Camping Oosthoek - Nathalie Pagie
Echtscheidingsadvocate Diana van Assendelft belandt in een nachtmerrie
Maar pikt de draad als chauffeur van een truck waarmee ze wapens vervoert, daadkrachtig op
In de tiende thriller van Nathalie Pagie Camping Oosthoek belandt echtscheidingsadvocate Diana van Assendelft in een nachtmerrie wanneer nog voor het ochtendgloren deurwaarder Nico Verkerk en rechercheur Bart Bannink met medewerkers voor de deur van haar kapitale villa staan. Het is de bedoeling dat het huis binnen de kortste keren ontruimd wordt, zegt de deurwaarder. Het blijkt dat haar man Johnny de Visser erg veel schulden heeft, die niet zijn afgelost. Het huis moet dus snel worden verkocht. De deurwaarder had het uitzetten al een week uitgestel tot de zomervakantie was aangebroken, maar nu moeten Diana en haar drie kinderen Dean, Juliette en Johnny op stel en sprong het huis uit. Over haar toeren rijdt ze naar het landgoed De Burcht van haar vader en moeder. Benedict Roman van Assendelft staat in zijn kamerjas bij het hek en doet open, maar haar moeder Lucia, dochter van een barones, heeft geen belangstelling om haar te begroeten. Diana keert meteen weerom met haar Eend, een interessant project van haar man Johnny de Visser. Aangezien op de SUV en BMW beslag is gelegd, kon ze er nog tijd vandoor met de Eend, zodat ze in ieder geval vervoer heeft. Haar man Johnny blijkt spoorloos
Ze zoekt troost bij vriendin Tanja, waar ze haar kinderen kan achterlaten bij Tanja en Rozebel, een 15-jarig gehandicapte dochter. Haar man en Johnnu’s vriend Marnix, werkt bij zijn bedrijf JDV Totaalbouw, dat een glazen kubus als kantoor heeft op het industrieterrein van Den Bosch. De collega’s daar weten nog van niets. Arren moede komt Diana terug bij Tanja en de kinderen die Chinees eten ophalen.
De auteur
Nathalie Pagie (1974) debuteerde in 2013 bij Meulenhoff Boekerij. Inmiddels heeft ze vele bestsellers op haar naam staan, waaronder de winterthrillers IJsengel, Noordkaap en Helsinki en de succesvolle Tara en Diego-serie. Ook is ze tweevoudig winnaar van de ThrillZone Award voor beste Nederlandse thriller.
Als Marnix thuiskomt blijkt er een dubbelgevouwen brief in de bus te zijn gestopt met een foto van John in korrelig zwart-wit. Zijn rechteroog verborgen onder een fikse zwelling, zijn onderlip gescheurd, een spoor bloed over zijn kind. De tekst van de brief luidt:
Ik ben ontvoerd. In ruil voor 10 miljoen euro aan losgeld kom ik vrij: 5 aflossingen van 2 miljoen contant. Het eerste deel moet overmorgen binnen zijn. Locatie en tijdstip volgen per app. Geen politie.
Het bericht was getypt, maar eronder stond in een regel gekrabbeld. Ze herkende het handschrift van haar echtgenoot:
sorry Daantje voor alles Hou van jou – John
Diana wil meteen weg bij Tanja en Marnix. Ze grijpt de twee tassen in de hal en zegt tegen haar kinderen dat ze weer gaat. Ze vraagt of ze de tas van haar man mag laten staan . Ze besluit naar hotel De Lindeboom te gaan met de kinderen. Marnix zal die avond rondrijden en aan een paar vrienden vragen wat er aan de hand is. En haar bellen indien nodig.
De volgende dag blijkt dat haar creditcards en ook die van de kinderen geblokkeerd zijn, ze kunnen niet eens het hotel betalen. Als ze haar twee laatste tientjes om twee uur ‘s middags gebruikt om met de kinderen te eten in een snackbar vertelt ze over haar sores aan de eigenaar Karel. Hij weet een adres waar ze voorlopig gratis kan logeren. Een oude stacaravan op camping Oosthoek. Van de campingbaas mag ze daar blijven zegt hij, als ze daar terecht komen – de kinderen zijn niet erg enthousiast volgt er een nieuw bericht op haar telefoon:
Zondag 18.00 stipt 2 miljoen cash onder viaduct naar de koffiefabriek aan de A65. Kom alleen, geen politie, anders zie je John nooit meer terug.
Het lukt om haar vader Benedict zo ver te krijgen dat hij de twee miljoen uit zijn bank voorschiet. Uiteindelijk blijkt het anderhalf miljoen te zijn. De volgende keer, de zaterdag erop, moet het 2 ½ miljoen zijn. Maar dat is geen probleem verzekert Benedict. Haar moeder Lucia weet nergens van en dat is maar goed ook.
Ondertussen vinden de kinderen het op de camping steeds leuker. Met name de jongens Dean en Johnny vermaken zich op de ‘kinderboerderij’ die die naam nauwelijks verdient, maar ze mogen Eddy vaak helpen bij de twee ezels Hepie en Hepie, vertelt Johnny trots.
Als Diana licht ziet in een loods bij de camping betrapt ze Franco met een aantal mannen met kisten vol met wapens met Kalasnikovs en Scorpio’s en zweert dat ze er niemand over zal vertellen. Ze biedt zelfs aan om de volgende ochtend met een truck de wapens te vervoeren naar Rotterdam waar ze worden opgeslagen in een lege container. De rit levert haar tienduizend euro op en gratis verblijf op de camping. Ze heeft het zo goed gedaan samen met de aanvankelijk argwanende Igor dat Franco heel tevreden over haar is, