Oog om Oog - M.J. Arlidge
Iemand van de reclassering lekt de nieuwe identiteit van vrijgelaten criminelen, waardoor ze vermoord worden
Familieleden wreken zich op deze moordenaars en spelen voor eigen rechter – de spanning in het boek is voelbaar tot aan het einde
In deze nieuwe standalone van M.J. Arlidge worden zes criminelen vrijgelaten nadat ze hun straf hebben uitgezeten. Elk van hen krijgt een nieuwe identiteit zodat ze weer een leven kunnen opbouwen, maar omdat ze zoveel gruwelijkheden hebben uitgehaald, vaak nog op jonge leeftijd, is dat niet acceptabel voor de gezinnen die achterblijven. Er is een organisatie, Immer Waakzaam van Ian Blackwell, die tips geeft – zodra het bekend is waar de voormalige gevangene woont – zodat nabestaanden de rekening kunnen vereffenen. De reclassering moet proberen dit te voorkomen en de vrijgelaten criminelen proberen te beschermen op veilige locaties.
Koevoet in de hand
Is het misschien inspecteur Martin Coates, die de familie van de verkrachte en vermoorde 78-jarige Valerie Bridge door een 12-jarige heeft getipt waar Mark Willis onder zijn nieuwe identiteit Liam Sullivan in Bolton verblijft? Waarop haar drie zonen Vince, Steve en Mick, ieder met een varkensmasker en gewapend met een koevoet in de hand, Harris achterna zitten, ieder met een koevoet in de hand. Drie paar zwarter kraalogen kijken hem aan en na een achtervolging door de plaats ziet Willis maar een kans. En dat is via de reling van een viaduct naar beneden te springen op een drukke weg onder hen, waarna zijn lichaam met een misselijk makend krakend geluid neerkomt en zijn hoofd hard slaat tegen het onverbiddelijke beton. Tegenover inspecteur Chandra Dabral van Scotland Yard, die de opdracht krijgt van commissaris Terry Draper om uit te zoeken hoe dit uit kon lekken, ontkent Martin Coates dat hij een bericht heeft gestuurd naar de familie. Waarom zal hij dit doen, nog maarr een jaar voor zijn pensionering?
Rolstoel
Mike Burnham, vader van een vermoord meisje, lijkt steeds meer zijn werk, aar hij dubbele ramen verkoopt, te verzaken. Vroeger zijn hij en zijn vrouw Alison, nu ex, een knap stel geweest, maar dat was toen. Hij hoort dat een politicus op tv zegt dat er koppen gaan rollen, nu de moord op Mark Willis bekend is geworden. Zijn dochter Jessica, een doodsbang meisje van elf, zit in een rolstoel als de meisjes Courtney Turner en Kayleen Jones haar in de verlaten groeve over puinhellingen duwen. Kayleen Jones filmt hoe het meisje om genade smeekt. Tot Courtney Turner haar rolstoel op de koude, harde grond kiept, haar ophitst, haar keihard schopt en inzoomt om de moord van dichtbij te filmen. Mike voelt zich machteloos en vecht tegen de duisternis die hem dreigt op te slokken. En krijgt vanuit niets het bericht: ‘Courtney Turner woont tegenwoordig onder de naam Sharon Wall op Meadow Lane 24, Colchester, CO1 1AP.‘ Hij zegt tegen zijn chef dat hij een afspraak buitenshuis heeft ondanks de propvolle agenda van het bedrijf en spoedt zich naar de woning van Courtney, waar hij haar volgt tot in een pub. Hij hoort daar de misselijk makende hoge lach die hij herkent van de rechtszaal. ‘Het sloeg uit het niets als een getijdengolf over Mike heen, overweldigend, alles verterend.’ De meisjes hebben maar zeven jaar jeugdgevangenis gekregen. Zijn dochter Jessica is hij voor altijd kwijt. Als hij in Courtney’s huis is binnengedrongen en voor haar bed staat, op het punt haar de hersens in te slaan, houdt hij zich in en verlaat haar huis direct voordat hij onbezonnen tekeergaat. Op het kerstfeest van het bedrijf raakt hij slaags met een goedbedoelende bezoeker. Zijn chef moet hem uit de wind halen om te voorkomen dat hij ontslagen wordt. Dat gebeurt uiteindelijk wel en zonder werk blijft hij Courtney volgen die haar partner in crime, Kayleen Jones, in een park ontmoet. Als niemand wat doet, moet hij zelf maar actie ondernemen. Durft hij dat in zijn eentje aan, als ze gaat wandelen met haar baby Jailan?
Over de auteur
M.J. Arlidge (Londen, 1974) schrijft al jaren scenario’s voor verschillende Britse crimeseries. Iene miene mutte was zijn debuut als thrillerauteur en is lovend onthaald door pers en publiek. Inmiddels heeft hij al meerdere boeken geschreven, waaronder 11 delen met de intrigerende inspecteur Helen Grace in de hoofdrol.
