File des doods - Jo Furniss
Wervelende geschreven roadtrip over een file op de snelweg
Met een hoofdrol voor brigadier Belinda Billy ’(The) Kidd’
Bloedstollend verhaal, een soort uitgebreide roadtrip die we meemaken langs de snelweg met Belinda ‘Billy’ (The) Kidd, een vrouwelijke brigadier van stavast. Die net terug is uit Australië, en mogelijk met vervroegd pensioen gaat. Maar wat er onderweg naar Londen gebeurt, kan de brigadier niet ongestraft voorbij laten gaan en ze onderneemt actie om de situatie onder controle te krijgen. Iets dat de mensen om haar heen ook voelen.
Een niet meer levende chauffeur
Er heeft een aantal gecoördineerde aanslagen plaats gevonden met veel doden tot gevolg. Om vijf uur is er een explosie in de Deadwall Tunnel, die de hoofdroute vanuit oostelijke hoofdroute leidt naar de stad. De tunnel ligt nog geen anderhalve kilometer voor de plek waar Billy en de rest van het verkeer stil komen te liggen, omringd door veiligheidsschermen, waaruit geen ontsnapping mogelijk is. Geheel toevallig, of juist niet, is een zwarte sedan naast haar gestopt, opvallend anoniem van een onbekend merk. De chauffeur in de auto beweegt niet. Als ze de auto en bestuurder verder onderzoekt, blijkt dat de plm. dertigjarige man niet meer leeft. wanneer ze aan zijn nekspieren voelt of hij nog leeft, heeft ze een hand vol bloed. Hij blijkt gestoken te zijn in zijn nek met een soort zwarte kebabspies., die vastzit in de nek naar boven toe gericht. Met hulp van een jongen die er uit ziet als Byron, maar Olly Sims heet, legt ze touw om de auto heen om zo de plaats delict te accentueren. Een poging om de meldkamer te bellen of de ambulance, lukt uiteindelijk als ze een nummer draait van de alarmcentrale en er gevraagd wordt of ze de politie, ambulance of brandweer wil hebben. Ze kiest voor politie, legt de situatie uit en vertelt dat de chauffeur al dood is en gestoken en dat reanimatie geen zin heeft. Er wordt zelfs gezegd dat het verboden is om je als politiefunctionaris voor te doen. Billy noemt haar personeelsnummer en dat ze het sterfgeval moet melden. Nadat de centralist heeft gemeld dat er voorlopig geen hulp komt, verbreekt ze de verbinding. Het lijkt wel of de politie meer gewantrouwd wordt dan criminelen. Als een vrouw, genaamd Zara, plotseling een auto verlaat, legt ze ook een touw om deze auto omdat er mogelijk een bom in kan afgaan.
Airbnb
Ze ontdekt de identiteit van de dode. Zijn naam is Chad McClusky, een Amerikaan met in zijn portemonnee tien briefjes van vijftig pond en in hetzelfde bedrag briefjes van twintig. Ze vindt ook een Visa-creditcard. Zijn bestemming is een Airbnb in Howle Green, een kilometer van Heathcote’s kroeg de King’s Arms. Niet verwonderlijk, want op een steenworp afstand ligt RAF Howle, het kleine vliegveld, dat een Amerikaanse basis in het Verenigd Koninkrijk is. Chad blijkt destijds met een fiets Thomas Kingston, een plaatselijke inwoner, te hebben overreden toen hij door rood reed, daarna is hij met een militair vliegtuig gevlucht naar de VS. Waarom kwam hij terug?
Een chauffeur van een sportieve Range Rover denkt dat de man van de sedan misschien wel een pinda-allergie heeft of een aanval van bijen. Omdat er veel ruimte is tussen zijn auto en de sedan vertelt hij daar daartussen een motor stond, een Husqvarna Nuda 900. Een motor van een koeriersdienst. Misschien was deze motorrijder wel de moordenaar. Hij heeft niemand de sedan in of uit zien gaan. De dader moest zich in de sedan hebben begeven, misschien zat hij daar nog steeds…
Over de auteur
Jo Furniss begon haar loopbaan als journaliste voor de BBC, maar gaf de glamour van de nachtdiensten op om schrijver en expat te worden. Ze komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk, maar woonde ook enkele jaren in Singapore, Zwitserland en Kameroen. In 2017 debuteerde ze met de roman All the Little Children. Files des doods is haar eerste thriller.
Drie autobommen
Billy spreekt met haar baas en oude vriend hoofdcommissaris Dominic Day, Dom voor haar. Hij constateert verheugd dat ze weer terug is. Ze waren bevriend sinds de lagere school, kennen elkaar al zo’n veertig jaar en ze heeft vaak op de bijrijdersstoel in zijn oude Volvo gezeten als ze tripjes maakten. Hij is nog steeds jongensachtig en vertelt dat er al drie autobommen zijn afgegaan. Steeds bij een druk verkeerspunt, om half vijf in het treinstation, om vijf uur in de Deadwall Tunnel en om half zes in een busstation. De verlaten auto komt niet tot explosie om zes uur, maar gelukkig ontploft ergens anders een bom. Toch waarschuwt Dom om iedereen afstand te laten houden van de auto, want wellicht kan hij toch de lucht invliegen. Duidelijk wordt dat de auto vermoedelijk is van de CIA die Chad McClusky in de gaten hield. Chad blijkt overigens Lincoln Quick te heten.
