De Repair Club 2 - Trauma - Charles den Tex
De Repair Club is terug net als John Antinks geesten uit zijn verleden in Afghanistan
Wie doodde de vrouw met de bom? Misschien was het wel de Ghost
De Repair Club van John Antink, oud-chef van de geheime dienst, is terug in Trauma, de nieuwste thriller van Charles den Tex. John Antink is druk bezig met zijn vrienden van de club: Lydia, George en Kenzi om oude spullen te repareren in een buurtcentrum. Spullen, waaraan mensen gehecht zijn of die te duur voor hen zijn om te vervangen. Zoals een föhn, een oude grasmaaier, een naaimachine, een grilloven of een gazonsproeier. Plotseling staat een zekere Wasim voor zijn tafel. Hij pakt een kistje uit zijn tas. In het slot steekt een sleutel. Erin ligt een kleine foto. Hij krijgt er de koude rillingen van. Op de foto is een vrouw te zien die in een plas bloed ligt als een krans om haar hoofd en lichaam. Op de achtergrond is een woestijnachtige omgeving te zien. Naast haar zit een krijsend kind. John hoort het gillen van het kind in zijn kop. ‘Repareer dit maar, als je kunt,’ zegt de man. Dan kijkt John weer in het kistje en ziet een timer, die al loopt: nog maar 335 uur, 58 minuten en 10 seconden, zo ongeveer twee weken. De seconden tikken. Wat is dit, een bom? John denkt weer terug aan Afghanistan, achttien jaar geleden. Hij was erbij toen de vrouw werd doodgeschoten. De man met het geweer. Hij heeft hem gezien, maar een gezicht dat hij zich niet meer voor de geest kan halen. ‘Jullie repareren, repareer dit dan,’ roept Wasim. Er volgt een vechtpartij, alsof John over de tafel heen wordt getrokken. Wasim is plotseling weg en Lydia en George volgen de Peugeot waarin hij met nog iemand wegscheurt. Als Wasim uitstapt, volgt Lydia hem naar Flat 59 en George de Peugeot, maar die ontsnapt. Kenzi en John zienn onder in het kistje een briefje met de tekst: ‘Repareer dit. Vind de moordenaar en breng hem naar mij. De klok loopt. Anders volgt Esther.’ Ze hebben een kleine twee weken om de moordenaar te vinden. En wie is Esther?\
Talibanstrijders
John landde in 2002 op Kaboel International Airport (Kaia Airport) in Kaboel. Hij is toegevoegd aan een missie die levensgevaarlijk is: ze moeten stuk voor stuk Talibanstrijders oppakken in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan. In de ontvangstruimte met het bord met daarop de naam Walter is hij opgehaald door Ruud Hassman, en twee Engelsen. Ze rijden met hoge snelheid weg. Hassman geeft kort informatie over zijn programma voor de rest van de dag. De Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan begon nog maar net op gang te komen. Veel internationale gasten verblijven in het Incontinental Hotel. Maar het is onveilig nu, daarom logeert hij in de Nederlandse ambassade, die midden in de Groene Zone ligt. Daarvan is de poort ernaartoe zwaar bewaakt door de mannen van de Control Risk Group. John heeft een brede internationale ervaring. Hij is al eerder geweest in Libanon, Syrië, maar ook in Oost-Duitsland voor de val van de Muur.
Afghaanse tolk verdwenen
De geheime dienst van Alisja Calder is in paniek, want Karishma Noorullah, de Afghaanse tolk is vliegveld Eindhoven binnengeloodst als bijzonder agent van de dienst, blijkt spoorloos verdwenen. Bij een pinapparaat heeft ze tweehonderd euro opgenomen en vervolgens de pinpas op de grond gelegd net als haar mobiele telefoon. Heel raadselachtig. Waar is ze naartoe? Alisja verwijt het Tauwman van JISTARC, het Joint Intelligence, Surveillance, Target Aquisition and Reconnaissance Commando. Onderdeel van de militaire inlichtingendienst. Hoe kunnen ze haar zo uit hun handen laten glippen? Ze vraagt John om hulp omdat hij in Afghanistan geweest is. John vertelt niets over Wasim en de timer en het feit dat ze twee weken de tijd hebben om de moordenaar van de vrouw op te sporen.
De minister van Binnenlandse Zaken vindt dat er een commissie moet komen en wie kan die beter leiden dat het voormalige hoofd van de geheime dienst, John Antink? Het zou niet direct Alisja’s keuze zijn, maar de minister dwingt haar om het dezelfde dag nog aan hem voor te stellen. Na een gesprek met haar verdwijnt John tussentijds naar de wc. Hij heeft meer te doen.
Zo ontdekken ze dat de flat van Wasim op naam staat van F. Kranssen. De Peugeot is van een schoonmaakbedrijf, eigendom van meneer Halim. Wasim blijkt niet bekend te zijn bij de immigratiedienst en ook niet bekend als huurder. Als Kenzi Kuipers Kranssen probeert te vinden komt hij uiteindelijk terecht in Frankfurt. Wie zijn Wasim, Halim en Kranssen? overpeinst Kenzi, tot hij wordt geroepen door zijn bazin Alisja Calder. Hij heeft haar uiteindelijk verteld over de timer en de achtergrond, kan het niet langer verbergen voor haar.
