela niet weet, is dat Hans Rekkes dochter Julia een verhouding heeft met haar broer Lucas.
Als Micaela spreekt met Rebecka Wahlin, destijds een vriendin van Claire, vertelt die: ‘Claire ontmoette een vertegenwoordiger van het bedrijf van Cartaphilus. Ze heette Alicia Kovács, ze komt uit Hongarije, maar woont al heel lang in Stockholm. Het verbaast Rebecka dat ze zo lang voor deze maatschappij van Morovia werkt die in verband wordt gebracht met de georganiseerde misdaad. Maar: ’Ze is een mooi gezicht naar de buitenwereld toe en leek Claire van vroeger te kennen en stelde een ontmoeting voor tussen Claire en de eigenaar van deze maatschappij, het werd meteen een groot ding.’`
Over de auteur
David Lagercrantz (Solna, 1962) is journalist en auteur, internationaal bekend geworden door de bestseller Ik, Zlatan over Zlatan Ibrahimovíc, en zijn succesvolle voortzetting van de Millenium-serie van Stieg Larsson. Met Rekke en Vargas heeft hij twee illustere personages gecreëerd die de spil vormen van een nieuwe succesvolle serie vol spanning en maatschappelijke kwesties.
Rechercheur Kaj Windroos heeft in zijn bureaula de foto van Claire verstopt en later verscheurd. Daarop is ze te zien in een rode jas in Venetië met een knieblessure, er lijkt iemand achter haar te staan. Zou het een kind zijn? Want toen ze verdween in Zweden was ze zwanger, misschien wel van haar man Samuel. In haar handen houdt ze een boek vast: Sicilian Love, nee geen liefdesboek, maar een schaakboek. Van de grootmeester Lev Poelgajevski, een grootmeester, die jarenlang tot de beste spelers ter wereld heeft gehoord. Een meester in de verdediging, met name de Siciliaanse. Dat vertelt Rebecka Wahlin in het gesprek met Micaela Vargas.
Dubbelspel
Als Samuel via advocate Alicia Kovács een afspraak heeft met Gabor Morovia (de man die Hans Rekkes kat martelde, in zijn jeugd, en daarna verbrandde, wil die eerst weten wat hij vindt van Hans Rekkes keuze voor vrouwen. Zoals hij nu samenwerkt met Micaela Vargas. De vrouwen met wie hij omgaat, hebben altijd iets essentieels wat hij niet heeft. Samuel wil het niet over Vargas hebben, maar over Claire en of ze nog leeft. Gabor zal Claire laten weten dat Samuel haar wil ontmoeten. ’Ze heeft altijd van hem gehouden.’ Hij moet wel kwijt dat zij altijd dubbelspel speelde en dat hij daarin trapte.
Magnus is de toespraken rond D-Day zat en terwijl Bush bezig is rookt hij een sigaretje. Hij belt met Gabor Morovia, sinds de dood van de kat Ahasverus ongeveer de doodsvijand van zijn broer Hans. Gabor wil van hem weten of zijn broer weet of zijn oude vriend Herman Camphausen hem bij de moord op Chabarov in Berlijn heeft ingeschakeld (Herman was toen als geheim agent in dienst van de Bundesnachtrichtendienst in Berlijn). Magnus realiseert zich dat het stom was om Gabor Morovia te bellen .
In Normandië ontmoet hij president Vladimir Poetin van Rusland en feliciteert hem met zijn verkiezingsoverwinning. Ze kennen beiden Gabor Morovia. En Poetin vraagt hem of hij problemen met hem heeft. ‘Die kan ik krijgen,’ zegt Magnus eerlijk. ‘Schiet hem dood,’ zegt Poetin. ‘Kunnen jullie dat niet voor ons doen?’ vraagt Magnus, waarop Poetin antwoordt: ‘We zijn ermee bezig.’
Spitsvondigheden
Het boek zit vol spitsvondigheden tussen psychologieprofessor Hans Rekke en de criminele professor Gabor Morovia en blijft daarom boeiend tot het eind. Dan rijst de vraag: wie is de werkelijke vader van de zoon die Claire Lidman op de wereld bracht? Lijkt Jakob op zijn vader Samuel Lidman of is hij de vrucht van de verkrachting van Claire door Gabor Morovia. Waarom laat Rekkes dochter Julia zich verleiden door Lucas die zich ook met duistere zaakjes bezighoudt? En hoe slaagt Claire Lidman erin om Gabor Morovia te verslaan met schaken dankzij haar dertienjarige zoon Jakob omdat de zetten hem doen denken aan de partij van Capablanca tegen Marotti in Londen in 1922. Samuel Lidman veronderstelt dat hij wel een genie moet zijn als hij zo’n inzicht heeft. De door Morovia aangeboden remise, die Claire niet accepteert (noch Morovia haar overwinning) geven hen de vrijbrief het pand in Venetië te verlaten waar ze met hem hebben afgesproken. Ze zijn vrij, Jakob in ieder geval, maar met Claire loopt het anders af.
In de Zweedse villa waar Morovia zich schuilhoudt vindt een schimmig spel plaats tussen Morovia en zijn mannen tegen Hans Rekke, zijn vastgebonden dochter Julia (inmiddels overgoten met benzine) en Micaela. Haar broer Lucas is de enige die hen nog kan helpen, al oogt hij besluiteloos. Het is te hopen dat het goed afloopt, dat Morovia gepakt wordt en voorgoed achter de tralies belandt. De Russen hebben om zijn uitlevering gevraagd en willen hem verhoren, maar hoe zeker is het dat hij dan niet ontsnapt? Als ze de zaak overleven, wacht op Rekke en Vargas een veertigjarige vrouw in Rekkes flat die hun hulp inroept ‘omdat ze problemen kunnen oplossen’ en ze is verwikkeld ‘in een eigenaardige geschiedenis met… inderdaad… mijn ex-man, het zal u als een misdaadroman in de oren klinken.’
Spannende apotheose
Maar laten we eerst afwachten hoe deze spannende apotheose van het boek afloopt, zodat we mogelijk weer kunnen genieten van een volgend deel rond Hans Rekke en Micaela Vargas. Ingewikkeld, dat wel, maar intrigerend en onderhoudend, dat zeker.
David Lagerkrantz – Rekke & Vargas 2 – Memoria (verschenen bi Norstedst Förlag in 2023) vertaald uit het Zweeds door Edith Sybesma, ISBN 978 90 567 2679 9, uitgeverij Signatuur, € 24,99, augustus 2023