In de ban van de bosgeest – Ontmoeting met Panaike - Deryck J.H. Ferrier
Geslaagde debuutroman, personen en gebeurtenissen waarheidsgetrouw beschreven
Het verhaal doet wel een beetje denken aan een jongensboek uit de jaren vijftig
Deryck J.H. Ferrier is directeur-eigenaar van onderzoeksbureau CEMSTO. Op zeker moment krijgt hij de opdracht onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor een houtverwerkingsbedrijf in westelijk Suriname. Baas Ferrie neemt een aantal vrienden mee, onder wie terreinverkenner Bernard, boomverkenner Yankee en veldmanager William. In de binnenlanden ontmoeten ze Loepie, die verrukt is van het Zwitserse mes dat Baas Ferrie hem laat zien en allerlei pogingen onderneemt het mes in handen te krijgen. Nee, zegt Ferrier, dat mes is ooit voor Bernard bestemd. Hij heeft hem dat beloofd. (Later zal hij een dergelijk mes toch aan Loepie cadeau doen, in Nederland.)
In het woud komen de mannen talloze dieren tegen – apen, ara’s, stekelvarkens, slangen, miereneters, tapirs – maar de confrontatie met één dier verloopt buitengewoon: een jaguar. Ze komen oog in oog met een grote jaguar te staan, Yankee probeert hem tevergeefs neer te schieten. Baas Ferrie en Yankee springen op een boomstronk. Ze vallen eraf, juist als de jaguar zijn klauwen rakelings over ze heen scheert. Het wonderlijke is dat Baas Ferrie denkt dat Yankee hem naar beneden trok, terwijl Yankie denkt dat Baas Ferrie hem heeft gered. Een dag of drie later vertelt Yankee opgewonden dat hij een breedgeschouderde Indiaan bij zijn hangmat heeft zien staan, die meldt dat hij verbolgen is omdat hij de mannen gered had zonder daarvoor bedankt te zijn. William bekent dat hij deze man ook heeft gezien. Bernard komt met deze verklaring: ‘Maar het was geen mens…, het was een geest… een bosgeest! […] Wij Arakanies noemen hem Panaike, de Arowakken en Caraïben kennen hem als Panajé of Hadajadi.’
Een tweede maal dat Ferrier een paranormale ervaring heeft, is wanneer hij de weduwe Irma en dochter Helen van de inmiddels gestorven Bernard ontmoet, op een plek waar zij nog nooit eerder waren. Irma is buitengewoon emotioneel en vertelt dat zij Bernard voor het eerst na zijn dood tegen haar hoorde praten. Ferrier geeft Helen zijn mes, dat hij ooit beloofde aan haar vader.
In de ban van de bosgeest, ondertitel Ontmoetingen met Panaike, is afwisselend ontroerend en interessant - er komen naast het vraagstuk Panaike, ook Surinaamse kwesties aan de orde als binnenlandse oorlog, werkgelegenheid, migratie. Het verhaal inclusief de omslagtekening van een breedgeschouderde indiaan, gemaakt door Robby Barend, doet wel een beetje denken aan een jongensboek uit de jaren vijftig. Maar toch: een geslaagde debuutroman van Ferrier. Vooraf verklaart hij dat gebeurtenissen en personen waarheidsgetrouw zijn beschreven.
Adriaan Vermeulen
De auteur
Deryck John Henri Ferrier (Paramaribo, 20 juli 1933) is eigenaar-directeur van het Centrum voor Economisch en Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek (CESWO). Zoon van Suriname’s eerste president en laatste gouverneur Johan Ferrier, schrijver van Het grote Anansiboek (vier keer herdrukt door uitgeverij Conserve). Deryck Ferrier is een broer van Leo Ferrier van wie Conserve zijn roman Atman herdrukte in de reeks Surinaamse klassieken en van Cynthia Mc Leod-Ferrier, van wie meer dan tien boeken verschenen bij uitgeverij Conserve sinds de in mei 1995 verschenen historische roman Hoe duur was de suiker?, die meer dan dertig keer werd herdrukt en na 13 jaar voorbereiding in 2013 verfilmd door Jean van de Velde voor speelfilm en 4-delige televisieserie.
Deryck J.H. Ferrier – In de ban van de bosgeest – Ontmoeting met Panaike, uitgeverij Carlo Jad-fonds i.s.m. uitgeverij Ralicon, Paramaribo, Suriname, ISBN 978 9991 457 40 6, 238 pagina’s, december 2020, € 19,50, bestellen via 06-15101564 of via sylvakoemar@gmail.com