Helsinki 4 - Het nachtmeisje - Max Seeck
De identiteit van de moordenaar van ‘De trekvogels’ wordt pas aan het eind bekend
Brieven van het nachtmeisje inspireren de moordenaar in spannende thriller
Opnieuw een hoofdrol voor inspecteur Jessica Niemi, die in een identiteitscrisis verkeert na de vorige zaak. Na een gesprek met psychiater Tuula moet ze overgeven, en al overgevend krijgt ze ruzie met een huismeester van een flatcomplex. Ze draait zijn pols om en de onenigheid wordt door iemand vanaf een flat gefilmd. Het is beter dat ze enige tijd thuisblijft, zegt haar bazin Hellu, de bijnaam voor hoofdcommissaris Helena Kappi. Haar collega Jusuf Pepple zoekt haar nog op om zijn medeleven te tonen. Goed ook omdat ze zwanger blijkt te zijn.
Trekvogels
Jessica verkast naar het klein eiland Smörregård in de Åland-archipel. Het is de plek waar de legende vertelt dat een weesmeisje ’s nachts in haar blauwe jas op de pier staat te wachten op iets dat nooit komt. Dat zou in 1982 mogelijk het leven hebben gekost aan nachtwaker Martin Hedblom, die door een anoniem telefoontje naar de steiger getrokken wordt. Op hetzelfde eiland komen ieder jaar de overgebleven leden van de Trekvogels samen. Een groep mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog van Finland naar Zweden moesten vluchten en uiteindelijk in een weeshuis op het eiland terechtkwamen. Die avond wordt een vorstelijk diner geserveerd, waaraan Jessica ook deelneemt. Ook al zit ze aan een andere tafel. Het diner bestaat uit uit aardappel-preisoep, Ålandse runderfilet met milde cognac-pepersaus en bruine cake met vanille-ijs.
De auteur
Voor zijn debuutthriller De trouwe lezer, het eerste deel van de Helsinki-thrillerreeks werd Max Seeck (Helsinki, 1985) bekroond met de Finse debutantenprijs. Seecks boeken verschijnen in veertig landen en de filmrechten van het eerste deel, een New York Times-bestseller, zijn verkocht in Hollywood – uniek voor een Fins boek. Rancune, het derde boek van de serie is bekroond met de prestigieuze Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische thriller.
Zinsbegoocheling?
Hoewel Jessica met vakantie is op het eiland, is ze gebiologeerd door de plotselinge moord op Elisabeth Salmi, die verdronken is in zee, vlak bij het kindertehuis, aan de andere kant van Åland. Niet alleen zij maar ook Armas Pohjanpalo hebben Maija bij de steige gezien, het meisje met de blauwe jas of zou dat een zinsbegoocheling zijn van beiden? De lokale commissaris Johan Karlsson krijgt geen grip op Armas, maar Jessica heeft een kwartier met hem gesproken en hij praat met haar. Het blijkt dat Elisabeth Maija vaak pestte in het kindertehuis, samen met haar hulpje Rolmops. Oftwel Elsa Lehtinen. Ze probeerde geld van haar te lenen maar maakte ook gefantaseerde brieven voor Maija, zogenaamd van haar vader die al lang niet meer leeft. Elsa is al 25 jaar geleden overleden. Ze moet nagaan hoe ze is gestorven, was het kanker of toch iets anders? De moord op Elisabeth blijkt niet de eerste te zijn op het eiland, eerder zijn ook al een paar moorden gepleegd begin jaren tachtig, maar zou een meisje dat hebben gedaan? Directrice Astrid vindt de moorden zorgwekkend, zo jaag je gasten weg. Jessica besluit zich niets van Johan aan te trekken en start haar eigen onderzoek. Johan weet dat ze weg moest uit Helsinki, waar hij mee gebeld heeft, en dat de ruzie met een huismeester de media trok. Nu weet Hellu ook waar Jessica zit, dat vindt ze niet plezierig.
