De laatste steen - M.J. Arlidge & Steph Broadribb
Onverwachte ontknoping 30 jaar oude moord vermiste Hannah
Inspecteur Jennie Whitmore was lid van het vriendengroepje en dus partij in de zaak, maar haar onderzoek mag door
M.J. Arlidge heeft inmiddels 12 boeken geschreven over inspecteur Helen Grace en heeft een nieuw schrijfproject opgezet: M.J. Arlidge Crime Writer’s Room, waarin elk verhaal bedacht wordt door de auteur met zijn karakteristieke plots en pageturn-stijl. Maard met de bedoeling om ook e creativiteit en individuele flair van de coauteur een kans te geven, in dit geval is het Steph Broadribb.
Gebroken tongbeen
Het verhaal gaat over de vondst na dertig jaar van het lichaam van de achttienjarige Hannah Jennings in de kelder van de White Cross Academy die op het punt staat gesloopt te worden en daarom net op tijd gevonden wordt. Onder de leidingen van het beton ligt een lichaam. De schedel is zeker van Hannah, dat heeft onderzoek naar de gebitsgegevens uitgewezen. Er is op 17 mei 1994 een kies gevuld. Tussen de behandeling en haar dood 9 juni zijn geen veranderingen geconstateerd. Het tongbeen is gebroken, dus ze is vermoedelijk door verwurging omgekomen. Op 9 juni 1994 vertrok Hannah met een rugzak van huis zonder iets te zeggen tegen haar vader Paul, die toen vrij gewelddadig was. Ondertussen stond haar vriendin Jennie Whitmore tevergeefs bij de bus op haar te wachten. Ze zouden samen naar Londen gaan, maar Hannah is nooit komen opdagen. Nu blijkt dus dat ze op school is vermoord. Toevallig de dag nadat Jennie bij een reünie van de school is geweest en onder meer sprak met Lottie Varney en flesjes Smirney-wodka met haar drinkt. Ook medeleerling Eiiott Naylor is er, leerling Rob Marwood ontbreekt. Gek genoeg is pestkop Lorraine Chester zelfs aardig genoeg om dag tegen haar te zeggen. Vol glazen Smirnoff belandt Jennie nagenoeg dronken thuis.
Lichaam gevonden
Om de volgende ochtend wakker gebeld te worden door brigadier Zuri Otueome die haar meldt dat er een lichaam is gevonden. Ze moet hemel en hel bewegen bij haar baas hoofdinspecteur David Campbell om de oplossing van de moord op te eisen met haar team zware delicten. Ze zegt dat ze Hannah – haar trouwe jeugdvriendin die niet op kwam dagen – niet zo goed kent (wat niet waar is), anders had een ander team de opdracht gekregen. Ze krijgt haar zin en bezoekt de aangeslagen en hertrouwde vader Paul Jennings, die haar niet herkent, maar wel klasgenoten Lottie, Elliott, Rob en Simon noemt. Hannah heeft het wel vaak over dat ze in Londen wil werken voor een modelbureau, maar ze is nooit aangekomen bij een afspraak.
Heroïneverslaving
In Hannahs rugzak zitten voornamelijk kleren. De tas zelf is goed bewaard gebleven. Daar moet het forensisch team zeker naar kijken. Jennie herinnert zich de doka in de kelder waar ze zich senang voelde en waar de vijf beste vrienden onder wie Hannah de ruimte gebruikten voor hun fotografieclub, maar Rob en Hannah gebruikten voor hun heroïneverslaving. Een van de vijf moet zeker weten wat er met Hannah is gebeurd, al zullen de vijf daar niet op zitten te wachten. Een van hen zou liever een moord begaan, dan te moeten boeten voor zonden uit hun jeugdjaren.
Over de auteurs
M.J. Arlidge schrijft al jaren scenario’s voor verschillende Britse crimeseries. Iene miene mutte was zijn debuut als thrillerauteur en werd lovend onthaald door pers en publiek. Met twaalf boeken over de intrigerende inspecteur Helen Grace heeft hij inmiddels de wereld veroverd.
Steph Broadribb is een succesvolle thrillerauteur met een master in Creative Writing. Van haar boeken gingen al ruim 250.000 exemplaren over de toonbank en ze werd voor meerdere prijzen genomineerd, waaronder Not The Booker Prize van The Guardian.
