Juncker & Kristiansen 2 - Hoogzomer - Kim Faber & Janni Pedersen
Meeslepende thriller tot aan het einde
Het tweede avontuur van Juncker met zijn collega Signe en zijn vrouw Charlotte
Tweede boek van dit Deense duo met opnieuw een hoofdrol voor Martin Juncker(sen), die gedegradeerd is sinds hij een verhouding had met een advocate in een strafzaak. Hij is terug in zijn geboorteplaats, het saaie provinciestadje Sandsted en woont, nadat zijn ex Charlotte Junckersen hem de toegang heeft ontzegd na een slippertje, weer in het ouderlijk huis. Dat hij zijn dementerende vader een zachte dood heeft bezorgd door middel van een kussen dat hij op zijn hoofd heeft gedrukt om een eind te maken aan zijn lijden, is onbekend gebleven. Tirannen verdienen het om te sterven, denkt Juncker.
Nu heeft hij binnen korte tijd te maken met een aantal moordzaken zoals patholoog Gösta Valentin Markman fijntjes merkt op 31 juli. Hij telt er drie in 9 maanden exclusief de terroristen die omkwamen bij een aanslag in Kopenhagen (wat eigenlijk buiten Martins gebied valt). In het Kildepark in Sandsted wordt een advocaat aangetroffen met twee kogels van Kaliber .22, in het voorhoofd, een frontaal en een in de slaap. Er is geen uitschotwond, dus de kogels moeten nog in het hoofd zitten. Er is ook geen spoor van verweer of zelfverdediging, geen tekenen van een gevecht. Het slachtoffer is een advocaat van het kantoor dat zijn vader nog heeft opgericht: Ragner Stephansen. Met hoofdagente Nabiha Khalid met wie hij nog het plaatselijke bureau van Sandsted bemande, nu is het gesloten want het aantal asielzoekers is enorm afgenomen en ressorteren zij onder het kantoor van Naestved onder leiding van vice-hoofdinspecteur Jörgen Skakke (niet de intelligentste onderzoeker ter wereld en een conventionele dwarsligger). Ze hebben samen bij Moordzaken in Kopenhagen gewerkt. Nabiha heeft buurtonderzoek gedaan met agenten, maar dat heeft nog niets opgeleverd.
Signe Kristiansen, hoofd van een van de moordsecties van de afdeling Zware Criminaliteit van het hoofdbureau van de politie in Kopenhagen heeft het idee van zelfgemaakte muesli niet goed begrepen. Ze wordt steeds om vier uur wakker en doet dan huishoudelijk werk zoals het maken van eten, hoewel het negen van de tien keer Niels is die de maaltijden maakt. Haar man staat pas om half zeven. Ze belooft beterschap aan haar man Niels en kinderen om regelmatiger thuis te zijn en nodigt haar gezin vanavond uit voor een etentje in een restaurant. Om kwart voor acht gaan de kinderen naar school en ze kust haar man die naar zijn werk gaat. Eenmaal op kantoor leest ze een rapport over een man die in een nachtclub ketamine doet in het drankje van een vrouw. Als het lijkt dat ze in slaap is neemt hij haar mee na het vertellen van een smoes aan het personeel en verkracht haar meerdere keren, waarna de man haar in het water gooit vanaf de kade. De man wordt gevonden na videobeelden en bekent met twee vrouwen seks te hebben gehad op een begraafplaats en daarna met de vrouw die is verdronken. Het gebeurt zelden dat een verkrachting eindigt met een moord, vandaar dat de moordsectie erbij betrokken is naast zedendelicten. Annemarie Olsen is al vier jaar officier van justitie voor zware criminaliteit. Ze denkt dat ze hem wel veroordeeld krijgen voor verkrachting(en), maar ze twijfelt of ze voldoende hebben voor een moordaanklacht. Ook Troels Mikkelsen is bij de bespreking. Hij heeft zelf Signe verkracht, niet door haar aangegeven, dus ze heeft nog een appeltje met hem te schillen.
De auteurs
Het journalistenkoppel Kim Faber en Janni Pedersen debuteerde met Winterland, waarvoor ze de prijs kregen voor Beste Debuut van het Jaar in hun thuisland Denemarken. Meer dan 105.000 exemplaren werden al verkocht. Hoogzomer is hun tweede thriller, opnieuw met Martin Juncker en Signe Kristiansen in de hoofrol.
Kim Faber (Kopenhagen, 1955) is architect en journalist voor de Deense krant Politiken. Hij heeft eerder non-fictieboeken geschreven, onder meer over de oorlog in Kosovo en over leven met hiv/aids.
Janni Pedersen (Kopenhagen,1968) is presentator en misdaadjournalist op de Deense televisie. Ze werd in 2018 bekroond met de prijs voor nieuwslezer van het jaar.
Dan zegt Signe’s chef Erik Merlin, hoofd moordzaken, dat er geschoten is op Den Røden Plads. Kristine moet er naartoe en ze weet dat ze een sms’je moet versturen dat het etentje met het gezin niet doorgaat… Er heeft bij een cafetaria een drive by-shooting plaats gevonden. Twee personen op een scooter hadden een automatischwapen gebruikt. Een slachtoffer lag onder het laken bij de deur, het tweede slachtoffer was zwaargewond naar het traumacentrum gebracht. De daders waren gevlogen en de scooter was teruggevonden op de begraafplaats. Ondanks haar drukke werk ziet ze kans regelmatig af te spreken met collega Victor Steensen. Hij bezorgt haar sinds 2 ½ maand een orgasme dat ze 2 ½ jaar niet heeft gehad. Daar weegt de seks met haar man Niels niet tegenop (als ze al seks heeft met hem), maar toch zal ze haar gezin niet in de steek laten. Ze vraagt hem wat hij ervan vindt dat Svend Bech-Olesen een kwartier later stierf na haar te hebben verteld dat er wat was misgegaan bij de MI.
Martin praat met de weduwe Vera Stephansen, die vertelt dat zij en Ragner ieder hun eigen slaapkamer hadden. Ze lijkt op een kruising tussen Hitchcock’s blondines Kim Novak, Tippi Hendren en Grace Kelly. Hij vertelt haar dat Ragner is vermoord. Ze ziet er geschokt uit net als haar zoon Mads, die junior partner is op het advocatenbureau. Er kunnen altijd vijanden zijn van advocaten die het op hem gemunt hebben zegt Martin. Maar dat kan Mads zich niet voorstellen. Hij kan het beste praten met Laust Wlder, de partner op het advocatenkantoor. Mads vertelt dat zijn twaalfjarige zoon Aksel veel moeite zal hebben met de onverwachte dood van zijn opa, ze mochten elkaar heel erg.
Het is nu zaak om de computers te bestuderen van het advocatenkantoor Wilder & Stephansen , wie weet blijkt ergens uit dat de advocaat bedreigd werd. Martin is er lang niet geweest sinds het Junckersen & Stephansen heette.
In het kantoor hangen mooie kunstwerken van Asger Jorn en Egill Jacobsen. De vijftigjarige Laust Wilder, die piekfijn gekleed is ondanks de warme zomer, weet niet of Ragner vijanden had: ‘Je kunt onmogelijk een succesvolle advocaat zijn zonder op iemands tenen te trappen.’ Heel wat koeler dan Wilder is Ragners secretaresse Sara Jensen, die zeven jaar met hem werkte, weet niets van bedreigingen. Wel vraagt ze zich af of Martin deze zaak wel mag onderzoeken, omdat hij een band heeft met het advocatenbureau. Maar aangezien zijn vader een puur professionele band had met Ragner en geen amicale, kan er geen sprake zijn van vooringenomenheid, zoals zijn superieur heeft geconcludeerd. Later blijkt dat Sara Jensen en Ragner Stephansen vier jaar een verhouding hadden, als het om sm zou gaan, zou Sara de dienst uitmaken, denken Juncker en Nabiha. Ragner had nog maar een paar weken de relatie verbroken. Sara was het er niet mee eens, zegt ze verbitterd. Vera Stephansen maakte het niets uit, ze had al jaren geen seks gehad verklaart ze. Wel is ze verrast dat Ragner de verhouding heeft uitgemaakt.
Tijdens de briefing in Naestved zegt een van de agenten dat ze tot de volgende ochtend moeten wachten op de lijst met Stephansens zaken, die Laust Wilder aan Juncker heeft beloofd, Juncker vindt dat te lang duren. In het oude politiebureau in Sansted praat Juncker met Skakke en belooft Vera Stephansen te ondervragen en hun zoon Mans. Wel wil Skakke zeker weten dat Martin ze niet goed genoeg kent. Nee, oppervlakkig zegt hij. Vera Stephansen voegt weinig toe aan het verhaal. Zij en Ragner waren nog steeds bij elkaar, in voor- en tegenspoed. Ze zegt dat ze haar beste vriend heeft verloren. Ze nemen de laptop van haar man mee. Nabiha en Juncker kijken in zijn werkkamer. Vera wil weten wanneer het lichaam vrijgegeven wordt, dan kan ze de begrafenis regelen.
