De vermissing - Michael Berg
Chantal Zwart komt terug in tiende thriller De vermissing van Michael Berg met een spannende finale
Misbruikte Ella is een gevangene van een Italiaanse agressieve milieuactivist
De tiende thriller van Michael Berg, waarin Chantal Zwart terugkomt. Het eerdere hoofdpersonage in Nacht in Parijs. Ook dit boek speelt in Frankrijk waarin Chantal werkt als journaliste voor een internetkrant. Het boek begint met een overval op een huis van rijke Fransen, waarbij de gewelddadige overvallers behalve sieraden ook geld eisen van de pas uit New York teruggekomen Nicolas. Dat moet hij op zijn computer aan hen overmaken, ondertussen slaat de meest gewelddadige van de twee hun meubilair stuk. Ook de vermogende verffabrikant Christophe Lagarde wordt overvallen. Hij is al vijf jaar weduwnaar en ontvangt binnen een half uur een vrouw, een voormalige arts en net als hij ook weduwe, en met wie hij al talloze telefoongesprekken heeft gevoerd voordat ze elkaar voor het eerst zouden ontmoeten. Vlak daarvoor krijgt hij een klap in zijn nek en eisen de ontvoerders dat hij zijn hele vermogen overmaakt naar zijn lopende rekening. Hoe beide zaken aflopen is nog ongewis. Ook Héloïse Picard, een vermogende vrouw, alleenwonend in een veel te groot huis, wordt bedreigd. Als de overvallers precies op het moment binnenkomen in haar huis wanneer ze wordt gebeld door de firma Secura om haar alarminstallatie te checken, wordt de verbinding door hen verbroken. De overvallers dirigeren haar naar de salon waar haar computer in de kast staat. Ze zullen ongetwijfeld weer al haar geld opeisen. Een van de twee brengt zijn schoen op haar mobiel, die in duizend stukjes uit elkaar valt. Uiteindelijk worden er zestien gezinnen, voornamelijk ouderen, beroofd van geld en juwelen. En worden bewust meubels vernield en loze kreten op de muur geverfd.
Vijftig ansichtkaarten
Chantal heeft een telefoontje gehad van de ouders van Ella Drukker. Haar vader is Amerikaan. Zijn Nederlandse ouders hebben zich in de VS gevestigd. Terug in Frankrijk maakt het echtpaar zich zorgen over hun dochter Ella. Ze heeft in 2010 plotseling haar appartement en baan bij BNP Paribas verlaten. Sinds die tijd heeft ze vijftig ansichtkaarten gestuurd met bloemen erop en haar vader en moeder jaarlijks gefeliciteerd met hun verjaardag en fijne feestdagen gewenst. Maar sinds afgelopen najaar is ze daarmee opgehouden. Ze is al 9 jaar weg, maar nu ze niets meer van zich laat horen maken de ouders zich zorgen. Kan Chantal misschien voor hen uitzoeken waar Ella is gebleven? Ze willen er desnoods voor betalen. Chantal heeft het gevoel dat ze wordt geschaduwd door Ella’s broer Robert (hij kan toch ook zoeken naar Ella?) die accountant is. Als er in haar appartement wordt ingebroken verdenkt ze hem daarvan. Het wordt tijd om zijn sporen na te gaan, maar daarvan is weinig terug te vinden onder de naam Drukker. Robert Drucker is iets makkelijker voor de Fransen.
De auteur
Michel van Bergen Henegouwen (Heerlen, 1956), met pseudoniem Michael Berg, zette zichzelf bij het grote publiek op de kaart met Nacht in Parijs, waarmee hij in 2013 de Gouden Strop won. Met Het meisje op de weg en Broertje bevestigde hij dat hij tot de top van Nederlandse thrillerschrijvers behoort. Beide boeken waren genomineerd voor de Gouden Strop. De vermissing is een bijzondere titel. Het is zijn tiende thriller en dus een jubileumthriller. Daarnaast is het een weerzien met het hoofdpersonage uit Nacht in Parijs: journaliste Chantal Zwart.
Aan Axel Broche, de hoofdredacteur van de internetkrant Vox heeft ze een voorstel gedaan om vier verhalen te maken over daklozen die door faillissement, scheiding, ziekte of verkeersongeluk of anderszins op straat zijn gekomen. Dat vindt hij een goed idee. Inleveren na zes weken, tien tot twaalfduizend woorden. Ze kan er ook een praatprogramma van maken, modieus podcast genoemd, vier afleveringen met interviews met de vier daklozen. Hij vraagt haar een offerte te sturen met daarin alle gegevens.
