Dor Hout - Ko van Geemert
Gedachten van ouderen
Schrijven over leven en dood van ‘de meest onbezorgde generatie worldwide ever’
De directe aanleiding voor het schrijven van Dor Hout was voor Ko van Geemert de ziekte en het overlijden van enkele van zijn familieleden en kennissen ten tijde van de coronacrisis in 2021.Ook zelf werd de toen 71-jarige schrijver opeens geconfronteerd met kwalen en kwaaltjes. En opeens zag hij dat ook schrijvers regelmatig over de dood schrijven. Dat alles bij elkaar bracht hem op het idee om eens uit te zoeken hoe mensen van 65 jaar en ouder terugkijken op hun leven, wat ze nog van de toekomst verwachten, waar ze spijt van hebben en wat ze wel eens opnieuw zouden willen beleven als het kon.
Over de auteur
Oud-leraar, oud-ambtenaar en schrijver Ko van Geemert (1950) publiceerde tal van boeken waaronder een aantal literaire wandelgidsen voor Amsterdam, Suriname, Curacao en Nederlands-Indië. Ook schreef hij over geschiedenis, zoals Lexicon van verdwenen dingen (2011), Het land van onze voorouders (2010) en Broederschap of jongensclub (2005). In 2016 ontving hij de Andreaspenning ban de gemeente Amsterdam vanwege zijn verdiensten voor deze stad en met name voor de Plantagebuurt, waar hij vrijwel zijn hele leven doorbracht.
De directe aanleiding voor het schrijven van ‘Dor Hout’ was voor Ko van Geemert de ziekte en het overlijden van enkele van zijn familieleden en kennissen ten tijde van de coronacrisis in 2021. Ook zelf werd de toen 71-jarige schrijver opeens geconfronteerd met kwalen en kwaaltjes. En opeens zag hij dat ook schrijvers regelmatig over de dood schrijven. Dat alles bij elkaar bracht hem op het idee om eens uit te zoeken hoe mensen van 65 jaar en ouder terugkijken op hun leven, wat ze nog van de toekomst verwachten, waar ze spijt van hebben en wat ze wel eens overnieuw zouden willen beleven als het kon.
Vragenlijst
Hij stelde een vragenlijst samen, aanvankelijk van acht vragen, later uitgebreid met nog twee erbij en stuurde deze naar tal van bekenden uit zijn omgeving. Ruim honderd van hen, de jongste 66 jaar, de oudste 94, reageerden en vulden de vragenlijst in. Om het geheel nog wat breder te trekken, voegde hij daar ook de antwoorden aan toe van tien vraaggesprekken die hij in 2021 en 2022 had met inwoners van Curacao. Dat alles, nog aangevuld met wat teksten van bekende Nederlanders en een aantal kunstuitingen over ouderdom, voegde hij samen tot Dor Hout, met als ondertitel Bespiegelingen van 65-plussers over oud(er) worden en doodgaan. De titel is uiteraard een knipoog naar de term ‘dor hout’ die tijdens de coronacrisis opeens gebezigd werd voor ouderen.
Geen geldgebrek
Representatief is het boek zeker niet, geeft Van Geemert zelf in zijn tekst al toe. Vrijwel alle aangeschrevenen en ondervraagden hebben een goede opleiding gehad, vaak in een kunstzinnige sector of onderwijs en zij hoeven zich geen zorgen te maken over geldgebrek. Dat tevredenheid over hun leven daardoor overheerst is niet verwonderlijk.
Herkenbaar is het boekje zeker wél voor iedereen die zich in dezelfde leeftijdsklasse bevindt. Wat velen opmerken is dat zij, geboren in de jaren vlak na de oorlog, opgegroeid zijn in een tijd waarin alles alleen maar beter leek te worden of zoals een van hen opmerkt – ‘de meest onbezorgde generatie worldwide ever’.
Anders willen doen
Toch is er ook spijt bij velen van hen over dingen die zij in hun leven gedaan of juist nagelaten hebben. Een opleiding die zij niet volgden omdat dat in hun jonge jaren en milieu niet gebruikelijk was, een liefde die zij hebben laten lopen, terugkijkend zijn er wel dingen die ze anders hadden willen doen.
Herkenning
Hoewel Van Geemert zijn best doet om de antwoorden zoveel mogelijk op onderwerp te bundelen, doet het boekje toch ietwat rommelig aan. Lange rijen antwoorden, her en der afgewisseld met wat columns van schrijvers als Theodor Holman en Sjoerd Kuyper en een aantal vrij willekeurig gekozen schilderijen en tekeningen van oudere mensen.
Te vrezen valt dat het jongere mensen amper of zelfs niet zal aanspreken. Maar leeftijdgenoten zullen er zeker herkenning in vinden.
Sonja de Jong
Ko van Geemert – (samenstelling) Dor Hout – Bespiegelingen over 65-plussers over oud(er) worden en doodgaan, 106 pagina’s, uitgeverij Bookscout, ISBN 978 94 6489509 4, 18,99, oktober 2023