Drie jaar - Anders Roslund
Dwarse Ewert Grens rolt wereldwijd pedofielennetwerk op in zijn gedwongen vakantie
Meesterinfiltrant Piet Hoffmann doet nog een keer zijn kunstje
Na Drie uur en Drie dagen nu Drie jaar, een derde deel van Anders Roslund met daarin weer een hoofdrol voor hoofdinspecteur Ewert Grens. Als hij ontdekt dat drie jaar geleden op dezelfde dag twee meisjes van vier zijn verdwenen, zet hij zijn tanden in de zaak. Al is hem dat verboden door zijn baas Erik Wilson. Hij heeft namelijk op de begraafplaats waar zijn vrouw Anni ligt Jenny ontmoet. Een moeder wier dochtertje Lava in een parkeergarage is meegenomen toen ze geld wierp in de parkeerautomaat. Dezelfde dag dat Linea is verdwenen. Omdat het inmiddels drie jaar geleden is willen haar ouders Linea dood laten verklaren ondanks protesten van Ewert. En de mening van haar tweelingbroertje Jacob dat Linnea niet dood kon zijn. De volgende dag wordt haar kist symbolisch leeg begraven, net als eerder gebeurde bij Alva. Lulea is het laatst gezien met een haarspeldje met erop een blauwe vlinder.
Evert mag zich in ieder geval niet twaalf weken laten zien op het bureau, dan moet hij vakantie houden omdat hij deze weken nog tegoed heeft. Als hij in de elfde week toch ’s nachts op het bureau bivakkeert komt collega Gunnar Werner bij hem langs met een A 4-tje waarop een meisje van negen of tien jaar te zien is met een dierenriem om haar hals en een blauwe vlinder-haarspeldje in haar haar. Dit raakt Ewert want dat droeg Lulea ook op de laatste foto van haar in de supermarkt. Een man staat schuin achter haar en houdt de riem vast. This is the first image of a series of nine. Staat daarbij op een bordje geschreven. Vast bedoeld als koopwaar voor pedofielen. De man heeft een T-shirt waarop een naam in spiegelbeeld staat. Werner maakt 12 prints voor hem en Ewert achterhaalt de naam op het shirt. Er staat op: Nordisk Møb in en dat is een afkorting voor Nordisk Møbelfremstilling te vinden in het Deense plaatsje Rødberg, ten zuiden van Nykøbing. Van zijn oud-collega Mariana Hermansson die nota bene samenwoont met zijn baas Erik Wilson krijgt hij het adres van computerexpert Billy die hem verder helpt op het Darkweb, want er blijkt een grote handel te zijn in afbeeldingen en filmpjes van jonge meisjes met pedofielen als doelgroep. Billy geeft hem een stick mee waarop talloze afbeeldingen zijn opgeslagen.
De auteur
Nils Anders Micael Roslund (Jönköping, 1961) schreef tien misdaadromans met de in 2017 overleden auteur Borge Hellström. Van hen kwamen zeven boeken uit die in Nederland bij uitgeverij De Geus verschenen, waarin ook politie-inspecteur Ewert Grens en de infiltrant Piet Hoffmann een voorname rol spelen net als in Drie uur en Drie dagen. Ook publiceerde hij samen met Stefan Thunberg Made in Sweden en Bloedbroers.
Evert neemt meteen het vliegtuig naar Denemarken en vraagt aan de receptioniste van het bedrijf in Rødberg wie van de werknemers lijkt op de afgebeelde man. Het blijkt Carl Hansen te zijn die al twee jaar geleden bij het bedrijf is vertrokken. Ewert krijgt van de plaatselijke officier van justitie toestemming voor huiszoeking en met twee agenten gaat hij naar Carl Hansens huis in Laerdal. Katrine opent de deur, , waar Carl driftig bezig is de harde schijf onklaar te maken. Wat Grens nog net kan voorkomen want man en vrouw blijken betrokken bij een levendige handel in kinderporno. Katrine’s moeder en stiefvader Carl worden daarna direct gehoord op het bureau van Laerdal, waar Grens kennismaakt met data-expert Birte. Zij slaagt erin een flink deel van het netwerk op te rollen. Op dat netwerk heet Carl Hansen Lazzi. Onder hen drie afnemers uit de VS, een uit Duitsland, twee uit België, een uit Zwitserland. De lijst groeit met meer mensen uit Engeland, VS, Nederland, België en Italië. Een kleine kring die steeds met Hansen communiceert en hun eisen wat ze willen ontvangen opschroeven. De werkelijke leider van het netwerk is Onyx uit de VS. Ze hebben allemaal verbinding via de Tor-browser, zegt Birte. Birte en Ewart lezen dat Lenny en Onyx elkaar in de VS zullen ontmoeten, waarbij ook Hans Meyer uit Duitsland (echte naam Hans Peder Stein) aanwezig zal zijn. Lenny is vader van tien kinderen en arts. Zijn echte naam is James L. Johnson, hij woont in Visalia, ergens tussen Los Angeles en San Francisco.
