Idun Lind 1 - Het appelmeisje - Tina N. Martin
Gedegen en spannend debuut
De leugens van godsdienstige sektes
Psychologische karaktertekening is niet Tina Martins grootste talent. Haar belangrijkste personage, rechercheur Idun Lind blijft een beetje vaag: het ene moment superkwetsbaar, het volgende juist ontzettend stoer. Maar een spannend verhaal opbouwen kan Martin wel. Dat bewijst ze met haar thrillerdebuut Het appelmeisje.
Over de auteur:
Tina N. Martin (1980) woont in Noord-Zweden, in de stad Boden, waar ook haar boeken zich afspelen. Ze debuteerde in 2021 met haar eerste thriller rond rechercheur Idun Lind, die nu vertaald is als Het appelmeisje. Inmiddels zijn in Zweden al twee vervolgdelen in deze reeks verschenen.
Zaadje
Het zal waarschijnlijk niet vaak voorkomen dat het zaadje voor een thriller wordt gelegd tijdens een studie godsdienstwetenschappen. Toch is dat, zo vertelt Tina Martin in haar nawoord, precies wat er gebeurde. Zij verdiepte zich voor haar studie in sekten waar meestal één charismatische leider het complete leven van een groep mensen beheerst en hen tot willoze marionetten maakt. Toen Martin niet lang daarna van de directeur van de sociale dienst hoorde hoe de voogden van mishandelde kinderen vaak meer oog hebben voor het belang van de pleegouders dan voor dat van de kinderen, was haar idee voor Het appelmeisje compleet.
Plafondhaak
Die verhaallijn wordt overigens pas heel geleidelijk duidelijk. Lange tijd lijkt er slechts sprake van drie los van elkaar staande verhalen, twee daarvan in het heden, de derde in de jaren tachtig en negentig.
In een dure wijk in de Zweedse stad Boden vindt een man bij thuiskomst uit zijn werk zijn vrouw, hangend aan een plafondhaak, haar handen met grote spijkers aan elkaar geklonken. Rechercheur Idun Lind gaat samen met haar collega Calle Brandt aan de slag om de dader te vinden. Maar er lijkt geen enkel aanknopingspunt te zijn.
Dochtertje
Ondertussen leeft in een ander deel van Boden het echtpaar Mattias en Anna met hun vijfjarige dochtertje Ellen. Ze hebben een zorgelijke tijd achter de rug omdat Ellen aan een ernstige vorm van suikerziekte lijdt. Maar nu heeft het meisje een insulinepomp en is het gezin in rustiger vaarwater gekomen. Mede dankzij de moeder van Mattias, die dol is op haar kleindochter en veel zorgtaken overneemt. Tot de dag dat de kleine Ellen opeens met geweld ontvoerd wordt uit de kinderopvang.
Mishandeld
De derde verhaallijn vertelt over Viola en haar kinderen die door hun man en vader mishandeld worden. De murw gebeukte Viola laat het gebeuren zonder in actie te komen, maar opmerkzame docenten melden de telkens terugkerende blauwe plekken, gebroken ledematen en dichtgeslagen ogen van de kinderen bij de sociale dienst. Een medewerkster van de dienst regelt samen met een rechter plaatsing van de drie in Het Paradijshof, een godsdienstige gemeenschap die belangeloos goede werken zegt te verrichten. Maar al snel wordt duidelijk dat daar wel een voorwaarde aan verbonden is: totale gehoorzaamheid aan de leider.
Stapje voor stapje wordt duidelijk wat de gebeurtenissen van toen met de twee zaken van nu te maken hebben. Echt verrassend is de ontknoping daarna niet meer, maar Martin weet er wel een spannend verhaal van te maken.
Sonja de Jong
Tina N. Martin – Het appelmeisje. Oorspronkelijk verschenen in 2021 onder de titel Befriaren, bij Bökforlaget Polaris. Uit het Zweeds vertaald door Nannie de Graaff. Uitg A.W. Bruna, €22,99, ISBN978 94 005 1616 8, 430 pagina’s. Januari 2025.