Het eiland - Adrian McKinty
Amerikaans gezin belandt in nachtmerrie op Dutch Island in Australië
Jonge stiefmoeder Heather toont zich een onverschrokken verzetsleidster
De Noord-Ierse criticus en misdaadschrijver Adrian McKinty die met het boek De ketting furore maakte laat zijn nieuwe thriller spelen in Australië. Tom is orthopedisch chirurg in Seattle en moet een lezing houden in Melbourne. Daar belanden ze vanuit Darwin, de meest dichtstbijzijnde plek als je naar Bali wilt oversteken.
Er is een huis voor ze gehuurd bij het strand van St. Kilda, waar Heather wil zwemmen met haar stiefkinderen Tom en Olivia. Tom heeft zelf een Porsche Turbo 2015 besteld als huurwagen, maar hij krijgt niet het veilige model Porsche Cayenne, dat hij van tevoren had besteld. Als ze een paar mannen tegenkomen, die enthousiast vertellen over Dutch Island, besluiten ze daarnaartoe te gaan, niet wetend welk onheil hen daar wacht. Ze betalen maar liefst negenhonderd dollar, driehonderd elk voor Ivan, Jacko en Matt.
Koala’s
Ze hopen op Dutch Island koala’s te spotten. Als de Porsche met de pont overgevaren wordt samen met de Toyota van de Nederlanders Petra en Hans, hebben ze drie kwartier om op verkenning te gaan. Zodat Ma, de bazin van het eiland en de hele familie O’Neill, zich niet aan hen zal storen. Zij houdt niet zo erg van toeristen. Tom rijdt te hard met zijn Porsche en voordat ze het weten en haar nauwelijks gezien hebben, rammen ze keihard tegen een vrouw in blauwe jurk die op een fiets rijdt. De wagen rijdt over haar heen en ze bloedt aan alle kanten. De fiets is een kant op geslingerd. Wat moeten ze doen, ze weten niet dat de dode vrouw Ellen heet, doof is en de lieveling van Danny, familielid van Ma. Eerst proberen Heather en Tom mond-op-mondademhaling toe te passen, maar Ellen blijft even dood. Overal komt bloed uit. 911 bellen lukt hier niet, of het bellen naar andere hulpdiensten, geen bereik. Dan besluiten ze het lichaam en de fiets te verbergen.
Als ze zuchtend en puffend – het is meer dan veertig graden – de pont van Ma bereiken, en Matt nadat hij vijftig dollar van Heather heeft gekregen de boot start, krijgt hij een seintje dat er iets aan de hand is en keert terug met de boot. Waar Jacko en Ivan hen opwachten en de hele familie hen bij Ma brengt, die af wil wachten tot Danny komt, excuses van Tom en Heather. Heather, Olivia en Tom worden vastgebonden met touwen (zelfs om hun hals, met touw dat aan haken is vastgebonden) in een donkere schuur. De familie heeft vast iets kwaadaardigs in de zin, vermoedt Heather. Nog voordat Danny terugkomt haalt Matt hen uit de schuur en zegt dat Ma toch nog even met hen wil praten. Tom reageert door te zeggen dat hij goed verdient en bereid is een schadevergoeding te betalen van vijfhonderdduizend dollar. Als ze daarmee akkoord gaan. Een half miljoen is veel geld, zouden ze dat wel hebben, vraagt Ma zich af.
De auteur
Adrian McKinty (Belfast, 1968) is een Noord-Ierse misdaadromanschrijver en criticus en een van de opkomende sterren in internationale misdaadfictie. Voor zijn werk ontving hij veel prijzen. Naast zijn Sean Duffy-romans schreef hij ook De ketting, dat door meerdere kranten werd uitgeroepen tot een van de beste misdaadromans van het jaar. McKinty is geboren in Belfast en woont in New York.
Ma’s zoon Danny is woest dat Tom Ellen heeft doodgereden, steekt hem in zijn zij en wil het nog een keer doen, waar de familie bij is, net als Heather. Die probeert hem verder tegen te houden door aan zijn rug te hangen en probeert haar gebonden handen om zijn keel te slaan. Tom is vol bewondering voor haar als hij op aarde stort als een marionet waarvan de touwtjes zijn doorgeknipt. Wanneer hij zijn ogen dichtdoet, verdwijnt de wereld volledig. Hij en Ellen, moordenaar en slachtoffer, worden afgevoerd. Twee mannen tillen Tom op. Een bij de enkels en de ander bij de schouders en slepen hem weg, waarnaartoe? Ellen wordt naar het huis gebracht en Tom?. Wat Heather niet weet is dat Tom niet echt dood is, hij wordt door de familie O’Neill in leven gehouden met een infuus. Maar of hij het echt zal overleven, is de vraag.
Machete
Van Aboriginals heeft Heather een zakmes gekregen met een scherp mes waarmee ze als ze teruggebracht is bij de kinderen Olivia en Owen hun boeien van touw kan doorsnijden. Ook dat van de Nederlanders Petra en Hans, die eveneens gevangengehouden worden. Ze weten ’s nachts te ontsnappen. Hans laat zich pakken en wordt later voor op de bufferbeugel van een O’Neill-auto gezet als ze achter de gevangenen aan gaan. De vraag is of hij dat overleeft. Grote kans van niet. Hij lijkt ten dode opgeschreven.