Op aandringen van Zuri verbreden ze het onderzoek en zullen Lottie Varney, Rob Marwood, Simon Achurst ondervragen en nog eens Elliott Naylor. Al zijn de eerste verdachten Hannahs vader Paul Jennings en haar tekenleraar Duncan Edwards, met wie ze ook wel verloren uurtjes in de doka doorbracht. Hoofdagente Naomi weet te vertellen dat Elliott al dertig jaar duizend pond per maand aan Simon overmaakt. Die veel moeite heeft om met relaties om te gaan, zoals de teleurstellende wijze waarop hij het bed deelt met Claire, waarbij zijn penis hem in de steek laat als hij beelden van Hannah voor zich ziet. Als Lottie bij verhoor al te vertrouwelijk tegen Jennie spreekt, voelt ze al dat het foute boel is en dat heeft Zuri gemeld bij hoofdinspecteur Campbell, die haar van het onderzoek wil halen omdat ze nauwere banden heeft met de vijf in de doka, onder wie zijzelf dan ze heeft verteld. Temeer daar zij de foto heeft gemaakt voor de ‘Rechtvaardigheid voor Hannah’-post.
Spiegelreflexcamera
Dat is eigenlijk wel logisch zegt ze, want ze heeft een spiegelreflexcamera en haar vader was ook beroemd als persfotograaf dus ze moest de foto wel nemen. Campbell wil het onderzoek onderbrengen bij inspecteur Strickland. Jennie houdt hem het schrikbeeld voor dat dat een stortvloed van negatieve krantenkoppen gaat opleveren als de pers ontdekt dat Strickland veel te laat in een ontvoeringszaak is gesprongen omdat er zo nodig een borrel moest worden gedronken ter gelegenheid van uitgereikte onderscheidingen. Strickland en Campbell waren er beiden voor verantwoordelijk dat ze een ontvoeringszaak daardoor hebben verslonsd. En dat Jennie daarom een goede naam heeft bij de pers. Als ze haar vervangen door een vrouwenhater kan dat leiden tot een stortvloed aan lastige vragen. Campbell gaat overstag, maar als ze maar één misstap maakt, wordt ze definitief van de zaak gehaald.
Te veel verdachten
De verdenking richt nu vooral op de vijf mensen die in de doka waren, behalve Jennie: Rob, Simon, Elliott, Lottie en Hannah. Rob en Hannah deden zelfs wurgscènes na of creëerden ze om optimaal genot te hebben in combinatie met heroïne. Simon had geen goede verklaring voor de duizend pond die hij maandelijks van Elliott kreeg behalve dat hij zijn leven had gered. Ook de tekenleraar Duncan Edwards bleef verdacht. Hij zei wel zeven keer met Hannah naar bed te zijn geweest, Simon beweerde hetzelfde maar daar is volgens Jennie niets van waar. Rob pleegt zelfmoord, voelt zich kennelijk schuldig. Ook de vader Paul Jennings is nog steeds verdacht. Er zijn te veel verdachten in deze zaak, want wie is de echte dader?
Gestalkt
Diverse keren wordt Jennie gestalkt en bijna vermoord. Wie is haar achtervolger. Is het iemand van het vriendengroepje of de brigadier die een affaire met haar wil? De houding van de vijf zet vraagtekens bij Jennie. Na de dood van Hannah en Rob blijven er nog maar drie vrienden over: Elliott, Simon en Lottie. Jennie laat ze nog voor een keer terugkomen in de dokakelder, voordat het pand echt gesloopt wordt. Zo komt ze achter de waarheid en ontdekt dat er eigenlijk voor haar in het vriendengroepje geen plaats was. Door voor haar onbekende beelden op haar spiegelreflexcamera, waar de vrienden zonder dat ze het wist foto’s mee hebben gemaakt, ontdekt ze wat er werkelijk gebeurd is.
Boeiend tot het eind
Als het lukt om de feiten op een rijtje te zetten, kan ze alsnog naar Londen vertrekken en als fotografe in spe in het kielzog van haar vader naar de kunstacademie te gaan om dat vak te vervolmaken. Tenminste als ze kan aantonen wie de dader is. Spannend boek in evenwicht met een balans die het tot het eind toe boeiend maakt.
M.J. Arlidge & Steph Broadribb – De laatste steen – Onder deze steen ligt meer dan een geheim begraven, verscheen eerder in 2024 als The Reunion bij Orion Books, is vertaald uit het Engels door Mireille Vroege, Boekerij, ISBN 978 90492 0448 8, € 22,99, oktober 2024