Citroenkip op zondag - Pieter Waterdrinker
Een soep waarin je alles kwijt kunt
Pieter Waterdrinker staat ook zijn mannetje op de korte baan
Pieter Waterdrinker, dat is toch die schrijver van die hele dikke boeken? Dat Waterdrinker ook op de korte baan zijn mannetje staat, bewijst hij met het onlangs verschenen Citroenkip op zondag. In amper 100 bladzijden mijmert hij over heden en verleden, op de hem zo eigen verteltoon.
Het boekje verschijnt ter ere van Waterdrinkers 25-jarig schrijversjubileum. In 1998 verscheen zijn debuut Danslessen. Het boek leverde hem meteen roem op, maar niet vanwege de literaire kwaliteiten. De toenmalige burgemeester van Zandvoort (Waterdrinkers geboorteplaats en het dorp waar Danslessen zich afspeelde) diende een aanklacht in wegens vermeende smaad en antisemitisme. Waterdrinker werd uiteindelijk vrijgesproken, maar zijn naam was gevestigd. In de talloze boeken die daarna volgden, bewees hij dat die roem ook literair terecht was.
Delen van recepten
In Citroenkip op zondag wordt het centrale thema gevormd door een (nog) niet bestaand boek, namelijk het kookboek met Russische recepten waaraan Waterdrinkers Russische vrouw Julia ooit werkte, maar wat zij na de inval van Rusland in Oekraïne terzijde heeft gelegd, omdat alles wat Russisch is momenteel niet zo in de smaak valt. Eerder heeft ze recepten gedeeld met Peter d’Hamecourt in Leven als God in Rusland (2008).
Waterdrinker vindt haar uitstel jammer, want hij kent de recepten als uitzonderlijk lekker en wil die graag met de wereld delen. Dit vertelt hij in een mix van gebeurtenissen uit zijn jeugd en zijn heden.
Tijdens een bezoek aan het kasteel waar ooit de 16e-eeuwse schrijver en denker Michel de Montaigne woonde, preciseert hij de ‘essais’ van Montaigne en in het verlengde daarvan ook zijn eigen werk als: ‘een soep waarin je alles kwijt kunt, zolang het geheel der ingrediënten maar enigszins in balans is. Herinneringen aan je lagere school- en studententijd, aan je ouders, aan een ooit begeerde kip, aan je leven daarna, toevallige ontmoetingen, reizen, dat wat je onlangs had gedacht en beleefd, nu dacht en meemaakte. Alles kon je erin kwijt.’
Kasteel Ilja Gort
En dat is een mooie en zeer juiste omschrijving van Citroenkip op zondag. Van de kip die hij als jongetje zo dolgraag als huisdier wilde hebben naar de citroenkip van zijn vrouw, van een reis naar het kasteel van Ilja Gort naar een hulpkonvooi richting Oekraïne, alles rijgt Waterdrinker aaneen op die van hem welbekende toon van de verteller bij het haardvuur.
Een heerlijk boekje om te lezen en voor wie het werk van Waterdrinker nog niet kent een mooie introductie. Met achterin bovendien alvast vijf Russische recepten van Julia Klotchkova, waaronder dat van de zo fel begeerde ‘citroenkip’. In de hoop dat de oorlog in Oekraïne snel beëindigd zal worden waarna we weer van Russische dingen mogen houden en het volledige kookboek zullen kunnen lezen.
Sonja de Jong
Over de auteur
Pieter Waterdrinker (1961) groeide op in Zandvoort waar zijn ouders een hotel/restaurant hadden. Hij studeerde rechten, Frans en Russisch aan de Universiteit van Amsterdam, werkte jarenlang als journalist voor onder meer De Telegraaf, Vrij Nederland en de VPRO en vestigde zich in 1996 in Rusland. Hij woonde afwisselend in Moskou en St. Petersburg, de laatste twintig jaar samen met zijn vrouw Julia. Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne woont het stel in Frankrijk. Het werk van Waterdrinker is in diverse talen vertaald en meerdere malen genomineerd voor literaire prijzen. Tot zijn bekendste werken behoren Lenins Balsem, Duitse Bruiloft en Poubelle.
Pieter Waterdrinker – Citroenkip op zondag, 112 pagina’s, ISBN 978 90 388 1457 5, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, € 12,50, november 2023