Een mooie dood - Charles den Tex
Verrassend, bizar en toch ga je erin mee
Den Tex trekt een kleedje onder je voeten vandaan
Alsof er opeens een vloerkleedje onder je voeten vandaan getrokken wordt. De plotwending tegen het eind van Een mooie dood, de nieuwe thriller van Charles den Tex komt volkomen onverwacht, als een stomp in je maag. Wat tot dat moment een doodgewone spannende thriller leek, krijgt opeens een totaal bizarre dimensie. Te gek om waar te zijn en toch weet Den Tex je half mee te krijgen.
Over de auteur
Charles den Tex (Box Hill Australië 1952) verhuisde met zijn familie op zesjarige leeftijd naar Nederland. Hij werkte achtereenvolgens als leraar Engels, als tekstschrijver en als fusiemanager. In zijn vrije tijd schreef hij aan zijn eerste thriller, Dump, die in 1995 uitkwam, maar weinig succesvol was. Desondanks had hij de smaak te pakken en sindsdien verscheen bijna jaarlijks een nieuwe thriller van zijn hand. Den Tex is de enige Nederlandse thrillerschrijver die al drie keer een Gouden Strop won. Een mooie dood is zijn twintigste thriller.
Moord
Er is een moord, er is een verdachte die het uiteraard niet gedaan heeft en er is een geheimzinnig bureau dat niemand lijkt te kennen. Tot zover de ingrediënten die je in menige thriller tegenkomt. Maar Den Tex geeft dat verhaal opeens een draai, die het van thriller doen overgaan in een allegorie op het functioneren van de Europese Unie. Daarmee is Een mooie dood opeens niet langer alleen een goede thriller, maar ook een verhaal dat vragen aan de orde stelt over nut en noodzaak van de EU.
Café-eigenaar
Hoofdpersoon is Harm de Gast. Café-eigenaar en al vier jaar heel gelukkig met Imane, een half Syrische vrouw. Op een nacht merkt Harm dat zij niet naast hem in bed ligt. Gebeurt wel vaker en hij gaat naar beneden naar het café om haar te vragen weer terug in bed te komen. Imane zit inderdaad aan een cafétafeltje, maar één aanraking is voldoende om te constateren dat zij dood is. De toegangsdeur naar het café staat open.
Verdachte
In het onderzoek dat de politie daarna instelt, blijkt Harm al snel de meest waarschijnlijke verdachte te zijn. Politie-inspecteur Verhaast bijt zich totaal in hem vast en roept hem telkens opnieuw op voor verhoor. Maar dan meldt zich, midden in de nacht, in het café nog een tweede partij die onderzoek doet. Twee mannen die het niet bij woorden alleen laten, maar Harm stevig in elkaar timmeren. Zij maken hem uit voor fascist en eisen dat hij ‘het’ teruggeeft. Harm heeft echter geen benul van wat ‘het’ kan zijn.
Schimmig
Alles wordt steeds schimmiger. De gewelddadige mannen blijken van een internationaal bureau te zijn, waar heel geheimzinnig over gedaan wordt en waar zelfs de politie niets over te vertellen heeft. Harm wordt steeds verder in het nauw gebracht. Maar dan breekt corona uit, wordt inspecteur Verhaast ernstig ziek en overlijdt en door lockdowns, afstand houden en andere maatregelen, gepaard aan een nieuwe inspecteur, belandt het hele onderzoek op een laag pitje.
Storm
Als tweeëneenhalf jaar later door een zware storm een boom het café van Harm totaal verwoest, zet een toevallige vondst tussen het puin de moord op Imane opeens in een ander daglicht. Verklappen wat daarna gebeurt, zou zonde zijn.
Een mooie dood gaat over moord, ja. Maar ook over mensen die allerlei vreemde complottheorieën aanhangen, over de macht van Europa, die niet alleen bepaalt hoe krom een banaan mag zijn en wanneer chocola pas chocola genoemd mag worden, maar zich met nog veel meer blijkt te bemoeien.
Je kunt je afvragen of de gemiddelde thrillerlezer bereid zal zijn om mee te gaan in de lijn die Den Tex uitzet. Maar wie bereid is de grenzen van het genre wat op te rekken, beleeft aan deze thriller een heel verrassend leesavontuur.
Sonja de Jong
Charles den Tex – Een mooie dood. Harper Collins Holland, ISBN 978 94 027 1527 9, 350 pagina’s, € 22,99, juli 2024.