De Hollander - Mathijs Deen
Spanning op de Wadden
Mathijs Deen niet alleen Waddenexpert, maar ook karakteroloog met Maigret-achtige trekken
Na de historische geschiedenis van De Wadden (2014) en de Waddenthriller De Hollander dit jaar, mag je Mathijs Deen gerust Wadden-expert noemen. Daar komt na dit spannende verhaal nog wat bij: kundig karakteroloog.
Het verhaal
Dat speelt zich af op de grens van Duitsland en Nederland, in het vroeger betwiste Waddengebied ten oosten Rottumeroog. Na jaren van voorbereiding besluiten drie vrienden-wadlopers de oversteek te maken naar het Duitse Borkum, om daarmee alle Waddeneilanden vanaf het vasteland te voet bereikt te hebben. Vlak voor vertrek laat een van de drie het echter afweten, de overige twee gaan de uitdaging aan en vertrekken.
Betwist gebied
Het loopt niet goed af. Op de drooggevallen zandplaat De Hond vindt een Nederlands patrouilleschip een drenkeling, een van de twee wadlopers. Het lijk wordt naar Delfzijl vervoerd en dan begint niet alleen de speurtocht naar ‘het ongeluk’ maar dan beginnen ook de verwikkelingen eromheen. Wie doet wat en met welk recht, enzovoort. Tot letterlijke aanvaringen aan toe.
Bijna ontstaat een internationaal conflict en dan komt rechercheur Liewe Cupido met de bijnaam De Hollander op de proppen. De Bundespolizei in Cuxhaven stuurt hem stilletjes naar Delfzijl om op zijn eigen wijze een onderzoek te laten starten. De opdracht luidt wat de rol van de overlevende Peter Lattewitz is geweest. Tot ver in het boek is hij onverdacht. Liewe Cupido bezoekt de plaatsen die een rol speelden, spreekt met allerlei mensen zonder dat het de status van een verhoor krijgt. Het is ook niet zozeer of er een misdaad gepleegd is, de spanning zit ook in ‘alles eromheen’.
Maigret
De lezer ziet het hele complot door velerlei ogen met verschillende achtergronden, maar in persoonsbeschrijvingen is Mathijs Deen een kei. Raak! Daar komt wat mij betreft nog iets onverwachts en tegelijk complimenteus bij: De Hollander, de op Texel (Wadden!) geboren Duitse rechercheur die zich met de zaak bemoeit, heeft wel iets weg van de Parijse commissaris Maigret, de hoofdpersoon in zo’n 75 politieromans van Georges Simenon. Hetzelfde soms stuurse zwijgen, niet te veel weggeven aan anderen, onwetendheid veinzen, doorvragen, zich ophouden in de buurt van… het ongeluk, noem ik het maar even. Behalve het slot. Waar Maigret de verdachten de gevangenis in praat, vat De Hollander de koe bij de horens. En wat een kennis over wadlopen!
Mathijs Deen is een geraffineerde verteller. Op bepaalde plaatsen weet hij de spanning op te voeren met schijnbare details, die gemakkelijk over het hoofd gezien kunnen worden, maar die verderop een sleutelrol vervullen. Nee, die ga ik niet opnoemen, nee. Van Deen als thrillerschrijver kunnen we nog veel verwachten. De uitgever heeft al een vervolg aangekondigd.
Toch nog een klein minpuntje. De overvloed aan namen van dorpen, eilanden, zandplaten, waddengebiedjes, enzovoort, wordt aangetoond met een plattegrond die niet duidelijk is. Het betreffende gebied bevindt zich precies op de vouw. Ook een betwist gebied!
Dick de Scally
De auteur
Mathijs Deen is schrijver en radiomaker. Met zijn verhalenbundel Brutus heeft honger werd hij genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en Het lichtschip kreeg een nominatie voor de Libris Literatuurprijs. Ook zijn andere boeken vielen regelmatig in de prijzen.
Mathijs Deen – De Hollander, ISBN 978 90 213 4014 2, Alfabet Uitgevers, ISBN 978 90 213 4014 2, 255 pagina’s, € 19,99. Ook als luisterboek, € 11,99, mei 2022
Copyright bij foto Mathijs Deen: © Peter Arno Broer