Zevende persoon
Ze besluit samen te gaan werken met Johan Karlsson. Zij houdt een oogje in het zeil terwijl hij de papieren van de administratie bekijkt van Astrid, die het pension runt met haar zoon. Er leven nog twee trekvogels, Armas Pohjanpalo en Eila Kantelinen, daarnaast is er het Zweedse echtpaar Niklas en Pernilla Steiner dat broer en zus blijkt te zijn en Jessica, met de dode Elisabeth erbij zes mensen. Maar er logeert nog een zevende persoon in kamer over wie Astrid niets gezegd heeft, vreemd. Ondertussen laat Astrid door Jusuf en Rasmus nagaan of de gasten nog een verdachte achtergrond hebben. Hellu heeft al een alarmerend telefoontje gehad over Jessica van hoofdcommissaris Maria Forsius van de politie van Åland die om informatie vroeg over een brigadier, een zekere Jessica Niemi en schakelt de gezagsgetrouwe brigadier Jami Harjula in om te kijken wat er aan de hand is op dat eiland. Jessica wordt opgeschrikt in het boothuis, waar ze met Jusuf belt, door een donkere gestalte. Het blijkt Niklas Steiner te zijn, geen onbekende. Hij schrijft met zijn zus Pernilla voor een krant, daarom heeft Astrids zoon Åke hem naar het eiland gehaald.
Wie is de moordenaar?
Het duurt een boek lang voordat we echt weten wie de werkelijke moordenaar is van nachtwaker Martin Hedblom in september 1982. Drie jaar later, in 1985 gevolgd door de moord op directeur Monica Boman. Ze zijn beiden verdronken tegen de steiger gevonden waarop Maija in de nacht stond. Negen jaar later wordt Elisabeths hulpje Rolmops, Elsa Lahtinen, dood gevonden in Nice. En dan is recent Elisabeth verdronken gevonden bij de steiger vlak bij het kinderhuis. Zou Astrid Nordin de moordenaar zijn? In ieder geval denkt Jessica dat Armas Pohjanpalo de volgende is. Dat bedenkt ze als ze nog bij Anna Berg is, de vorige commissaris op het eiland. In het pension vindt ze hem niet meer maar treft dan Armas aan bij het kinderhuis met een moordenaar die een voorliefde heeft voor Seneca. Maar ze kan de moord niet verhinderen omdat Armas al een mes in zijn rug heeft, dat wellicht zijn hart heeft doorboord.
Als ze de zaak doorneemt met commissaris Maria Porsius in Mariehamn vraagt die haar of Hellu iets tegen haar heeft. Waarom? ‘Omdat ze nogal verrast klonk door de complimenten die je krijgt van de politie van Åland. Het leek of ze het tegenovergestelde had verwacht.’
Misbruikzaak
Voordat ze definitief het eiland verlaat, ontdekt ze nog een misbruikzaak rond de vader van Åke en de echtgenoot van Astrid, Hans-Peter Nordin. Hij nam kinderen mee in de kelder en misbruikte hen, zoals politieman Johan toen hij nog jong was. De zaak is in der minne gesust als Hans-Peter belooft zijn activiteiten in het pension direct stop te zetten. Het is Hans-Peter die van Maija een pop maakt om de legende van het blauwe meisje op de steiger levend te houden. Zo is van het eiland een geliefd toeristenoord gemaakt.
Het verhaal van de Trekvogels en de moord op de nog levenden wordt door Max Seeck weer pakkend en boeiend beschreven. Tot het laatst toe houdt hij geheim wie de echte moordenaar is. En hoe iedere keer weer Maija Ruusunen opduik. Zelf is ze met een boot het water opgeroeid en niet teruggekomen. Haar geheimen heeft ze verstopt in een kistje met brieven. Ze worden gevonden door de moordenaar en inspireren hem om af te rekenen met zijn vijf slachtoffers.
Max Seeck – Helsinki 4 – Het nachtmeisje (in 2022 verschenen als Loukko bij Tammi Publishers in Finland) is vertaald uit het Fins door Petri Hoogendijk van het Scandinavisch Vertaal- en Informatiebureau (SVIN), pagina’s, ISBN 978 94 0051606 9, uitgeverij A.W. Bruna, € 21,99, januari 2025