Over de auteur
Charles den Tex (Box Hill, Australië, 1952) is een van de succesvolste thrillerauteurs van Nederland. Bijna al zijn boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop en drie keer won hij die prijs voor: Schijn van kans, De macht van meneer Miller en CEL. Voor De vriend ontving hij de Crimezone Thriller Award. Verloren vrouw werd bekroond met de VN Publieksprijs en De Repair Club is genomineerd voor de VN Thriller van het Jaar.
Kort daarop wordt John beschoten, maar Lydia echt geraakt. Ze geeft een harde gil en zakt in elkaar. John voelt haar warme bloed tussen zijn vingers. Hij ziet de schutter met zijn auto de Lange Vijverberg af rijden. Hij weet dat de schutter binnen no time op de Utrechtsebaan zit, de stad uit. Hij belt met spoed een ambulance, zodat Lydia zo snel mogelijk in het ziekenhuis is. Ze raakt in coma, het doorzoeken van haar huis met George, levert niets bijzonders op.
Safehouse
Kenzi moet als lid van de geheime dienst op last van Alisja in Uden de elf mensen van het safehouse ondervragen. Ook daar komen ze niet verder mee. Behalve de schalkse 29-jarige Jules Ommaz die met hem flirt. Ze beschrijft hoe de Afghaanse tolk op straat loopt, alsof ze in drukke stad Kaboel is. ‘Het interesseert haar niet of er auto’s, brommers of fietsers aankomen.’
Alisja vraagt John om hulp bij het zoeken naar de tolk. Hij wil alleen iets per post ontvangen. Absoluut niet digitaal, hoe ouderwets dat ook klinkt. Om de schutter te achterhalen, zoekt hij agent 386 op die niet reageerde op eerdere telefoontjes. Hij is Scorpion en beticht John ervan verrader te zijn geweest in Afghanistan en geeft hem een stevige aframmeling, meer dan dat is het niet. Na lang aandringen geeft hij toch iets prijs. Hij moet de man met de intel benaderen: de Spin. ‘Dat ik je zijn naam geef is al te veel.’ Scorpion pakt een papiertje en schrijft een mailadres op. Hij trekt het weg voor de hand van John en zegt: ’Kijken, lezen, onthouden’. Als hij de Spin ontmoet, wordt hij opnieuw beschoten vanuit een zilvergrijze auto. Hij weet op tijd het lichaam van de Spin naar beneden te drukken en zo ontsnappen ze beiden aan de dood.
Van Allen Bridger, die ook van alles heeft meegemaakt, krijgt John op het hoofdkantoor van de Navo de naam van de Ghost, de Engelsman die mogelijk de dood van de vrouw in Afghanistan heeft veroorzaakt. Hij praat telefonisch met hem en spreekt af met hem in een loods in Wateringen. Daar zal ook Wasim zijn en hopelijk ook zijn makkers George en Lydia die bijna hersteld is van het schot en bij komt in het huis van George.
Ondertussen hebben Kenzi en Jules gepost bij een adres waar de Afghaanse tolk Karishma Noorullah heimelijk verblijft. Een overmeestering is op het randje mislukt en nu volgen ze haar met de auto door Den Haag. Het lijkt erop alsof Karishma richting de loods gaat waar John heeft afgesproken met Wasim en de Ghost en zijn makkers.
Bom
Als John terugdenkt aan zijn tijd in Afghanistan in 2002 herinnert hij zich ineens dat hij tijdens de missie, die hem een enorme stoot energie heeft gegeven, met een tolk met twee gevangenen wil praten. Die schreeuwt en wijst naar een vrouw onderwijl ‘bom’ roepende. John schoudert zijn wapen en richt. Hij weet wat hem te doen staat en schiet één kogel, dwars door het hoofd van de vrouw. Zij laat haar kind uit haar armen liet vallen, waarna het kind krijst. Al die tijd is hij al vanwege de eis van Wasim op zoek naar de moordenaar van de vrouw op de foto. Via Scorpion, de Spin en Allen Bridger heeft hij eindelijk de Ghost gevonden, maar blijkt zelf de dader te zijn, hij heeft het al die tijd verdrongen, weggestopt.
Betekent dat nu het einde van de Repair Club? Nee, gelukkig niet. Lydia en George stoppen ermee, Jaap was al eerder overleden. John kan doorgaan met Kenzi aan zijn zij en ook Alisja wil wel meedoen, tenminste zodra zij de dienst kan verlaten. Wie weet opent dat de mogelijkheid van een derde deel in de reeks.
Charles den Tex – De Repair Club 2 – Trauma, thriller van 363 pagina’s, ISBN 978 940 0271209 4, uitgeverij HarperCollins, € 23,99, april 2023