De zaak is een aanslag op de reclassering die de nieuwe identiteit van de vrijgelaten veroordeelden niet goed heeft beschermd. Het tweede slachtoffer in de wraakreeks is Andrew Baynes (nu Russell Morgan hetend). De beestachtige moordenaar van Amber Rose. Hij is als vijftienjarige aan drugs verslaafd en heeft Ambers zusje Alice Rose vermoord. Ook Amber stak 43 keer op hem in, net als hij bij Alice had gedaan. Andrew heeft van haar bloed gedronken en een poging gedaan haar vlees te eten. Als Amber Andrew vraagt of hij haar herkent (als het zusje van Alice), krijgt hij niet eens de kans te antwoorden. In plaats daarvan steekt ze haar mes zo in zijn rechteroogkas.
Verlaten caravanpark
Emily Layton is in zak en as. Ook haar echte identiteit als Janet Slater is doorgegeven en op sociale media gezet. Ze is haar leven niet meer zeker. De reclassering wil haar onmiddellijk verplaatsen, want ze is al achtervolgd door haar oudere broer Robert. Jane heeft een brand veroorzaakt, waarbij haar zusje, baby Susan van zeven maanden in maart 1992 is overleden. Bovendien heeft ze de dood veroorzaakt van haar vierjarige zusje Gwyneth in november 1992. Dat dan wel in een chaotisch, achtergesteld gezin met een vader die regelmatig aan de alcohol is. Niettemin biecht ze haar daden op aan haar zoon Sam, die van niets weet, maar het wel nodig maakt dat ze moeten schuilen in een hotel bij vliegveld Heathrow. Als haar zoon Sam haar in de steek laat, en eindelijk diep in gesprek gaat met zijn vader Paul, die van Emily is gescheiden, brengt Marianne van de reclassering Emily onder op een verlaten caravanpark in Hertfordshire. Zo van God verlaten dat ze het niet meer zitten. Ze loopt ’s nachts bij maanlicht het meer in en laat zich langzaam zakken in het water. Als het water tegen haar kin komt, fluistert ze: ‘Het spijt me’. En zwemt naar de diepte. Het is angstaanjagend, maar het voelt goed. Uiteindelijk is ze toch weer uit het water gekomen, teruggegaan naar de stacaravan, waar kort daarop een aanslag op haar wordt gepleegd doordat ze met benzine wordt overgoten en de caravan in brand wordt gestoken. Ze overleeft de aanslag ternauwernood, maar als opnieuw een moordpoging wordt gedaan in het ziekenhuis, waar de brandwonden worden behandeld, voorkomt haar zoon Sam net op tijd dat ze wordt gedood.
Moederkloek
Olyvia Campbell raakt Jack Walker kwijt, die als Kyle Peters een moord op zijn geweten heeft, en nu een nieuwe identiteit heeft gekregen. Ze ontfermt zich over hem als een moederkloek. Een nieuwe baan als metselaar loopt na twee dagen al fout af. Jack voelt zich eenzaam in zijn flat en een bezoek aan zijn kille moeder Pam Peters in Southend eindigt in desillusie. Iemand heeft hem in zijn vroegere woonplaats herkend, als moordenaar van Billy Armstrong. Loopt hij nu ook gevaar? Olivia is zwanger van de plaatsvervangend directeur Christopher Parkes en hij negeert haar zwangerschap. Ze bezoekt zijn vrouw Penny en vertelt haar dat ze zwanger is. ‘Wie is de gelukkige?’ vraagt Penny, er volgt stilte en dan weet Penny (van) wie. Olyvia zoekt een veilige bestemming voor Jack (Kyle Peters, moordenaar van Billy Armstrong), maar het lijkt erop dat hij in de handen valt van de familie Armstrong. Zijn dagen zijn geteld.
Haar collega Isaac Green zoekt seksuele bevrediging bij een prostituee, een uurtje warmte bij een slanke vrouw met de contouren van een soepel lichaam. Hij heeft er behoefte aan om te doen of iemand van hem houdt, al is het maar een uurtje.
Spanning voelbaar tot het eind
Tot dusver loopt het onderzoek van Chandra van Scotland Yard nog nergens op uit, maar de laatste hoofdverdachte die de identiteit van de criminelen kan verklappen is Guy Chambers, de staatssecretaris van Justitie. Ze moeten contact opnemen met de families Burnham en Armstrong om verdere wraakacties te voorkomen. De huiszoeking bij Chambers nabij Westminster levert aanvankelijk niets op, maar dan stuit ze op de bodem van de vuilnisbak in het park bij zijn woning op een klein tasje, waarin ze de Samsung Galaxy vindt, waarmee de telefoontjes zijn gepleegd op 7 en 28 november en 2 of 5 december die over de verblijfplaats van Mark Willis, Andrew Baynes, en Janet Slater gingen. Eindelijk had Chandra Guy Chambers waar ze hem hebben wilde.
Als blijkt dat Guy Chambers erin is geluisd, komt dat omdat iemand zijn DNA heeft afgehaald van het speeksel op zijn zakdoek. Chandra heeft een nieuwe hoofdverdachte die vermoedelijk al onderweg is naar een luchthaven om zo snel mogelijk het land te verlaten. Zal Chandra Dabral van Scotland Yard op tijd zijn om de verklapper te arresteren? Op pagina 560 is nog ongewis of dat haar gaat lukken. De spanning is nog steeds voelbaar in het boek tot aan het einde.
M.J. Arlidge – Oog om Oog (verschenen als Eye for an Eye bij Orion Publishing Group), 587 pagina’s, ISBN 978 90 225 9959 4, De Boekerij, € 22,99, juli 2023 .