Contactverbod
Charlotte McVie heeft haar Audi-SUV verlaten, haar man Chester heeft de wagen als gestolen opgegeven, maar het blijkt dat ze hem wil verlaten omdat hij thuis gewelddadig was en toevallig heeft hij vandaag een contactverbod gekregen, ze hoort nieuws van haar oppas over haar kinderen en wil meteen naar hen toe. De oppas is ook haar schoonmoeder. Ze had met de auto spullen opgehaald van haar huis om ze naar het opvanghuis te brengen, en wil de auto naar haar ex terugbrengen, maar nu is ze niet verder gekomen en heeft besloten haar biezen te pakken. De auto ziet er piekfijn uit, constateert Billy.
Billy probeert als brigadier de zaak in de gaten te houden. Zo horen ze gegil uit een zwart busje met de tekst Hybride Welzijns Team erop, maar de chauffeur Bob alias de Busman ontkent dat hij passagiers heeft als Billy hem daarop aanspreekt. Hij blijkt het verleden van Billy te kennen. Hij moet de bus alleen ergens afleveren. De mensen achterin moeten hun gemak houden, vindt Bob. Hij intimideert Billy omdat hij weet dat ze een scooter de weg heeft afgereden waarbij de bestuurder. Een jongen nog, de lucht in is gevlogen. En dat ze er bij de politie ‘is uitgedonderd’. Als Billy heeft verteld onder welke omstandigheden ze de rebelse jongeman op een scooter wilde aanhouden die op een stoep oude en jonge mensen roekeloos passeerde, zijn ze overtuigd dat ze in feite onschuldig is. En eisen allemaal dat de bus wordt opengemaakt. Er blijken maar liefst zes à zeven asielzoekers in te zitten die op een fruitplantage werken. Ze vluchten meteen net als chauffeur Bob, zodra ze buiten komen.
Berm van anderhalve meter
Billy moet al enige tijd dringend plassen, maar hoe kan ze dat doen met een berm van anderhalve meter en iedereen haar kan zien? Ze ontdekt door een tattoo dat Pat Mackey alias Vuilbek twaalf jaar in de gevangenis heeft gezeten (daar had ze tenminste gratis tandzorg) en verantwoordelijk is voor de dood van iemand. Het blijkt dat ze onterecht is veroordeeld omdat ze iemand heeft geholpen bij zelfdoding en daarvoor nooit zo’n langdurige straf voor zou moeten hebben gehad.
Hulpvaardig
Maar verder is ze zo hulpvaardig als ze kan en ziet dingen die Billy niet ziet. Makelaar Carl alias Creep heeft iets op de grond gegooid vanuit zijn Range Rover, het blijkt een telefoon te zijn, een eenvoudige Nokia. Billy neemt hem in beslag en stopt hem in een bewijszakje. In inmiddels het vierde uur dat ze in de file staat, de telefoon blijkt het weer te doen, en ze krijgt allerlei berichten binnen. Ook de telefoontjes van John Vega uit Washington die vertelt dat Lincoln Quick vermoedelijk een CIA-agent was.
Langzamerhand krijgt Billy door hoe het verhaal in elkaar steekt. Wie Lincoln Quick heeft vermoord. Iemand heeft hem al op de luchthaven benaderd en afgeleid, terwijl een van de moordenaars zich verstopt heeft in zijn auto. Ook weten ze hoe hij Thomas Kingston om het leven bracht met zijn fiets, het rode licht aan zijn laars lapte en over het verkeerde deel van de weg reed. Thomas’ vrouw en dochter zinnen op wraak, maar hoe kunnen ze hem (Lincoln Quick) iets aandoen? En wat is de rol van de zilveren vos Heathcote, eigenaar van de plaatselijke kroeg? Wist hij dat Kerry Wells, de vrouw van Kingston, maar liefst twintig hectare land had van een oud golfterrein, waar huizen op gebouwd mochten worden? Land dat miljoenen waard was. Billy heeft op de snelweg handen te kort om alles af in de gaten te houden, zoals het handeltje in drugs van Charlie die in de stoel van zijn zus zakjes drugs heeft verborgen om te verkopen. En die ze handboeien omdeed. De enige die haar trouw is gebleven, is verpleegster Pat Mackey, die weliswaar een andere naam heeft, ontdekt Billy bij het nachecken van haar verleden. Haar eigenlijke naam is Florence Nightmare. Dat was het enige mysterieuze aan haar, maar verder is ze uitgesproken duidelijk en straight. Het is onrechtvaardig dat ze zo lang heeft gezeten voor iets waarbij ze iemand wilde helpen. Dat is wat de hele tijd in het boek gebeurt. Billy wil mensen helpen, maar tegelijkertijd de zaak oplossen, daarbij gesteund door hoofdcommissaris en jeugdvriend Dom(inic) ….
Geweldig en wervelend
Een geweldig geschreven, wervelend boek. Dat je niet loslaat tot aan het einde toe. Van Jo Furniss zullen we nog heel wat boeken lezen.
Jo Furniss File des doods (oorspronkelijk verschenen als The Dead Mile bij Zaffre), vertaald uit het Engels door Ralph van der Aa, 330 pagina’s, The House of Books, ISBN 978 90 443 6737 8, € 22,99, augustus 2024