Ze spreken af dat Grens de identiteit aanneemt van Lazzi (Carl Hansen) zoals hij heet in e-mailverkeer. Lazzi is toevallig op zakenreis in de VS en wil de drie andere pedofielen graag wil ontmoeten. Die taak neemt zijn oude vriend Piet Hoffmann op zich. Hij deed eerder belangrijk spionagewerk voor Ewert en wilde aanvankelijk niet. Maar zijn vrouw Zofia kent de ontvoerde Lunea, Grens heeft na dagen mailen, wat hem niet gemakkelijk afgaat, eindelijk fiat voor de ontmoeting. Die is al op donderdag om 12.00 uur in het Preisker Park, in Santa Maria, Californië bij de vijver bij de kleine fontein. Maar redt Piet Hoffmann dat wel op tijd? Gelukkig blijkt dat Piet op tijd vertrokken is. Hij kan het risico niet nemen, wetend hoe veel moeite Grens heeft gedaan om de leider Onyx te bereiken en als hij te laat zou komen, is de klus niet op tijd geklaard. Nu moet hij langs een beveiligingscontrole via een metalen poortje op San Francisco International Airport. Grens springt in de lucht van enthousiasme dat hij daar al is en geeft het meteen door aan Birte die nog in Kopenhagen is in verband met overleg met de internationale collega’s van zeven verschillende politiekorpsen. ‘Goddomme, Birte, hij is nog op tijd voor de afspraak!’
Piet ontmoet inderdaad Lenny en Hans Meyer en hun gladde leider Onyx in het park. Daar krijgt hij een briefje met zeven geschreven regels waarop de route staat naar een dichtbij gelegen huis waar ze niet alleen verder kennismaken maar ook kunnen genieten van de kinderen die avond. Piet voelt zich niet senang bij deze pedofielen. En ziet een paar jonge meisjes (‘onze kleine uitwisselingsscholieres Julia en Lynn,’ zegt Hans Meyer die de kinderen naar voren duwt). Een van hen lijkt sprekend op Linnea met het blauwe vlinderhaarspeldje. Verdomd. Ze is het ook nog. Al spreekt ze nu alleen Engels en nauwelijks meer Zweeds. En Linnea is Linny geworden. Piets vingers trillen van angst. Hij wist waarom Onyx vermoedde dat hij verwachtingsvol was. Was het om degenen die hij ontmoette die hij alleen op de foto had gezien? Waarvoor dachten ze dat Hoffman hier in de gedaante van Carl Hansen – eenmaal toch aanwezig in verband met zijn zakenreis – gekomen was?
Dan blijkt dat in zijn whisky een verdovende drug zit. Hij kijkt de mensen wazig aan, maar weet toch Lenny en Hans aan te pakken, te mishandelen en ze te boeien. Hij laat hen en de meisjes alleen om achter Onyx aan te gaan. Als hij doorheeft dat Piet Hoffmann niet de echte Carl Hansen is zal hij proberen alle bestanden met filmpjes en foto’s van het pedofielennetwerk te vernietigen. Dat moet hij ten koste van alles voorkomen. Ondertussen heeft hij online contact met Grens en Birte. Zij horen aan zijn stem dat hij onder invloed is. Is hij dan nog wel in staat te doen wat hij moet doen? En kan hij Lulea en de andere kinderen redden? Ten slotte is zijn actie onderdeel van een wereldwijde operatie waarbij mogelijk bijna veertig kinderen kunnen worden gered en als het lukt twintig arrestaties verricht op negentien locaties. Want als hij de harde disk redt zijn er misschien wel een miljoen beelden op te vinden.
Terwijl ik dit schrijf heb ik nog vijftig bladzijden te gaan en hoop dat Piet Hoffmann in staat is om de zevenjarige Linnea veilig naar Zweden terug te brengen. Ewert Grens die zegt dat hij twaalf weken vakantie heeft gehad, heeft een enorme klus geklaard, waarvan zijn superieuren niet eens weten dat hij dat heeft gedaan. Daarbij voortreffelijk geholpen door de Deense data-expert Birte. Drie jaar gaat aan je voorbij als een roller coaster, een achtbaan waarbij Ewert Grens de stationschef is en Piet Hoffmann die op virtuoze wijze een ongrijpbare en ijzingwekkende rol speelt. Zo filmisch geschreven dat je er haast bijna zelf getuige van bent.
Anders Roslund – Drie jaar – Het verschil tussen leven en dood is drie jaar (in Zweden verschenen als Sovsågott bij Albert Bonniers Förlag) werd vertaald uit het Zweeds door Ron Bezemer, 455 pagina’s, ISBN 978 90 445 4390 2, uitgeverij De Geus, € 20,99, mei 2021