Moord in de familie - Cara Hunter
Cold case vol onverwachte plotwendingen
Thriller in een ongewone vorm
Het is even wennen. De thriller Moord in de familie heeft een heel andere opzet dan het doorsnee boek in dit genre. Geen verhalend proza, maar een reconstructie in afwisselend krantenberichten, persberichten, teksten van appjes en mailtjes, en een letterlijke weergave van de zes afleveringen van een True-crime televisieserie, inclusief opmerkingen als ‘camera zoomt uit’, ‘kijkt dreigend in de camera’. Even wennen, ja. Maar wel een aardige manier om je als lezer intensief te laten meedenken over de oplossing van het gepresenteerde moordmysterie.
Over de auteur
De Engelse Cara Hunter studeerde Engelse literatuur in Oxford, waar ze nog altijd woont. Zij schreef eerder vijf thrillers rond politieman Adam Fawley en zijn team, waarvan er inmiddels twee in het Nederlands vertaald zijn. Moord in de familie is haar eerste standalone thriller.
Tot moes geslagen
Twintig jaar geleden, in 2003, is Luke Ryder vermoord. Aangetroffen in de tuin van het imposante landgoed van zijn vrouw, met een volkomen tot moes geslagen gezicht. Geen sporen van braak, het alarm ging niet af, geen enkele aanwijzing. Nooit is de politie erin geslaagd de dader te vinden. In 2023 werkt de inmiddels dertigjarige stiefzoon van Ryder als regisseur bij het (fictieve) true crime-televisieprogramma Infamous dat onopgeloste cold-cases onderzoekt. Hij stelt voor om voor het nieuwe seizoen de zaak van zijn stiefvader onder de loep te nemen.
Onderzoeksteam
De producent stelt een onderzoeksteam samen met een politieman, een officier van justitie, een forensisch onderzoeker en een forensisch psychiater, een journalist en een privédetective. Alle disciplines die zich bezighouden met onderzoek naar misdaden zijn zo dus vertegenwoordigd. Maar al snel wordt duidelijk dat deze zes mensen niet alleen maar om hun professionele kwaliteiten zijn ingehuurd. Stuk voor stuk blijken zij een relatie met de moordzaak te hebben die verder gaat dan dat. Elke aflevering van de televisieserie eindigt daardoor met een cliffhanger van jewelste.
Voordelen
Zoals gezegd: het is wel even wennen aan het feit dat alle informatie wordt opgediend in de vorm van appjes, mails, dialogen en krantenberichten. Het leest aanvankelijk niet echt lekker weg. Maar geleidelijk wen je eraan en dan blijkt dat deze aanpak ook wel voordelen heeft. Je vliegt door het boek heen en de informatie blijft beperkt tot het hoogstnoodzakelijke.
Maar of het je als lezer ook in staat stelt om mee te denken over de vraag wie de moordenaar was? Nee, dat niet. Daarvoor tovert Cara Hunter te vaak opeens troeven uit haar mouw die je al lezende echt niet had kunnen zien aankomen.
Onverwachte draai
Want zij weet wel hoe je een verhaal een onverwachte draai kunt geven. Steeds als je denkt het complete plaatje wel zo’n beetje voor je te zien, gebeurt er toch opeens iets wat alles op losse schroeven zet. Mensen blijken niet te zijn wie zij beweerden te zijn. Andere hebben een dubbele agenda. Dat de gebeurtenissen daarmee een wel heel erg hoog onwaarschijnlijkheidsgehalte aannemen, deert Hunter niet.
Extra spanning
En het moet gezegd: hoe onwaarschijnlijk ook, het verhaal zit op zich gedegen in elkaar en Hunter weet op de juiste momenten extra spanning aan te brengen. Een topthriller is Moord in de familie daarmee niet. Maar wel aangenaam leesvoer voor op een strandbedje of luie vakantiestoel.
Sonja de Jong
Cara Hunter – Moord in de familie. (Eerder verschenen als Murder in the family bij uitgeverij William Morrow Paperbacks). Uit het Engels vertaald door Paul Janse, ISBN 978 90 492 0387 0, 496 pagina’s, Boekerij, € 22,99, mei 2024