Het licht in de bomen - Patricia Koelle
Hoopvol feelgood verhaal
Over het belang en de levenskracht van de natuur
Om te duiden wat voor boek Het licht in de bomen van de Duitse schrijfster Patricia Koelle is, hanteert de Nederlandse uitgever de genre-aanduiding ‘mindful romance’. Dat zal mensen die weinig met mindfulness op hebben wellicht afschrikken. Hetgeen jammer zou zijn, want hoewel een lichte zweverigheid Koelle zeker niet vreemd is, is dit toch vooral een boek over de kracht van de natuur en van verhalen vertellen.
Over de auteur
Patricia Koelle (1964) werd als kind van Duitse ouders geboren in Alabama, Verenigde Staten. Al jong emigreerde ze met haar ouders terug naar Duitsland. Ze woont en werkt in Berlijn, maar haar boeken gaan vrijwel altijd over de natuur in diverse delen van Duitsland. Ze schrijft onder eigen naam, maar ook onder het pseudoniem Paula Carlin.
Trefzeker
Koelle, die in eigen land al vele boeken publiceerde, maar in ons land nog onbekend is, heeft een trefzekere schrijfstijl. Verwacht van haar geen literaire hoogstandjes, maar wel mooie en herkenbare persoonsbeschrijvingen en vooral, en daar zit de grote kracht van de schrijfster, schitterende natuurbeelden. Want voor Koelle is de natuur hetgeen ons gelukkig maakt of – als we er te weinig aandacht voor hebben – juist ongelukkig.
Verbondenheid
Hoofdpersoon is de dertiger Nele Sommer. Het zit haar allemaal mee in het leven: ze is bijzonder creatief en heeft een baan als decor- en kostuumontwerpster bij een klein theatergezelschap. Ze heeft tal van aardige mensen om zich heen en kan doen waar ze goed in is. Desondanks is ze bij vlagen niet gelukkig, omdat ze een gevoel van diepere verbondenheid met alles om haar heen mist.
Dennenboompje
Dan doet haar oma Vio, die haar grotendeels opgevoed heeft omdat Neles ouders het druk hadden als kok in diverse restaurants, een beroep op haar. Of Nele het kleine dennenboompje dat op Vio’s balkon gegroeid is uit een aangewaaide dennenappel, naar de verhalentuin in Rügen in de regio Pommeren bij de Oostzee wil brengen. In die tuin mogen mensen struiken en bomen planten die iets bijzonders voor hen betekenen, vergezeld van een bord met het verhaal dat daarbij hoort.
Houtkunstenaar
Pas als Nele de boom van haar oma plant, met het bijbehorende verhaal, leest ze voor het eerst over Joram, een houtkunstenaar, ooit de grote liefde van oma Vio en naar blijkt Neles eigen opa. Nieuwsgierig geworden naar deze man die het leven van Vio ondanks zijn afwezigheid bepaald heeft, reist Nele verder naar het schiereiland Darss, waar Joram ooit woonde.
Schoonheid
Aan het strand en in de bossen van Darss wordt zij getroffen door de schoonheid en veerkracht van de natuur en wordt haar creativiteit geprikkeld tot allerlei nieuwe ideeën. Samen met de mensen die zij er leert kennen, herstelt ze een tientallen jaren oude windharp in de bomen, maakt ze wandreliëfs en houtkunst en ontmoet bovendien de man met wie ze wél de verbondenheid voelt die zij altijd zo miste.
Twijfels en hoop
Koelle weet te voorkomen dat dit een weeïg liefdesverhaaltje wordt. Zij schildert haar personages met veel gevoel voor realiteit, hun twijfels, hun angsten en hun hoop. Maar centraal bij alles staat toch de natuur en vooral de bomen. ‘Bomen zijn altijd thuis. Hun eigen plek is voor hen voldoende. Alleen hun zaden sturen ze op reis.’
Al lezende zie je het landschap bij de Oostzee voor je. De ruige stranden, de bossen die pal aan die stranden grenzen, de wuivende rietpluimen en de eindeloze luchten boven dit alles. Je krijgt warempel zin om daar eens een vakantie te gaan doorbrengen.
Sonja de Jong
Patricia Koelle – Het licht in de bomen, (eerder verschenen onder de titel Das Licht in den äumen bij S. Fischer Verlag), uit het Duits vertaald door Sylvia Wevers. Oceaan Uitgevers, ISBN 978 90 4683256 1, 384 pagina’s. € 20,99, juli 2024