Petra gaat met Heather en de kinderen mee op de vlucht. Wonderbaarlijk lang houdt ze het vol. Als Heather in het huis bij de voormalige gevangenis flesjes water vindt wordt ze gevonden door een voormalige Ierse gevangenbewaarder die weliswaar haar aanwezigheid verraadt aan de familie, maar haar laat ontsnappen. Zodat zij, Petra en kinderen – die twee dagen niet gegeten noch gedronken hebben – in ieder geval hun dorst kunnen lessen.
Petra biedt aan zich te laten vangen zodat Heather en de kinderen verder kunnen komen op het eiland. Wat lastig is want ze worden in de gaten gehouden door een drone. Als ze zich van een hoge rots laten glijden, ziet Heather daar Jacko, een van de familieleden. Ze weet hem neer te steken met een machete, tot hij dood is en neemt zijn oude Lee-Enfield-geweer mee. Op zoek naar meer water vinden ze een onderaardse grot. Perfect om in te schuilen en het is er veel koeler dan de dagelijkse hitte – meer dan veertig graden. En wat belangrijker is: zoet water. Als de dorst gelest is, gaat ze op zoek naar voedsel, vindt een dode koala, waaruit ze o.a. hart, lever en longen haalt. In de grot branden de eucalyptustakken goed en daarmee kunnen ze het vlees roosteren. Ook bakken ze zo’n tien eieren van de pijlstormvogels, die Heather uit hun nest heeft gehaald. Olivia stapelt de gebakken eieren op een dunne platte steen. Het smaakt heerlijk.
Walkietalkie
Met de walkietalkie probeert Heather contact te krijgen met de Australische politie op het vasteland, maar tevergeefs. Wel krijgt haar vriendin Carolyn in de VS een bericht op haar iPhone van Jenny Brook, een van de contactpersonen van de ICOM in Melbourne. Een van de sprekers zou dr. Tom Baxter zijn. Ze kunnen zijn vrouw bellen zegt hij, maar aangezien ze onbereikbaar is, bellen ze nu haar vriendin Carolyn Moore in Seattle. Ze vraagt zich af of ze de stad uit zijn of ergens waar geen wifi is. Ze wil dr. Baxter nog een paar dingen vragen. Zou hij ons kunnen terugbellen?
Carolyn belde het nummer van Heather, maar kreeg ook de voicemail. Zou Heather in de problemen zitten? Dat lijkt haar sterk, waarschijnlijk zitten ze nog bij een wijnproeverij. Heather en Tom moeten toch rustig een weekendje uit eten kunnen gaan en dure wijnen kunnen drinken zonder dat iemand meteen de politie inschakelt? Als ze Heather morgenochtend niet heeft bereikt, kan ze maandag of dinsdag nog mevrouw Brook terugbellen.
Hinderlaag
Hulp van het vasteland komt er niet, dus Heather moet het zelf oplossen met Owen en Olivia, nu Tom in handen is van de familie en verondersteld dood te zijn en in leven wordt gehouden met infuus. Schoonzoon Matt en zijn familie proberen Heather in een hinderlaag te lokken. Daar wacht de verzwakte Tom op haar, ze trapt er gelukkig niet in. Wel zorgt ze ervoor dat haar man die men in brand wil steken, onschadelijk wordt gemaakt, zodat hij niet verder hoeft te lijden. Hij blijkt een minder ideale vader dan gedacht en als narcist wilde hij al niet dat Heather met andere vrienden van hem zou praten om uit de school te klappen over zijn wijze van doen. Ook zou een ruzie tussen hem en zijn eerste vrouw Judith – misschien wel over de verhouding met Heather, zijn voormalige masseuse – hebben kunnen leiden tot haar zelfmoord, maar volgens Owen is hij er de oorzaak van dat ze de trap afviel en doodging, zonder dat hij daarbij moeite deed als arts om haar te helpen. Owen en Olivia hebben de afgelopen dagen zoveel meegemaakt met Heather dat ze alleen haar nog maar vertrouwen. Als ze de diesel uit de tank haalt van de generator zal de stroom straks stopgezet worden en een vuur richting het huis van de O’Neils hen in paniek brengen. Volgens de kinderen zorgt het getij er twee keer per maand voor dat het eiland een schiereiland wordt en dat je met de auto vanaf het eiland het vasteland kunt bereiken. Steeds als het laagwater is bij volle maan, en laagwater bij nieuwe maan. Dat valt te proberen, hun enige kans om van het eiland af te komen en daarna op het vasteland de politie te waarschuwen via 000, het alarmnummer van Australië. Gaat dat Heather en de kinderen lukken? Want de O’Neils zullen hen niet zo maar laten gaan… Lees het spannende slot van dit boek.
Adrian McKinty – Het eiland (dit jaar verschenen bij Little, Brown and Co als The Island) werd uit het Engels vertaald door Sabine Mutsaers en Jan Mellema, 363 pagina’s, ISBN 978 90 225 8956 4, € 20,99, juni 2022