De Groenen
In cursieve letters lezen we de belevenissen van Ella, wanneer ze politiek actief wordt voor De Groenen. Voor haar begint het leven op 14 november 2008 na een benauwende christelijke opvoeding, als er vergaderd wordt over een lezing. Ze besluiten om de Italiaanse milieuactivist en schrijver Renzo Conte uit te nodigen in verband met zijn boek De nieuwe wereld. Hij haalt de pers omdat hij op de vuist is gegaan met een presentator van France 3 die hem geregeld onderbreekt. Daarna heeft hij de studio verlaten. Exact op de avond van de lezing krijgt Ella een lekke band, probeert een taxi te bellen maar heeft geen telefoon bij zich en is hardlopend in de regen naar het gebouw gerend waar de lezing is gehouden. Ze probeert zich een beetje op te knappen voordat ze de propvolle zaal binnenloopt. Melissa wenkt dat er op de eerste rij een plek vrij is. Als ze eenmaal op haar plek zit, beseft ze dat Renzo en zij een klik hebben. Dat ze bij elkaar horen en dat ‘vanaf nu alles anders is’. De liefde met Renzo lijkt te ontsporen, want na 20 november 2010 heeft Ella niets meer van zich laten horen. In de dagboeken die ze nu schrijft blijkt dat ze in gevangenschap zit na negen jaar vrijheid en romances met Renzo. Maar nu is ze volledig onder de duim van Renzo die behalve agressief ook behoorlijk heerszuchtig is. Alleen haar kat Luna houdt haar gezelschap. Eten krijgt ze wel, ook al heeft ze geen honger. Maar de deur zit op slot, Renzo is met iets anders bezig. Nog een paar dagen, dan is hij weer bij haar.
Van dat alles weet Chantal niets. Zij vraagt buren en oud-collega’s uit over Ela en hoort van het koorlid Lucien Filloux dat de verlegen Ella (die enige tijd in een koor zong) een verhouding met hem heeft gehad, die geëindigd is toen Ella’s broer Robert hem bedreigde. Ella had Lucien verteld dat Robert haar sinds haar dertiende seksueel misbruikte. Chantal werpt hem dat voor de voeten als ze een verhit gesprek heeft met hem. Waarna hij vermomd onder een blonde pruik Chantal in het station voor de metrotrein duwt. Godzijdank heeft een zwarte neger van twee meter haar gered en op het perron gelegd. Toen ze hoorde dat een blonde man (vermoedelijk met pruik) haar op de rails had gegooid, zette Chantal de achtervolging in, maar zeeg neer. Een arts controleerde haar en constateerde dat ze nog volledig in orde was.
Misbruikt
Als ze Ella’s moeder spreekt op zondag, de dag des Heren, vertelt ze over het misbruik van de door het echtpaar geadoreerde Robert. De vrouw gelooft het haast niet. Of had ze het niet door dat Ella werd misbruikt?
Chantal heeft steeds meer gegevens verzameld over Renzo Corte. Ze spreekt ook met Melissa van de Groenen maar die kan haar niet verder helpen. Wel heeft ze zijn boek met daarin een opdracht geschreven. Chantal haalt het bij haar op en begint het boek te lezen. Deze zaak van Ella houdt haar veel meer bezig dan het verhaal van de daklozen. Ze vraagt twee maanden uitstel aan de hoofdredacteur. Als ze uiteindelijk achterhaald heeft waar Renzo en Ella verblijven onder de namen Boris Rezzano en Anne Lenoir: Domaine le Petit Paradis, weet ze dat ze daar naartoe moet gaan om Ella te vinden. Ze vergeet dat echter door te geven aan haar bevriende politieman. Domaine le Petit Paradis is een creativiteitscentrum op basis van ecologische, duurzame en spirituele grondslag. Zeer vredelievend en zonder kinderen en zwembad. Chantal loopt het risico dat Renzo haar zal betrappen en wat zal hij dan met haar doen? Wat ze ook nog niet weet is dat de anarchist Renzo zijn agressie nog niet kwijt is en een aanslag wil plegen op de deelnemers aan de G7-top bij het Paleis van Versailles nabij Parijs. En dat tijdens een concert dat Chantals vader Hotze heeft gecomponeerd, op 13 juli, de dag voor Frankrijks belangrijkst feestdag Quatorze Juillet. Daarbij kunnen zeker 200 mensen omkomen. Is ze in staat dat in haar eentje te verhinderen en staat Ella achter die aanslag? Om dat te weten te komen moet je het boek uitlezen om de spannende finale gedurende de laatste honderd pagina’s mee te maken.
Michael Berg – De vermissing, ISBN 978 90 443 5158 3, 399 pagina’s, uitgeverij The House of Books, mei 2021