Madame, het wonderlijke leven van Marie Tussaud - Jacobine van den Hoek
Romantiek, wraak en spannende avonturen
Het leven van Madame Tussaud
Iedereen kent haar naam, als naamgever van de wassenbeeldenmusea in Amsterdam en 25 andere steden in de wereld. Maar wie was Marie Tussaud, de grondlegster van dit bedrijf nu eigenlijk. Daarover gaat de nieuwe roman van Jacobine van den Hoek. Op levendige wijze weet zij deze eigenzinnige vrouw tot leven te wekken.
Madame Tussaud blijkt een bijzonder dankbaar object voor een geromantiseerde biografie. En Jacobine van den Hoek toont zich een uiterst bekwaam schrijfster voor dit genre. Terwijl ze de historische feiten uit het leven van Tussaud nauwgezet volgt, vult zij daartussendoor de dagelijkse gebeurtenissen en de emoties van haar personages heel geloofwaardig in.
Grosholtz
Madame Tussaud werd in 1761 geboren als Marie Grosholtz. Haar vader was reeds overleden bij haar geboorte en haar moeder werkte als huishoudster bij dokter Curtius die bij wijze van hobby wassen beelden maakte. Nadat Curtius vanuit Bern verhuisde naar Parijs om daar een expositieruimte met wassen beelden van personen uit het koninklijk huis te openen, volgden Marie en haar moeder hem enige tijd later. Van jongs af aan werkte Marie mee aan de wassen beelden.
Over de auteur
Jacobine van den Hoek (1973) studeerde economie en psychologie en werkte aanvankelijk voor een headhuntersbedrijf. Halverwege de jaren 2010-2020 begon zij, na een workshop bij Simone van der Vlugt, met het schrijven van historische romans. Daarnaast is zij columniste voor het Amstelveens Nieuwsblad. Zij publiceerde eerder de romans Zondebok (over een vrouw aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog) en De roos van Napoleon (over de relatie van Napoleon en Josephine de Beauharnais). Madame is haar derde boek.
Onrust
Toen de onrust in het land toenam, in aanloop naar de Franse revolutie, nam de belangstelling voor de tentoonstelling van beelden af. Marie ging als teken- en beeldhouwdocente werken voor Elisabeth, de zus van de Franse koning. Na het uitbreken van de revolutie werd zij gevangengezet en zelfs al kaalgeschoren om naar de guillotine geleid te worden. Maar haar faam als beeldhouwster redde haar: het werd haar taak om dodenmaskers te maken van de al geëxecuteerde edelen, wier hoofden vervolgens, bloederig beschilderd, op staken door de stad gedragen werden.
Tussaud
Eenmaal weer vrij trouwde zij met Francois Tussaud, maar dit huwelijk was geen succes. In 1802 verhuisde zij zonder Francois naar Engeland waar zij in de jaren erna, samen met haar twee zoons rondreisde en haar beelden toonde. In 1835 opende zij het eerste wassenbeeldenmuseum. Na haar dood in 1850 bouwden haar zoons dit uit tot een wereldwijd imperium.
Meeslepend
Jacobine van den Hoek vertelt haar verhaal op meeslepende wijze. Daarbij schroomt zij niet om haar fantasie aan het werk te zetten en op sommige momenten veel gebeurtenissen zelf in te kleuren. De reis die de kleine Marie op zesjarige leeftijd in haar eentje gemaakt zou hebben van Bern naar Parijs, vol wilde avonturen, is vermoedelijk helemaal aan haar fantasie ontsproten, net als de gedetailleerde gebeurtenissen in de gevangenis of aan het Franse hof. Maar wie zal het haar kwalijk nemen, als ook Marie Tussaud zelf al in haar dagboek overduidelijk zaken verzon?
Daar staat tegenover dat Van den Hoek op beeldende wijze indringende beschrijvingen van het leven eind achttiende eeuw geeft, van de kleding, de gewoonten, de paleizen en de straten van Parijs.
Wegzakken
Al met al vormt Madame daardoor een heel fijn leesboek waar je heerlijk in kunt wegzakken. Vol romantiek, wraak, misleiding en interessante details. Was tot nu toe Simone van der Vlugt de ongekroonde koningin van de historische roman in Nederland, met de komst van Van den Hoek, nota bene ooit een leerling van Van der Vlugt, komt die positie in gevaar.
Jacobine van den Hoek – Madame, het wonderlijke leven van Marie Tussaud, 350 pagina’s, ISBN 978 94 027 1285 8, € 22,99, januari 2024