Meedogenloos - Chris Ryan

Dertien-in-een-dozijnthriller
Voorspelbaarheid troef in Meedogenloos
Het is zo’n boek waarin vrouwen vrijwel alleen maar de functie hebben om mooi te zijn en de heren te behagen en waarin mannen stoer zijn, en achteloos de ene schurk na de andere omleggen. Beetje eenzijdig dus. Maar als je ervan houdt, kun je aan Meedogenloos van Chris Ryan best een paar uurtjes lol beleven. Want Chris Ryan schrijft niet slecht.
Zijn held Josh Bowman werkt bij de SAS (Special Air Service), het puikje van de Britse legereenheden. Hij wordt, samen met drie collega’s belast met de bewaking van ene Seguma, de buitengewoon criminele president van een fictief Afrikaans land die in Londen naar het huwelijk van een (eveneens fictief) lid van de koninklijke familie komt. Al snel valt de eerste dode. Maar het is niet Seguma. En voor je het weet is Bowman verwikkeld in een verbeten strijd tegen de Russische maffia.
Over de auteur
Chris Ryan (1961, pseudoniem voor Colin Armstrong) ging op zijn 16e het leger in. In 1984 trad hij toe tot de speciale eenheid SAS en diende onder meer tijdens de Eerste Golfoorlog in Irak. Na zijn vertrek uit de SAS in 1997 begon hij met het schrijven van spannende boeken, altijd bol staand van de keiharde actie. Inmiddels heeft hij al 33 titels op zijn naam staan.
Keihard
Echt verrassen doet Meedogenloos niet. Het is het vertrouwde recept van keiharde mannen die in extreem beveiligde auto’s rondrijden en mensen doodschieten alsof ze een vuiltje wegwerken. Dat ze een misdadiger met heel veel bloed aan zijn handen moeten beschermen is gewoon hun beroep. Wij zijn soldaten, we worden niet betaald om een mening te hebben, verwoordt een van hen het.
Als tijdens het huwelijksfeest van de Britse prinses een van de aanwezigen, een zware crimineel die goede banden met het koningshuis onderhoudt, vergiftigd wordt met novitsjok, is duidelijk dat er meer aan de hand is dan alleen maar de verstoring van een feestje.
Akkoordje
Onderzoek wijst uit dat de crimineel handelde in opdracht van de Russen die het op een akkoordje gegooid hebben met de president van het Afrikaanse land Karatandu. De president zal tegen betaling van een immens geldbedrag vrijwillig aftreden en zo de weg vrijmaken voor een overname door de Russen.
Bowman wordt bevorderd tot deelname aan de Cell, een uiterst geheime (en voorzover bekend niet bestaande) sectie van de SAS en halsoverkop vliegen de soldaten eerst naar Nice en vervolgens naar Karatandu. Daar blijkt de revolutie inmiddels al uitgebroken te zijn. Een bijkomend probleem voor Bowman, naast het feit dat hij al bijna 48 uur onafgebroken aan het vechten en schieten is geweest, is dat hij de pillen waar hij sinds de moord op zijn vrouw en kind zwaar aan verslaafd is, niet bij zich heeft. Zijn slagkracht wordt door ontwenningsverschijnselen ernstig belemmerd.
Opsomming
Kritisch beschouwd is Meedogenloos één lange en gedetailleerde opsomming van de dure, beveiligde auto’s waarin de soldaten vervoerd worden, van de wapens waar ze gebruik van maken, inclusief het type kogels dat gebruikt wordt, van moordpartijen en flauwe seksgrappen die ongeveer de enige conversatie vormen van de soldaten. De lijken vallen bij bosjes, de soldaten gaan onverstoorbaar door.
Ryan weet het allemaal in vlot tempo op te schrijven en voor wie ervan houdt is Meedogenloos ook best onderhoudend. Maar het verhaal onderscheidt zich in geen enkel opzicht van de tientallen andere verhalen die al in dit genre geschreven zijn. Nergens is er een onverwachte wending, een ontwikkeling die je als lezer niet voorzien had. Dertien-in-een-dozijn confectiewerk is het, de zoveelste hardboiled thriller.
Sonja de Jong
Chris Ryan – Meedogenloos. Oorspronkelijke gepubliceerd in 2021 als Manhunter. Uit het Engels vertaald door Jan van den Berg en Marieke van Muijden. De Boekerij, ISBN 978 94 023 2130 2, 400 pagina’s, € 21,99, februari 2025.
