Overschot - René Appel
Echtpaar neemt leven in eigen hand in 25ste thriller Rene Appel
Zoon raakt zwaargewond bij mishandeling en append meisje wordt aangereden
Overschot is het vijfentwintigste boek van thrillerauteur René Appel. In dit boek wordt de keurige makelaar Arend Meulenbroek op allerlei manieren in het nauw gebracht en moet hij manoeuvres maken die hem helemaal niet liggen. Allereerst is er de mislukte opvoeding van Ferdinand, die zich als Ferry beweegt in semicriminele kringen omdat hij verslaafd is aan alcohol en drugs. En wat erger is: schulden maakt. Gevolg is dat Meulenbroek overal gestalkt wordt door een zekere Koolvast en zijn hulpje in crime Theo. Meulenbroek moet zevenentwintig duizend euro betalen als goedmakertje voor een door Ferry’s Surinaamse vriend in elkaar gereden auto en niet afgerekende drugs. Volgens Ferry ging het om 8000 euro, maar volgens Koolvast is het inmiddels Ferry’s leeftijd (27) x 1000 = 27.000 euro. Mastenbroek leent geld van de bank om de 8000 te betalen maar met dat bedrag zullen Koolvast en Theo vrijwel zeker niet akkoord gaan. Meer kan hij ook niet missen van zijn spaarrekening.
Ondertussen probeert zijn al te lieve vrouw Mona, die Ferry kost wat het kost niet aan zijn lot wil overlaten, voor hem een afkickkliniek te vinden. De eerste keer ondergaat Ferry de behandeling, maar verlaat de kliniek tussentijds. De tweede keer komt hij niet opdagen bij een gesprek met een arts. Elke keer bedelt hij om geld. En als hij Mona om 100 euro vraagt, blijkt er 200 uit haar portemonnee verdwenen. Ferry’s huis is een beestenboel en Mona maakt het schoon met haar hulp, maar Ferry redt het niet zonder een sigaret, een biertje en andere verslavende middelen. De schulden blijven alsmaar oplopen.
Tot overmaat van ramp rijdt Arend, die met spoed door Mona is gevraagd om naar huis te komen, het op de fiets appende meisje Laryssa aan. Ze let niet op en schiet in de lucht als hij haar raakt. Nadat ze dagenlang in coma is, overlijdt ze. Bij de bank heeft Arend geld gehaald om het naar Koolvast te brengen. Mona moet hij blijven steunen want ze houdt niet alleen zijn afspraken bij, maar maakt ook de foto’s voor zijn makelaarsfolders en dat doet ze goed.
De auteur
René Appel (Hoogkarspel, 1945) behoort al ruim vijfentwintig jaar tot de top van de Nederlandse auteurs. Hij won twee keer de Gouden Strop – met De derde persoon en Zinloos geweld – en werd talloze malen voor deze prijs genomineerd. In totaal heeft René Appel meer dan een half miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht in Nederland en Vlaanderen. Sinds 2003 is hij fulltime schrijver.
Zoals verwacht gaat Koolvast, zijn werkelijke naam blijkt Gerard Smit te zijn, niet akkoord met ’slechts 8000 euro’. Hij wil de resterende 19000 euro. Arend en Mona hopen dat hij niets meer van zich laat horen, maar dat is aan dovemans oren gezegd.
Het werk voor de makelaardij gaat Arend, met raad en daad geholpen door Mona, steeds moeilijker af. Ook de spanningen nemen toe in het gezin. Daan. de vriend van Laryssa, valt hem steeds nadrukkelijker lastig. Op het moment dat Ferry zwaargewond gevonden wordt door Arend op de Congokade, breekt er iets bij hem. Ferry ligt dagenlang in coma en voor zijn leven wordt gevreesd.
En dan staat Koolvast op een avond voor de deur. Zijn assistent Theo en nog een handlanger wachten buiten hoe het gesprek verloopt. Het neemt een onverwachte wending wanneer Koolvast Mona en Arend op hun eigen bank neerzet als twee kleine kinderen en worden toegesproken door de crimineel die zijn geld wil en wel zo snel mogelijk.
Terwijl de toestand van Ferry langzamerhand verbetert en Arend pogingen doet om zijn makelaarswerk zo goed en zo kwaad mogelijk als het kan nog uit te voeren, komt rechercheur Hotze Mulder langs met een paar vragen. Zo belandt Arend in een valstrik waaraan hij niet meer kan ontkomen en resteert het huis van bewaring. Want Daan heeft de politie verteld wat hij zag op de avond dat Koolvast bij hen binnenstapte. Een reactie van het echtpaar op de talloze dreigementen, geleid door impulsen kon niet uitblijven.
Gelukkig herstelt Ferry na de aanslag en wil hij na jaren van niks doen een schriftelijke cursus makelaardij gaan volgen. Nu runt alleen Mona de makelaardij omdat Arend in hechtenis is genomen.
In soepele taal weet Rene Appel de lezer haast spontaan naar een climax te leiden. In de gevangenis voelt Mona zich schuldig dat Arend vastzit want ze hebben samen verzet gepleegd tegen de crimineel. Ondanks alles vergeet het echtpaar alle ellende en barst uit in gelach tijdens het bezoekuur als Arend zegt: ‘Hoe zou het zijn als ik alleen met Ferry thuis zou moeten zijn in plaats van met jou. Dan woonde ik nu met hem samen, kun je je dat voorstellen?’ En Appel besluit met de zin: ‘Nooit eerder is er zo hard gelachen in de bezoekruimte van het huis van bewaring.’
René Appel – Overschot, ISBN 978 90 263 5364 2, 295 pagina’s, uitgeverij Ambo Anthos, € 19,99, 2020, vierde druk 2021