Noorderlicht - Mariska Overman
Vier mensen willen iemand dood, maar wie?
Noorderlicht, potvissen en orka’s zorgen voor een wisselend decor.
Een gezelschap van dertien passagiers vaart een week met een zeilschip langs de lange Noorse kust, die 25.000 kilometer lang is en vele eilanden en fjorden omvat. Met een bemanning van vijf personen, de kapitein, twee matrozen, een kok en een expeditieleider. De harde kern van de passagiers vormen Frode, Magnus, Noor en Katja. Zij begonnen al vanaf november 2017 met een vrijwel maandelijks online babbelforum en ontwikkelen een plan om tijdens een zeilreis naar het noorderlicht een van de passagiers om te brengen. Er moet iemand dood, maar wie, dat wordt aan boord beslist, liefst unaniem, anders met drie van de vier stemmen.
De tocht begint op dag een op zaterdag 22 februari 2020. Het coronavirus is nog net niet uitgebroken in Europa, dus de anderhalve meter afstand hoeft niet gehandhaafd te worden. Op zoek naar het noorderlicht en walvissen schepen ze zich in in Tromsø. In de Noorse Zee zijn diverse walvissoorten te vinden, zoals bultruggen en potvissen. Kenmerkend is de staartvin die als een afscheidsgroet boven het water uitkomt als ze onderduiken, schrijft Mariska Overman en over orka’s, oftewel de zwaardwalvis, dat dit de grootste soort dolfijnen zijn. Te herkennen aan het zwart-witte patroon en de grote rugvin. Ik zag orka’s spuiten op het eiland Maui waar ze overwinteren en ’s zomers te vinden zijn in Alaska. Daarvoor hadden we de arme beesten gevangen gezien in het veel te kleine zeeaquarium van Vancouver toen we onderweg waren naar Hawaii.
De andere passagiers op de boot weten niets van de snode plannen, maar al gauw blijkt de realiteit toch iets anders dan de onlinewereld. En sommigen aardiger dan gedacht, dat maakt het moeilijk om een mens om zeep te helpen. Daar hebben de vier dan ook discussies over, onderweg. Van Finnsnes, waar ze wandelen vertrekken ze naar Skrolsvik, dat mooier binnenvaren was dan Finnsnes. Daar maken ze ook een wandeling. Op deze plek hadden de Duitsers ook een Atlantische Muur gemaakt getuige de bunkers die er nog waren. Het is mistroostig te bedenken dat jonge Duitse jongens hun leven waagden voor deze uithoek. Noor maakt de wandeling door de sneeuw met de Vlaamse Eliza. De gescheiden vrouw mist haar kinderen, vertelt ze. Maar ze moet een zaak runnen en zit voor een groot gedeelte in het schip achter haar laptop. Is zij een kandidate? Het viertal maakt een lijstje van mensen die ze eventueel willen ombrengen.
In de kajuit ontpopt de Engelsman Magnus zich, zijn bijnaam is de Viking, zich tot de leider van het viertal. Als hij een een-tweetje heeft met Noor blijkt Frode argwanend te reageren. Katja is een stookster, die graag tot daden komt en wil doorzetten. ’s Avonds laat gaan ze nog een keer wandelen want misschien is dan het noorderlicht te zien. Nauwelijks zo blijkt, maar gemakkelijker te vangen met de camera die het licht wel kan verwerken. Volgens expeditieleider Robert is het echte noorderlicht dat ze heel kort zien in twee groene flitsen nooit te vergelijken met wat de camera signaleert. Gek genoeg zien ze op de camera van medepassagier Arne wel wat groene lichten, maar ziet Noor ze niet als ze omhoogkijkt. Alleen enkele wolken en een vage witte gloed.
Op de vierde dag zet de kapitein de motor van de boot stil en gaat de boot schommelen. Even later spuit er een fontein uit het water. Dat moet een potvis zijn, veel later gevolgd door het zwart van een orka. Die dan weer aan de ene kant van de boot tevoorschijn kwam en dan weer aan de andere zijde.
De volgende bestemming voor de avond en de nacht is Andenes. Ondertussen gaat het niet goed met de al wat oudere Française Jocelyn, vermoedelijk gaat het om hartklachten. De bemanning neemt geen enkel risico en wanneer ze verslechtert nemen ambulancebroeders haar mee als ze aan land komen. Frode blijkt een verpleger te zijn, iets wat Noor, Magnus en Katja niet wisten. Hij zegt ook een dodelijke ziekte te hebben, maar dat niet eerder verteld. Noor hoort dat in vertrouwen van Lukas. Iemand van de vier geeft hen allen een middel om iemand om iemand om het leven te brengen. Maar dat weten ze niet van elkaar.
Op dag zes zien ze eindelijk anderhalf uur lang op het schiereiland Seljahopen het noorderlicht volop. En Seljahopen is een plek waar Noor nooit meer weg wil. Het noorderlicht daar is meer dan een verrassing en de kroon op de reis. Het is een dansend licht dat af en toe toeneemt in hoeveelheid en intensiteit. De weerspiegeling in het water is ‘onbeschrijflijk mooi. ‘Magisch, sprookjesachtig, ongekend, hemels.’ Superlatieven over dit natuurfenomeen schieten tekort in deze thriller van Mariska Overman. ‘Het lichtte een tipje van de sluier, het raadsel van leven en dood, van bestaan en zijn.’ In die beschrijvingen is Overman op haar best. Misschien niet voor niets want met haar man heeft ze een communicatiebureau om de dood bespreekbaar te maken.
Aan de werkelijke afloop is het televisieprogramma Törnquist Show van de Noorse televisieomroep NRK gewijd. Waarin vijf passagiers en een bemanningslid over de zeilbootreis aan het woord komen. Er zijn heel wat vraagtekens wat zich op de boot heeft afgespeeld, en die zijn nog lang niet opgelost.
De auteur
Mariska Overman (Eibergen, 1970) studeerde theologie en heeft met haar man een communicatiebureau. Ze schreef eerder een serie rondom ex-rechercheur Isabel Dieudonné, waarvan het tweede deel Voltooid maar liefst vier sterren kreeg in de VN Thrillergids. In februari 2020 maakte ze zelf de zeiltocht die in dit boek wordt beschreven.
Mariska Overman – Noorderlicht – Vier mensen zoeken een slachtoffer. Iemand moet dood. Dat hebben ze afgesproken, thriller, ISBN 978 94 6109476 6, 313 pagina’s, De Crime Compagnie, € 18,95, februari 2021