Cassie Raven 2 - Levenslang - A.K. Turner
Moord na dik 20 jaar opgehelderd
Een ongewone heldin met piercings en tatoeages
Haar actieheldin Cassie Raven is in wezen een pleidooi voor de mens die weigert zich aan te passen aan hetgeen de maatschappij van hem of haar verwacht. Met haar punkkapsel, haar tatoeages en piercings en haar vrienden in het alternatieve circuit is zij een behoorlijk ongebruikelijke hoofdpersoon in een thriller. En dan worstelt ze ook nog eens met de vraag waarom ze altijd zo trillerig wordt als ze met politieagente Philidda Fyte samen is. Ze is toch zeker niet lesbisch? Maar Cassie Raven heeft wel het hart op de juiste plaats, een haarscherp observatievermogen én het idee dat de doden tegen haar praten.
Over de auteur
A.K. Turner (1959) werkte jarenlang als documentairemaakster en tv-producent. Ze woont in Oost-Londen, niet al te ver van de wijk Camden waar haar thrillers rond Cassie Raven zich afspelen. Ze schreef haar eerste boek rond deze obductie-assistente in 2020 (Lichaamstaal) en inmiddels zijn in Engeland reeds vier titels in de reeks verschenen. Levenslang is het tweede deel dat in het Nederlands verschenen is.
Bloed en ingewanden
Lezers die niet goed tegen gedetailleerde verhalen over bloed en ingewanden kunnen, doen er beter aan om de boeken over Cassie Raven te mijden. Want deze 25-jarige vrouw die zich het lekkerst voelt in de alternatieve scene is obductie-assistente, de rechterhand van de patholoog. Het is haar taak lichamen open te snijden, de organen eruit te halen en te onderzoeken om vervolgens haar bevindingen aan de patholoog door te geven. En Cassie houdt van haar werk. Ze heeft het gevoel dat de doden op haar snijtafel tegen haar praten: een enkel goedgekozen woord dat een vastgelopen onderzoek naar de doodsoorzaak in de juiste richting leidt.
Oma
Raven is – zoals de lezers van het eerste deel: Lichaamstaal al weten – opgevoed door haar Poolse oma. Deze heeft haar altijd verteld dat haar ouders bij een auto-ongeluk om het leven gekomen zijn toen Cassie vier was. Maar als oma een lichte hersenbloeding krijgt en zich realiseert dat ze er niet altijd zal zijn om Cassie te begeleiden, besluit zij haar kleindochter de waarheid te vertellen: Cassies vader is veroordeeld voor de moord op haar moeder. Een daad die hij altijd is blijven ontkennen. Zeventien jaar zat hij vast, inmiddels is hij vier jaar op vrije voeten, maar durft geen contact met zijn dochter op te nemen.
Baksteen
Cassie is geschokt, maar vooral geïntrigeerd: waarom zou haar vader, die zij zich herinnert als een lieve, zorgzame papa in hemelsnaam haar moeder met een baksteen de hersens ingeslagen hebben? Hoe meer zij over de zaak leest, hoe meer zij begint te twijfelen aan zijn schuld. Omdat het voor een obductie-assistent niet eenvoudig is om politiedossiers te raadplegen, zoekt zij contact met brigadier Philidda Fyte, met wie ze in het eerste deel van de reeks ook al samenwerkte.
Elegant
Fyte is in alles het volkomen tegendeel van Cassie: ze is tot in de puntjes verzorgd en elegant, besteedt veel tijd en aandacht aan haar uiterlijk en is in woord en daad een keurige dame. En toch laat zij zich wederom door Cassie overhalen om haar te helpen. Want ook de onlangs van haar man gescheiden Fyte voelt merkwaardige vlinders in haar buik als ze met Cassie samen is.
Voetje voor voetje
Met veel oog voor detail beschrijft Turner hoe de twee vrouwen zich voetje voor voetje een weg banen door de meer dan twintig jaar oude moordzaak. Lenig weet zij telkens de moordverdenking op een ander personage te laden. Minutieus ontrafelt zij alibi’s. Van de spanning moet Levenslang het niet hebben, pas tegen het eind als Cassie te veel ontdekt heeft, wordt de zaak echt gevaarlijk.
Maar wie van een gedegen en goed gedocumenteerde puzzeltocht naar de dader houdt, zal zeker van deze nieuwe Cassie Raven genieten.
Sonja de Jong
A.K. Turner – Levenslang (in Engeland in 2022 verschenen als Life Sentence bij uitgeverij Zaffre) is uit het Engels vertaald door Harmien Robroch, AmboAnthos, ISBN 978 90 263 6500 3, 375 pagina’s, € 22,99, juli 2024