De Gwendy Trilogie - Stephen King & Richard Chizmar
Gwendy ontdekt samenzwering om haar knoppenkist te stelen
Op de zevende dag in de Eagle Heavy maakt ze een ruimtereis
Opnieuw een verhaal dat de fantasie prikkelt, al heeft dit boek ook een voorgeschiedenis omdat de dele aanvankelijk apart werden gepubliceerd. Maar door de stimulans van Richard Chizmar is het nu een trilogie geworden. Het verhaal gaat over de twaalfjarige Gwendy Peterson, die hard rent over de trap die zigzaggend langs de klip opklimt en op zijn plek gehouden worden wordt door massieve bouten. De trap wordt ook wel de Suicide Stairs genoemd,
Gwendy is doorklasgenoot en pestkop Frankie Stone als dikkerd beschouwd. Als een ruimteschip, een Zeppelin, en daarom doet ze dus veel aan lichaamsbeweging, zoals hardlopen. Later wordt ze zo ongeveer het mooiste meisje van de klas. En vist Frankie met zijn vette haar achter het net. Als hij haar weer eens vergeefs heeft benaderd krijgt hij twee weken later een auto-ongeluk, hij overleeft het wel, maar ligt volledig in de kreukels.
Mysterieuse knoppenkist
Bovenaan de trap zit een man op een bankje in de schaduw en leest een dikke pil. Hij is gestoken in een zwarte spijkerbroek, een zwart colbert en een zwart hoedje. Hij stelt zich voor aan haar als meneer Farris. Hij zegt dat hij haar al een tijdje in de gaten heeft gehouden en geeft haar iets cadeau. Het is een mysterieuze knoppenkist met twee hendeltjes, verpakt in een canvas tas. De knoppen staan voor werelddelen. Lichtgroen voor Azië, donkergroen voor Afrika, geel voor Oceanië, oranje voor Europa, blauw voor Noord-Amerika en paars voor Zuid-Amerika. De zwarte knop is de hoofdprijs, de rode is de knop die je vaker kunt indrukken. De knoppenkist heeft ook twee hendeltjes, de linker is er om er een chocolaadje uit te krijgen. De eerste is een konijntje van chocola, niet groter dan een mokkaboontje. Het beestje heeft een vachtje, oortjes en schattige oogjes en smaakt heerlijk. Later krijgt ze er een aapje uit of een giraf. Aan de rechter hendel bewegen levert een munt op die zwaar in haar hand voelt. Op de voorkant staat het zijaanzicht van een vrouw met een tiara op. Het is een Morganmunt uit 1891 en deze wordt geschat op zo’n zeshonderd dollar. Later krijgt ze er meer munten uit en de waarde is inmiddels tot boven de zevenhonderd gestegen. Ze verkoopt ze niet, ze bewaart ze. Dan gaat Richard Farris ervandoor en verdwijnt via de trap waar zijn zwarte hoedje achterblijft. Gwendy schopt het baldadig naar beneden, terwijl het tuimelend naar beneden valt. Het is 22 augustus 1974.
Eikenboom
Eenmaal thuis verbergt ze de kist in een eikenboom in de tuin waar een autobandschommel aan hangt. In een canvastas is hij veilig. Als ze thuiskomt van school haalt ze er weer een chocolaadje uit. Op maandagochtend komt er een katje uit van chocola. Op school stelt ze een vraag of je met een knop iemand kan doden of laten verdwijnen. Neem als voorbeeld Hiroshima en Nagasaki. De vrouwen en kinderen die daarbij zijn omgekomen en degenen die overleden door straling. Gevraagd wordt door lerares Chiles of ze een plaats van de aarde willen vegen. Iemand suggereert Vietnam. Gwendy zegt dat Brezjnev zo’n knop had net als Nixon. Dan hoort ze van de zelfmoord van sekteleider Jim Jones in Guyana en 900 van zijn volgelingen. Volgens bronnen hebben verpleegkundigen het gif door de strot van kinderen geduwd voordat ze hun eigen dosis namen. Zou het komen door een knop die ze heeft ingedrukt?
Er is een intense regenbui door een lentestorm waardoor de hele kelder onderloopt daar heeft ze nu haar kist ondergebracht in de canvastas. Als deze flink onder water staat heeft ze de kist net op tijd gered, goed ingepakt in handdoeken en zet hem nu op de bodem van haar klerenkast in haar kamer, daar staat hij veilig opgeborgen onder schoenendozen. De canvastas is doorweekt en gooit ze weg.
