De jaloezieman - Jo Nesbø
Julian en Franz, tweespalt tussen tweeïge tweeling
Beiden zijn verliefd op de Griekse Helena en lijken af te stevenen op een Grieks spektakel
Vrij snel na Koninkrijk een nieuwe, korte standalone-thriller van Jo Nesbø: De jaloezieman. Het is de bijnaam van rechercheur Nikos Balli van de moordbrigade van Athene. Hij wordt te hulp geroepen als Julian, een van twee eeneïge broers, vermist wordt. Men vermoedt dat hij vermoord is. Waarschijnlijk door zijn broer Franz. Beiden zijn Amerikaan, maar hun ouders van Duitse afkomst en wonen aan de westkust van de VS.
Balli reist naar Pothia, het politiebureau op het kleine Griekse eiland Kalymnos, in de buurt van Kos. Hij wordt vaak betrokken bij zaken die jaloezie betreffen. Hij heeft geleerd ‘jaloezie te lezen’. Vandaar zijn bijnaam de jaloezieman.
In dit geval gaat het om broers, die op de avond voor de vermissing in bar de Hemisphere, ze waren behoorlijk dronken, ruzie hebben gehad en kort met elkaar op de vuist zijn gegaan. Daarbij gooide Franz een biljartbal naar zijn broer, die kort het bewustzijn verloor. Franz wilde hem naar het ziekenhuis brengen, maar dat leek onverstandig omdat hij zou worden aangehouden wegens dronkenschap. Het duo besloot terug te gaan naar hun kamer. De volgende dag kwam Julian niet meer terug na zijn dagelijkse zwempartij om zes uur ’s morgens naar het eiland Telendos. Een afstand van achthonderd meter waarover Julian heen en terug een uur deed.
‘Julian heeft het mooiste wat ik had, van mij afgepakt,’ zegt Franz als Nikos met hem afspreekt. Op een dag reed hij met een brommertje over het eiland en ontmoette serveerster Helena in het restaurant van zijn vader. Hun relatie ging niet verder dan een paar kusjes. Men vermoedt dat Franz van de LHBTI-tak is, mogelijk homo. Maar uit het gesprek blijkt dat zeker niet.
Helena had niet door dat het afspraakje dat ze kennelijk met Franz dacht te maken, niet met hem was maar met zijn tweelingbroer Julian. Met hem ging ze naar het Byzantijnse vestingstadje Paleochora uit de twaalfde eeuw, nu geheel verlaten en ze vrijen er. Helena vond het heerlijk en wilde wel meer. Daarna vroeg Julian Franz zijn relatie met haar op te geven, waarbij hij volgens Franz ook gelogen heeft. Volgens Franz is hij een leugenaar en vrouwenversierder. Later krijgt Helena van Franz een berichtje: ’Ik heb Julian vermoord.’ Franz ontkent dat hij dat gedaan heeft. Ze laten hem gaan.
De auteur
Jo Nesbø (Oslo, 1960) is een van de succesvolste Noorse thrillerauteurs. Zijn werk wordt in meer dan vijftig landen uitgegeven, is meermalen onderscheiden en van verschillende boeken zijn de filmrechten verkocht. Wereldwijd gingen meer dan 45 miljoen exemplaren over de toonbank. Naast zijn serie over Harry Hole schreef hij ook diverse standalones, waaronder zijn nieuwste thriller Koninkrijk en dit promotieboekje van de CPNB De jaloezieman.
De volgende dag vinden ze de auto van Franz bij het strand. Speurhond Odin van agente Christine gaat er direct op af en ze vinde zijn broek, ondergoed, muts, zijn jas en telefoon en portemonnee in de auto en later zijn schoenen. Aan zee wordt een pistool opgevist. Het is een Luger uit de Tweede Wereldoorlog met Flight negen negentien. ‘Het kaliber van de kogels die je in je hand hebt,’ zegt Nikos tegen rechercheur George Kostopoulos. Ze weten niet exact wat er nu gebeurd is. Zijn beide broers verdwenen en dood of houdt Franz zijn broer ergens vast in een rotsspleet die kan worden overwoekerd met water?
Nikos krijgt een helder idee en spoedt zich met rechercheur George naar Paieochora. Uiteindelijk wordt Julian daar teruggevonden in de enige kelder van de Byzantijnse vesting, door zijn tweelingbroer Franz ‘de liefdesgevangenis’ genoemd waarin hij tot zijn dood kan verblijven wat hem betreft. Julian is met handboeien vastgeketend aan een ring aan de muur, aan het eind van zijn Latijn en snakt naar water. Het ruikt op de grond naar excrementen, braaksel en urine. Hij is blij dat hij bevrijd wordt, maar is triest dat zijn broer is omgekomen. Er is weinig overgebleven van het lichaam, maar uit het DNA van de restanten waaronder een schedel met een kogelgat blijkt dat het lichaam wel degelijk van Franz is. Julian zegt wel dat hij gelogen heeft tegen Franz. Dat hij met Helena had gesproken en dat Franz haar moest opgeven. Franz zei eveneens dat het een leugen was en pakte zijn pistool. Hij dwong hem naar Paleochora te rijden, waar hij hem vastbond. Daarna zal hij naar zee zijn gereden om er zelf een eind aan te maken met zijn pistool, waarna hij gevonden is.
Vijf jaar later zoekt Nikos Julian, Helena en hun zoontje Ferdinand op in hun restaurant in Emporio op Kalymnos. Julian daagt hem dan uit om met hem de steile rotsen te beklimmen, genaamd Where Eageles Dare, veertig meter hoge rotsen. Met het nodige gevaar. Dan ontspint zich een verhaal waarbij zowel Julian als Nikos zich blootgeven en het erom spant. Nikos vertelt over de klim in de bergen van het Peak District in Engeland met Trevor en Monique en wat zich daar heeft afgespeeld, vergelijkbaar met het klimmen op Kalymnos, waarvoor veel toeristen naar het eiland komen. Het blijkt dan dat beiden iets op hun kerfstok hebben en dat er nog een ontwikkeling plaats vindt die veel duidelijk maakt over het spanningsveld tussen de eeneïge tweeling.
Jo Nesbø – De jaloezieman (geschreven onder de Noorse titel Sjalusimannen) werd vertaald uit het Noors door Annelies de Vroom, 95 pagina’s, ISBN 978 90 5965997 1, CPNB onder redactionele begeleiding uitgeverij Cargo, november 2021.
De jaloezieman wordt door de CPNB gratis weggeven van 1 tot en met 10 november 2021 aan kopers van boeken van tenminste 15 euro.