Fatale oplossing - Rifka Faber
![](/media/leessite/images/item694/Afbeelding3_Fatle_oplossing_Rifka_Faber.jpg)
Gedegen thriller maar niet echt spannend
Arts-assistent lost meervoudige moordzaak in ziekenhuis op
Echt veel Nederlandse schrijvers van thrillers die zich in de medische wereld afspelen hebben we niet. Terwijl buiten onze landsgrenzen schrijvers als Tess Gerritsen, Robin Cook en vele anderen menige ziekenhuisthriller het licht lieten zien, was het daarmee in ons land tot nu toe vrij mager gesteld. Daar is nu met de komst van Rifka Faber misschien verandering in gekomen. Als het duo dat achter dit pseudoniem schuilgaat het tenminste tot een tweede boek brengt. Want hun eersteling is weliswaar gedegen en geeft boeiende informatie over de gang van zaken achter de schermen in een ziekenhuis, maar het verhaal is – afgezien van de laatste 20 bladzijden - nergens spannend of verrassend. Geen seconde kleurt Rifka Faber buiten de lijntjes.
Over de auteurs(s)
Rifka Faber is het pseudoniem van het echtpaar Erik Betten en Corien Feenstra. Betten schrijft vooral non-fictie over Friesland en publiceerde eerder al twee thrillers, waarvan Quarantaine de Bookspot Schaduwprijs won. Feenstra is verpleegkundige en probeert met haar medische kennis de thriller dicht bij de realiteit te houden.
Galblaasoperatie
Hoofdpersoon is Chris Griffioen, sinds kort arts-assistente op de afdeling chirurgie van het fictieve Petrus Camperziekenhuis in de stad Groningen. Ze heeft net onder begeleiding van chirurg Michels haar eerste galblaasoperatie uitgevoerd en die is uitstekend verlopen. Groot is dan ook haar verbijstering als de patiënte de volgende ochtend zonder aanwijsbare oorzaak overlijdt. Ze hoopt op nader onderzoek naar de doodsoorzaak, maar daar willen haar supervisor niets van weten. Mensen gaan nu eenmaal dood, is hun dooddoener.
Paniek
Kort daarna wordt Chris gebeld door haar beste vriendin Anne, die totaal in paniek is. Ze is geschorst nadat een patiënt die zij onder haar hoede had plotseling is overleden. Anne moet dus een medicatiefout gemaakt hebben, oordelen haar meerderen keihard. Onmiddellijk besluit Chris dat zij de naam van Anne zal gaan zuiveren, want een betere en secuurdere verpleegkundige bestaat er niet.
Vanaf dat moment ontwikkelt Chris zich tot een speurneus eerste klas, daarbij geholpen door de neef van een van de slachtoffers. Er blijkt wel degelijk sprake van boze opzet, er vallen nog meer doden en het ziekenhuis blijft haar tegenwerken omdat de directie hun plek in de top van beste ziekenhuizen van het land niet wil verliezen. Maar stapje voor stapje komt Chris
dichter bij de moordenaar. Het moet gaan om iemand uit het ziekenhuis, want de methode is steeds dezelfde: in een reeds op de patiënt aangesloten infuuszak met een onschuldige stof wordt een kleine, maar dodelijke dosis kalium gespoten die daarna druppel voor druppel bij de patiënt naar binnen sijpelt.
Wonderlijk
Het wonderlijke is dat de moordenaar al die tijd geen enkele actie onderneemt om Chris tegen te houden. Zij kan daardoor ongehinderd onderzoek doen, geholpen door Bart, de neef van een overleden vrouw, die ict’er is en daardoor makkelijk in de systemen van het ziekenhuis kan snuffelen: zaken als: wie is waar geweest op welk moment kan hij betrekkelijk eenvoudig aflezen aan hun toegangspasjes.
En zo lost Chris keurig en zonder veel spanning het hele moordmysterie op, zo nu en dan geholpen door haar lieve oude opa en door de brommerige politieman die op de raadselachtige sterfgevallen gezet is. En natuurlijk wordt ze ook nog eens stapelverliefd op Bart.
Keurig afgewerkt
Het is allemaal keurig afgewerkt, nergens onverwachte wendingen, nergens de dreiging van een moordenaar die in haar nek hijgt. En daar kunnen die laatste pagina’s, als Chris midden in de nacht in haar eentje naar de moordenaar toegaat (hoe stom kun je zijn?) en het eindelijk helemaal mis dreigt te lopen, niets aan veranderen.
Wat wel leuk is, is de kritiek op de inrichting van de zorg in ons land waar verpleegkundigen meer tijd kwijt zijn aan administratief vastleggen wat ze hebben gedaan dan aan de medische handelingen zelf en waar terugtredende directieleden extravagante afscheidsfeestjes voor zichzelf organiseren en elkaar in een old-boys-netwerk de hand boven het hoofd houden. Rifka Faber biedt zo een confronterend inkijkje in het witte-oude-mannen-bolwerk dat de ziekenhuizen in veel gevallen nog zijn.
Sonja de Jong
Rifka Faber – Fatale oplossing, De Boekerij, ISBN 978 90 492 0506 5, 272 pagina’s, € 21,99. januari 2025
![](/slir/w500-h800-c500x800//media/leessite/thumbs/item694/MG_5876-1024x683.jpeg)