Kuipers & De Bont 1 - Verborgen verleden - Chantal van Hemert
Lara de Bont en Vincent Kuipers lossen zaak op door podcastserie
Bastaardzoon Willem/Manuel veroorzaakt veel onrust bij landgoed
Enige ervaring kan Chantal van Hemert niet ontzegd worden. Daarom leest haar thriller Verborgen verleden heel prettig en onderhoudend. Het is het verhaal van gedragsdeskundige Lara de Bont, die in een coldcase-team zit van de politie Oost-Brabant. Haar onderzoek richt zich met name het verdwijnen van de zeventienjarige Helena van den Bosch Rutger in de loop van zondag 7 op maandag 8 februari 1988. Ze heeft onenigheid met haar vader over een vriendje, Samuel van der Steen. Als haar moeder de volgende ochtend naar haar kamer gaat om haar te waarschuwen dat ze op tijd naar Maastricht moet, want daar studeert ze, is haar kamer leeg. Sindsdien is nooit meer iets van haar vernomen. Heeft haar vader haar laten verdwijnen of vermoord of is ze gewoon zelf vertrokken? Toen ze naar buiten ging was het koud en al haar spullen heeft ze binnengelaten. Wel weg van haar is onder meer een handspiegel en een zilveren haarborstel, een soort erfstuk. Mooi bewerkt.
Podcast
Lara de Bont vraagt onderzoeksjournalist Vincent Kuipers haar te helpen met het onderzoek en een podcast over het verdwijnen van Helena te maken. Haar moeder Eva is een jeugdvriendin van haar en omdat ze niet lang meer te leven had wilde ze duidelijkheid voordat haar moeder zou overlijden. Dan blijkt dat er nog een kind is in het gezin, Jacqueline, zij overleed al op tienjarige leeftijd toen ze door het ijs zakte. Een jongen had geprobeerd haar te helpen, maar tevergeefs. Ze stierf aan ‘’hypotherme circulatiestilstand’ op dertien januari 1974, vertelt Herman. Lara’s vriendje die in het archief heeft gekeken op de afdeling pathologie.
Ze spreken met oud-onderzoekers van de politie en met de moeder van Helena, die duidelijk liet blijken dat haar man heel streng was voor haar en nu gelukkig is overleden. Wat ook duidelijk wordt is dat er nog een derde kind is in het Van den Bosch Rutgers-gezin. Zou het de jongen zijn die met Jacqueline speelde? Hij woonde op de boerderij niet ver van het grote huis van de familie en scheen zich ook wel eens als meisje te verkleden. Na het overlijden van de boer bestierde hij de boerderij nu in zijn eentje (niemand weet dat hij de boer te eten gaf aan de varkens, hij vermoedt dat hij dood is na een hartaanval, maar weet het niet zeker). Als hij voelt dat hij een kind is van de eigenaar van de grootgrondbezitter en zich voorstelt als Manuel van Dongen (de meisjesnaam van Elizabeth van den Bosch Rutgers) wordt hij weggejaagd als de eerste beste zwerver. Maar in het kistje van de boer had hi jde naam Manuel van Dongen goed gelezen, wat hij nu moet doen met dit document, moet hij overdenken.
Zowel Lara als Vincent zitten zelf niet goed in hun vel, Lara kan de juiste relatie met een vriend niet leggen en zit in zak en as over haar moeder die alvleesklierkanker heeft en euthanasie wil laten plegen. En Vincent hoort dat zijn vrouw Janine bij Gerald wil intrekken, die heeft ook een atelier voor haar geregeld. Een atelier had ze al in hun huis, zegt Vincent, die maar niet begrijpt dat hun relatie over is. Gedesillusioneerd gaat hij terug naar het appartement van Lara van waaruit hij werkt en er slaapt en vindt hij ook depressief thuis. En probeert haar een beetje op te monteren.
Over de auteur
Van Chantal van Mierlo (Boxtel, 1979) verschijnt in 2016 haar debuutthriller De nummers bij Ambo Anthos, die is genomineerd voor de Hebban Thriller Debuutprijs. Daarna schrijft ze o.a. de zeer populaire Original-serie rondom profiler Julia Menken, die is vertaald in het Engels, Duits, Spaans en Arabisch en in 2022 ook in boekvorm is uitgekomen.
Foto Chantal van Mierlo Harald Hugard
Vincents podcastserie leidt tot veel reacties van buurtgenoten van Helena, , maar ook tot ernstige bedreigingen. Niettemin zetten Vincent en Lara door met hun onderzoek. Ze worden regelmatig gevolgd door een vrouw met blond haar, wie is ze? Zou het familie zijn of een goede vriendin van Helena? Uiteindelijk ontdekken ze dat het mogelijk derde kind ergens in de buurt is opgevangen, omdat de jonkheer van het landgoed hem niet erkent als bastaardkind. Vermoedelijk woont hij op een boerderij of ergens anders.
Wanneer Lara zijn woning betreedt door zich toegang te verschaffen door een steen door het glas te gooien, ontdekt ze in een la een handspiegel en een handborstel. Die moeten van Helena zijn geweest. Ze ontdekt nog meer dingen tot ze bijna gewurgd wordt en uit het huis wordt gesleept. Gelukkig heeft ze haar collega van de politie op de hoogte gesteld dus kort daarna komen collega’s naar de boerderij toe om haar op te sporen. Maar ze vinden niets. Het is uiteindelijk Vincent die de Zwarte Weduwe benadert en haar vraagt waar de jongen – Zijn naam zou Willem van Rooij zijn – Lara verborgen kan hebben. Tenzij hij haar al gedood heeft. Zij weet een oud bakhuisje waar ze zou kunnen zijn in het bos, restant van een oud bijgebouw. Daar vindt Vincent de man die een graf graaft. Zou Lara al dood zijn? En waar blijft de hulp van de politie? Vincent heeft de GPS-gegevens voor Manon achtergelaten zodat ze weet waar hij is. Lees de spannende ontknoping van dit drama in het slot van het boek, dat een veelbelovend eerste begin is van een eerste deel in een nieuwe Kuipers & De Bont-serie.
Chantal van Mierlo – Kuipers & De Bont 1 - Verborgen verleden, 317 pagina’s, ISBN 978 90 2148545 4, uitgeverij Volt, € 22,99, januari 2024