De handel in zilveren munten blijft floreren en de munten worden dus steeds meer waard. Het is een goed idee om twee zilveren dollars mee te nemen naar de munt- en postzegelmarkt en ernaartoe te fietsen om af te tasten hoe en wat. Als ze de munten kan slijten voor een fiks bedrag weet ze wat haar te doen staat. Ze kan er haar studie mee betalen
Over de auteurs
Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een begrip. Zijn boeken zijn stuk voor stuk bestsellers en wereldwijd zijn er circa vierhonderd miljoen exemplaren van verkocht. Zijn boek Later is door VN uitgeroepen tot thriller van het jaar 2021.
Richard Thomas Chizmar (1965) is een Amerikaanse schrijver, uitgever en redacteur van het tijdschrift Cemetery Dance en eigenaar van Cemetery Dance Publications. Hij stelt ook bloemlezingen samen, produceert films, schrijft scenario’s en doceert Creative Writing.
Debuutroman
Na haar afstuderen aan Brown University in 1984 gaat Gwendy een jaar later in Portland bij een reclamebureau werken. Haar baas stelt haar voor aan een agente aan wie hij verteld heeft dat ze schrijft. De agente wil meer dan de vijftig pagina’s die ze gelezen heeft en in een weekend schrijft ze bij elkaar driehonderd pagina’s. In april 1990 verschijnt haar debuutroman Dragonfly Summer waarmee ze de Robert Frost Award wint, toegekend door de New England Literary Society. Daarna komt haar thriller Night Watch uit, die in de bestsellerlijst van de New York Times opduikt te midden van Sidney Sheldon en John Grisham. Haar derde boek A Kiss in the Dark wordt een lijvig boek van 600 pagina’s en speelt op een cruiseschip. Ondertussen komt de film Night Watch met Nicolas Cage uit en haar naam is gemaakt. Ze maakt nog wel een bijzonder boek over haar aan Aids gestorven goede vriend Johnathon en komt ermee in tal van kranten en televisieprogramma’s.
Politiek
Maar dan lokt de politiek en Gwen wordt gekozen als congreslid voor de Democraten in november 1998. Ze wordt verliefd op fotograaf Ryan. die haar een huwelijksaanzoek doet. En ze trouwt met hem. Maar mist hem met kerst als hij in Timor is om oorlogsverslag te doen.
Als ze in december teruggaat naar haar ouderlijke woonplaats Castle Rock, waar Ryan en zij ook een appartement hebben, blijkt dat Rhonda Thomlinson vermist is, daarna Carla Hoffman en vervolgens Deborah Parker. Er wordt een sweatshirt van Carla ontvangen waarin een envelop met drie tandjes. Later eveneens van het derde meisje. Een journalist van de Portland Press noemt de ontvoerder nu al ‘De Tandenfee’. Door een toevallig contact met Lucas Browne heeft ze ineens door dat hij de moordenaar zou kunnen zijn als hij haar opvangt terwijl ze bijna onderuitgaat. En ze ziet voor zich hoe hij zich met een gehandschoende hand om een roestvrijstalen instrument kromt en hij dit in de mond van een dummy met namaaktanden steekt. Als de politie de 59-jarige Lucas Brown arresteert, wordt in de vakantiewoning van zijn familie, in de buurt van Dark Score Lake, de geboeide veertienjarige Deborah Parker levend gevonden, weliswaar buiten bewustzijn. En op het terrein buiten de woning de dode lichamen van Rhonda Tomlinson en Carla Hoffman. Browne wordt aangeklaagd wegens ontvoering en moord. Er wordt ook nog een zakje met allerlei sieraden gevonden. Behorend aan een aantal vrouwen, onduidelijk hoe veel. En een tweede zakje bevat 57 tanden en kiezen naast een macabere gereedschapskist.
Bescherming ziekte?
Haar moeder spuugt bloed in bed. Maar na een onderzoek in het ziekenhuis constateert de oncoloog dat het loos alarm is. Of komt het doordat de knoppenkist weer enige tijd in haar bezit is gekomen? Ze vindt hem als congreslid in haar werkkamer in Washington D.C. Heeft die de ziekte van haar moeder beschermd, ook door de vele chocolaadjes die eruit kwamen, misschien wel helend/genezend? Uiteindelijk stierf haar moeder Alicia Peterson in 2015. Dan krijgt Gwendy een telefoontje van mede-congreslid Patsy Follet die zegt dat ze mogelijk eerder terug moeten naar het Congres, vanwege een of ander spoedoverleg met de president over Korea. Dat is de eerste keer sinds Harry Truman. In 2012 besluit ze te stoppen bij het congres, zodat ze meer tijd had om boeken te schrijven (de thrillers Bramble Rose en Desolation Street in 2013 en 2015. De knoppenkist is inmiddels alweer opgehaald door meneer Farris, vermoedt ze. Hij is opeens weer verdwenen.
Verkiezingscircus
Als ze zich in 2019 weer beschikbaar stelt om zo de zelfvoldane kandidaat van Trump Paul Magowan dwars te zitten, komt de knoppenkist opeens weer tevoorschijn. Gebracht door een man in met een zwart jasje en een bolhoed. Magowan pest haar door te zeggen dat ze gelukkig haar boeken nog heeft als het verkiezingscircus achter de rug is. Haar man Ryan is volkomen onverwacht aangereden in het plaatsje Derry. Hij moet die dag heel ergens anders zijn, en komt erbij om het leven. Nooit is bewezen waarom hij daar is geweest en wie hem vermoord heeft. De inmiddels gepensioneerde sheriff Norris Ridgewick heeft onderzoek gedaan maar krijgt weinig medewerking van de plaatselijke Ward Mitchell, die zich vijandig gedraagt. Norris vraagt zich ook af wat Ryan daar deed en zal hij naar Derry gaan omde rechercheur stevig aan de tand te voelen? Het enige wat Gwen weet is dat iemand Ryan heeft verteld dat er compromitterende informatie is over Magowan of over haar. Als later blijkt dat de man een jong vrouwtje een abortus laat ondergaan, een kind dat van hem is, verliest hij nipt de verkiezingen van haar. Zou hij achter de moord zitten? Ze schakelt haar vriendin Charlotte Morgan, plaatsvervangend directeur van de CIA in, en die ondervragen de verantwoordelijke rechercheur.
Zilveren koffertje
En nu zit de knoppenkist in een zilveren koffertje dat ze bij zich had toen ze voor het eerst als astronaut om de aarde zweefde, en nu door de het ruimtevaartuig Eagle Heavy dat een reis maakt naar het nieuwe MF-1 -ruimtevaartstation. Gwendy’s taak is het monitoren van het weer. Na 48 uur rond de aarde vliegen, zullen ze negentien dagen in het ruimtestation zijn. Hun commandant is Kathy Lundgren, haar zevende ruimtevlucht en haar ondercommandant Sam Drinkwater heeft er vijf gemaakt. Het is wel een enerverende ervaring.
Om een ruimtewandeling te maken moet ze een test afleggen bij Kathy Lundgren, dr. Glen en tweede man Sam Drinkwater, die ze glansrijk doorstaat. Gwen is bang dat haar gevoel haar zegt dat ze in een beginnend stadium is van Alzheimer. Thuis heeft ze al een afspraak gehad met dr. Norman Ambrose, bij wie ze een schriftelijke test moet maken. Hij laat haar kennis maken met een associatiemethode als ze niet op een bepaald woord kan komen. Als ze het heeft over de teckel van haar vader en ze komt niet op die naam maar wel op van haar favoriete musical West Side Story komt, roept ze meteen uit: ‘Zijn teckel heet Pippa als ze het associeert met zijn favoriete musical Pippin.’ ‘Zie je wel dat het werkt?’ zegt dr. Ambrose, maar relativeert het met ‘Geen enkele methode is onfeilbaar.’ Vooralsnog lijkt ze symptomen van stress te hebben. Hij denkt dat het middel Aricept kan helpen als ze de mini-cognitieve test achter de rug heeft. Ondanks de vele fouten die ze maakte, wil ze de ruimtereis doorzetten.
Ruimtewandeling
Dat wordt een heel bijzondere reis met op de zevende dag een ruimtewandeling. Maar voordat het zover is, ontdekt ze dat iemand haar knoppenkist die ze verborgen heeft in een zilveren koffertje wil stelen. Om dat net te voorkomen wordt het een gevecht op leven en dood in de Eagle Heavy terwijl de anderen aan het ontbijten zijn. Het gebeuren zet Gwendy aan het denken en ze neemt een definitief besluit dat bij de bemanning als een bliksemschicht werkt, maar wordt aanvaard. De knoppenkist krijgt een plekje in de Pocket Rocket om te voorkomen dat de wereld er niet mee wordt belast en zweeft nog steeds tijdloos in de ruimte.
Stephen King – De Gwendy trilogie verscheen eerder in delen in 2017, 2019 en 2022 als Gwendy’s knoppenkist – eerder al bij The House of Books, Gwendy’s magische veer en Gewendy’s laatste taak en is vertaald uit het Engels door Nataly Schrijnder (deel 1) en Annemarie Lodewijk (deel 2 en 3), 651 pagina’s, ISBN 978 90 492 0481 5, uitgeverij Boekerij, € 24,99, september 2024