Martins ex, journaliste Charlotte Junckersen, onderzoekt een tip: de terroristische aanslag van een paar maanden geleden, had voorkomen kunnen worden. Ze is de energie kwijt om 24/7 te werken, dat heeft ze zes jaar gedaan bij de krant en nu wil ze toetreden tot de jongensclub, het collectief van vijf jonge honden die het onderzoeksteam vormen van Morgentidende, vertelt ze aan hoofdredacteur Markus Thesander. Ze wil de tijd hebben om dieper op zaken in te gaan. Mikkel Grantoft Nielsen, die een paar jaar geleden bij een krant is weggehaald, heeft de leiding. Ze hebben tal van zaken maar niets concreets. De doelstelling is wel dat de krant de Cavling-prijs moet winnen voor het beste journalistieke onderzoek. Dan krijgt Charlotte een pakje van een fietskoerier. Daarin staat hoe ze contact kan krijgen met een tipgever die iets voor haar heeft. Dan blijkt dat de tipgever de volgende dag om negen uur met haar wil afspreken in een koffietentje genaamd Havnelyst op het adres Skudehavnsvej 6 in Nordhavn. Een man met een donkere baard, een Ray Ban-zonnebril op, een rood geruit houthakkershemd en een zwartleren Jack (dat hij niet smelt denkt Charlotte) vertelt haar dat de Militaire Inlichtingendienst (MI) gewaarschuwd is voor een terroristische daad, waarmee niets is gedaan. Drie bij de aanslag betrokken mensen kwamen daarbij om plus een aantal van negentien slachtoffers. Hij kan haar meer vertellen als ze hem serieus neemt. Hij weet dat haar man Martin Juncker betrokken was bij het onderzoek, maar Charlotte zegt daarvan bijna niets te weten. Ze moet de informatie lezen op een stick, dan praten ze daarna verder. Op de stick staan twee mails waarin gewaarschuwd wordt de volgende dag voor een aanslag. Een is er van 22 december, 23.37 uur en de tweede vijf minuten later. De terroristen, een Afghaanse vluchteling die tijdens de aanslag is gedood en de bekeerde Deen Simon Spangstrup overleed in het Rigshospitalet, merkwaardigerwijs omdat hij buiten levensgevaar was. Daarvoor had hij het echtpaar Bent Larsen en zijn vrouw gedood. Bent speelde vermoedelijk dubbel spel en had de MI gewaarschuwd. De twee terroristen maakten deel uit van de Ettel-al-Hoeseini Brigade. Charlotte spreekt de volgende dag af met haar bijna ex Martin en probeert hem te verleiden met verse croissants, maar die laat niets los. Hij vraagt haar wel of het haar bevalt bij het onderzoeksteam van de krant en dat is zo. Haar vragen blijven beperkt tot he4t hoogstnoodzakelijke. Als ze weg is voelt hij zich versleten, oud en afgedankt.
Ze mailt de tipgever dat ze de twee berichten interessant vindt, maar wil weten hoe hij aan die berichten gekomen is. Hij heeft nu vier berichten op een stick gegeven, die geschreven zijn op 23 december, de dag van de aanslag vanaf 10.58 tot 12.17 uur en er is niets mee gebeurd, zo lijkt het, want iets na twaalven is de aanslag. Ze moet de telefoon weggooien in de oude vestinggracht en de simkaart met haar voeten vernietigen, daarna gooit ze hem in de oude afvalbak naast een bank. De tipgever lijkt wel paranoia. Als ze hem de volgende dag om 9.00 zal treffen, komt hij niet. Terug op de redactie zegt de hoofdredacteur dat hij van Mikkel gehoord heeft ‘dat ze ergens mee bezig is’. Ze besluit Signe te bellen, de oud-collega van Juncker misschien weet zij meer. Maar Signe geeft geen krimp. Ze is politievrouw, geen journalist. Charlotte denkt dat iemand bewust heeft nagelaten de overheid te informeren over de aanslag. Zou dat een mogelijk scenario zijn?
Onderzoeksleider Jensen wil het met Juncker en Skakke over drie zaken hebben die hij behandeld heeft. Een daarvan gaat over een vrouw die negen keer mishandeld is door haar man en pas daarna aangifte deed. Een fout van een niet ervaren agent gebruikte Stephansen om zo de officier te overtuigen dat ze geen zaak hadden. Ook al had de man voor jaren veroordeeld kunnen worden. Zij en haar broer hadden Stephansen aangesproken op het parkeerterrein met de vraag: ’Hoe slaap jij ’s nachts?’ ‘Fantastisch, dank je,’ antwoordde Stephansen. Een paar weken later pleegde de vrouw zelfmoord
Juncker en Nabiha gaan de volgende dag praten met Peter Johansen, die lid is van de schietclub van Sandsted. Het gesprek levert niet veel op. Aangezien .22 het kaliber is waarmee geschoten is willen zijn wapens meenemen om uit te sluiten dat hij Stephansen heeft neergeschoten. Die blijken schoon en niets te maken te hebben met de moord. Later komt uit dat hij nog een pistool heeft dat hij niet heeft genoemd noch gerapporteerd. Deze blijkt gestolen te zijn uit zijn schuur die niet op slot was. Peter wordt voor zeker 24 uur gearresteerd op mogelijke verdenking voor de moord.
Juncker krijgt onverwacht bezoek van zijn dochter Karoline die een paar dagen bij hem wil blijven. Ze is zwanger en de vader komt uit Pakistan uit een goede familie. Ze vertelt over haar a.s. man Majid. Hij is 31 en is gediplomeerd apotheker in Aarhus. Zijn vader is arts, hij heeft drie broers en zussen, allemaal bezig met een hogere opleiding. Majid is blij om vader te worden. Karoline wil nog weten hoe Junckers vader, haar opa, is gestorven. ’Misschien is het goed dat hij gegaan is,’ zegt Karoline. Juncker knikt, zegt niet dat hij hem een handje geholpen heeft. Karoline zou het erg vinden als haar ouders zouden scheiden, zegt ze met tranen in de ogen. Ze verwijt Juncker ook dat hij het ouderlijk huis, waar hij nu in woont, nog niet heeft opgeruimd (alsof hij daar tijd voor heeft). Het moet toch een keer verkocht worden zodat tante Lillian, Junckers jongere zus haar erfdeel krijgt. Nabiha vraagt hem of hij het leuk vindt zijn dochter weer terug te zien. Hij vertelt haar dat ze zwanger is. Hij is daar eerder emotioneel over dan blij.
Vier geüniformeerde agenten bewaken in een bosgebied dat midden in Kongelunden ligt, een lijk dat door kinderen is ontdekt. Het is vrijwel zeker een man, die behalve door zijn twee knieën geschoten is, ook is onthoofd. Hij heeft geen tattoo’s, dat bespaart Signe een tocht naar motorclubs. In de autopsieruimte van het ziekenhuis concludeert Markham dat de man een etmaal voordat hij gevonden is, is overleden.Nadat de torso is opengesneden en alle organen er worden uitgehaald, maakr Markman zijn buik open en daar komt een plastic ampul uit. Het bevat een papiertje waarop 8 cijfers. Misschien een telefoonnummer? Signe belt het nummer. Er wordt opgenomen en er wordt gezegd: ‘Met Charlotte.’ Zou het lichaam van de onbekende tipgever zijn, vraag ik me af. Alex Hansen heette de tipgever die vermoord is. Zijn vriendin Veronika is zeer bang als ze bij Charlotte’s huis staat wanneer ze terugkomt voor een korte bespreking met Signe. De twee dekken elkaar. Signe heeft zelfs haar Charlotte’s telefoonnummer uit de ampul vervangen door die van de inlichtingendienst uit vrees dat ze gehoord zal worden. Het is iets wat absoluut not done is bij de politie, en strafbaar, maar ze neemt het risico.
Omdat Alex en Veronika hun leen in de waag stellen, bedenken Signe en Charlotte een listig spel. Ook al staat Signe’s baan op de tocht, wanneer ze geschorst wordt door haar baas Erik Merlin, Charlotte zou het nieuws naar buiten kunnen brengen in de krant. Maar het lijkt of de inlichtingendiensten gebruik maken van externe medewerkers die niet aarzelen iemand te vermoorden. Svend Bech-Olesen van de Militaire Inlichtingendienst die geheel onverwacht stierf aan een hartstilstand, het echtpaar Bent Larsen dat vermoord werd door een van de terroristen was de tot het jihadisme bekeerde Simon Spangstrup, die zelf zwaargewond ij het ziekenhuis belandde, en daarna stabiel werd verklaard maar ook plotseling overleed. Een grijze vrouw met een paar mannen verlieten daarna de kamer en namen zijn lichaam mee. De Afghaanse vluchtelingterrorist kwam op bij de bomaanslag waarbij 19 mensen het leven lieten, onder wie zes kinderen.
Met hulp van Alex en Veronika ontdekken Signe en Charlotte hoe het mogelijk was dat er niet tijdig is gewaarschuwd voor de aanslag. Signe roept de hulp in van Juncker als Charlotte ontvoerd blijkt te zijn. Ondertussen moet hij, Juncker, ook nog de moord op Ragner Stephansen oplossen. Zal hij daarin slagen? En hoe loopt de speurtocht van de beide vrouwen af, komen ze er ongedeerd vanaf?
Allemaal vragen die u zelf kunt oplossen door het slot van dit meeslepende boek te lezen.
Kim Faber & Jannie Pedersen – Hoogzomer (in 2020 in Denemarken verschenen onder de titel Satans Sommer bij Politikens Hus), vertaald uit het Deens door Corry van Bree, ISBN 978 94 02707243, 397 pagina’s, uitgeverij HarperCollins, € 21,99, mei 2021