Dit komt nooit meer goed - Malou Holshuijsen en Roos Schlikker
Glimlachen en zo nu en dan een traan
Holshuijsen en Schlikker geven zich bloot
Twee jaar lang maakten Roos Schlikker en Malou Holshuijsen samen de podcast Dit komt nooit meer goed. Hierin praatten zij met tal van bekende Nederlanders over een moment in hun leven dat zij dachten: o, mijn hemel, dit komt nooit meer goed. En nu achten de twee vrouwen het moment gekomen om ook zichzelf die vraag te stellen. Op papier dit keer. In Dit komt nooit meer goed filosoferen zij over gebeurtenissen in hun eigen leven. Grappige, maar hier en daar ook behoorlijk tragische.
Over de auteurs
Roos Schlikker (1975) studeerde Nederlands en Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna ging zij als freelancer aan de slag voor een groot aantal kranten en tijdschriften. In 2008 verscheen haar eerste boek Het eerste miljoen is het moeilijkst. Ze was twee jaar lang tafeldame in De wereld draait door en bij Voetbal Inside. Zij schrijft bovendien scenario’s voor veel Nederlandstalig toneel. Van 2021 tot eind 2023 maakte zij samen met Malou Holshuijsen de podcast Dit komt nooit meer goed.
Malou Holshuijsen (1987) is schrijfster, columnist en theatermaker. Zij schreef twee romans (Zachtop lachen en Alleen en duizend mensen) en maakte van mei 2021 tot november 2023 met Schlikker de podcast Dit komt nooit meer goed.
Persoonlijk
Het is een bundel geworden met behoorlijk uiteenlopende mijmeringen. Om beurten komen Roos en Malou aan het woord en de verhalen, columns eerder, zijn zo gerangschikt dat zij vaak beurtelings een gelijksoortig onderwerp belichten. Vertelt Malou over haar kortstondig xtc-gebruik dat op termijn toch niet zo goed beviel en waarom dan niet, dan volgt Roos met een column over haar constatering dat ze nu toch wel wat te oud is voor wilde kroegfeestjes. Houdt Roos een ode op haar man, de liefde van haar leven, dan volgt Malou met iets soortgelijks over haar vriend.
Evenwicht
Zorgvuldig houden de twee zoet en zuur in evenwicht. De bundel opent met een aantal vrolijke verhalen, over onder meer haar taak als tafeldame bij De wereld draait door van Roos en een mislukt interview met een betweterige, arrogante journalist van Malou, over een wonderlijk casinobezoek van Malou en een confronterende scène voor de spiegel in een paskamer van Roos. Maar met name Roos is ook heel openhartig over haar jeugd met een bipolaire moeder, die maakte dat zij als kind de zorgtaken overnam en later jarenlang zorgzoekende mannen aantrok. En haar, toen ze in een Franstalige Canadees eenmaal haar grote liefde gevonden had, aanzette tot een hecht familieleven: ’En dus creeërde ik mijn eigen roedel om in opgenomen te worden. Een vriendengroep, vier katten, twee kinderen. Een Canadees. Een hond. Dat is veel. Maar het is wat ik ooit droomde.’
Ook Malou gaat zo nu en dan de diepte in. Zij belicht het leven van haar Indische oma, die na een verblijf in een Jappenkamp en daaropvolgende terugkeer naar Nederland nooit meer over haar leven in Indië wilde praten. Het zijn dappere verhalen over kwetsbare zaken.
Kracht
Het is precies die mix van vrolijk en verdrietig die deze bundel zijn kracht geeft. Daarnaast is het allemaal ook nog eens aantrekkelijk en met stevige zelfkennis opgeschreven. Zoals Malou over zichzelf als ze liever nee zegt tegen een opdringerig verzoek om naar het Amsterdam Dance Event te gaan: Ik haalde mijn schouders op. Het gebaar dat voor mensen met de ruggengraat van een pedaalemmerzak nee betekent en dat voor de dominantere mens een opening is om diens zin door te drijven.
Kortom, het komt wel goed met Roos Schlikker en Malou Holshuijsen.
Sonja de Jong
Malou Holshuijsen en Roos Schlikker – Dit komt nooit meer goed. 206 pagina’s, uitgeverij. Podium, ISBN 978 94 638 1222 1, € 22,99, maart 2024