De Zijdevilla - Tabea Bach
Liefde en de kunst van het zijdeweven
Fijne feelgoodroman om te ontspannen
Wereldliteratuur voor de eeuwigheid is het zeker niet. Maar De Zijdevilla, het eerste deel in een nieuwe reeks van de Duitse Tabea Bach is wel een heel sympathiek boek over liefde en verdriet, veerkracht en schoonheid en als extraatje ook boeiende informatie over het maken van handgeweven zijden stoffen.
Over de auteur
De Duitse Tabea Bach woont in het Zwarte Woud en werkte jaren als operadramaturg voordat zij zich begon toe te leggen op het schrijven van boeken. Haar werk is in vele talen vertaald. In Nederland verschenen eerder van haar de vier delen van haar Bloemeneiland-reeks.
Knappe mannen
Bach schetst in haar boeken een wereld waarin we allemaal graag zouden willen leven. Natuurlijk, er is zo nu en dan verdriet, maar alles komt uiteindelijk steeds goed. In haar wereld leven knappe mannen die niets liever doen dan het vrouwen in alle opzichten naar de zin maken, al zit er natuurlijk voor de noodzakelijke spanning een enkele keer wel eens eentje tussen die het minder goed met ze voor heeft.
Verder zijn er loodgieters en klusjesmannen die na een eerste telefoontje meteen op de stoep staan en er een eer in stellen om de klus zo goed en zo snel als maar kan te klaren. Er zijn huishoudsters die niet alleen verrukkelijk koken, maar ook het hele huis spic en span houden en alles voor hun werkgevers over hebben. En dat allemaal zonder dat de hoofdpersonen zich druk hoeven te maken over geld.
Aardige mensen
Het knappe van Bach is dat ze – ondanks al die weinig realistische elementen – de lezer toch mee weet te krijgen in haar verhaal. Dat komt vooral omdat al haar personages gewoon heel aardige mensen zijn. Zo ook in De Zijdevilla. De 46-jarige Angela is net weduwe geworden, na twee jaar lang voor haar steeds zieker wordende man gezorgd te hebben. Als een oude vriendin van haar moeder haar uitnodigt om een tijdje bij haar in haar villa in Italië te komen logeren, grijpt Angela die kans op afleiding met beide handen aan.
Sprookjesachtig dorpje
Ze belandt in een sprookjesachtig dorpje dat voldoet aan alles wat reisorganisaties je beloven voor een onvergetelijke vakantie. Maar bovendien blijkt er in het dorp nog een ambachtelijke zijdeweverij te zijn. Angela, die in haar jonge jaren een opleiding tot textielkunstenares gevolgd heeft, valt meteen als een blok voor de schitterende stola’s en doeken die hier geproduceerd worden door vijf dorpsvrouwen.
Omvallen
Al snel ontdekt ze dat de weverij, mogelijk de laatste in zijn soort in heel Europa, op omvallen staat. De handgeweven doeken zijn te duur voor de gemiddelde toerist, er is geen goed businessmodel en de eigenaar van de weverij, een oude brombeer die het bedrijfje overgehouden heeft uit de erfenis van zijn overleden vrouw, wil het historische pand verkopen, zodat het verbouwd kan worden tot vakantiehuisjes.
Maar daar steekt Angela een stokje voor. Met stevige steun van de oude vriendin waar zij logeert, weet zij de oude baas over te halen het bedrijf aan haar te verkopen. Voortvarend en geholpen door haar dochter en diens vrienden zet zij een plan op om de weverij zijn oude luister terug te geven.
Nieuwe liefde
Dat zij daarbij ook nog een nieuwe liefde ontmoet, bijna kwijtraakt en uiteindelijk – hoe kan het ook anders – toch verovert, is bijna bijzaak in het verhaal. En natuurlijk is die nieuwe liefde, geheel volgens de regels van het genre, knap met dik donker haar dat aan de slapen al wat grijs begint te worden. Maar voor het overige weet Bach toch zorgvuldig clichés zoveel mogelijk te vermijden en haar personages behoorlijk levensecht te schetsen.
Bovendien is haar verhaal echt interessant. Ze sleept haar lezers mee in alle bijzonderheden over de teelt van zijderupsen en het weven van zijden stoffen, in details over de architectuur van historische Italiaanse panden en andere wetenswaardigheden.
De Zijdevilla is daardoor een fijn boek om in weg te duiken en even de realiteit van alledag te vergeten. Komend voorjaar verschijnt deel twee.
Sonja de Jong
Tabea Bach – De Zijdevilla, (oorspronkelijk in 2020 verschenen onder de titel Die Seidenvilla, bij Bastei Lübbe in Keulen), uit het Duits vertaald door Hilde Makkink, een uitgave van. Oceaan, ISBN 978 90 468 3239 4, 316 pagina’s, € 18,99, augustus 2024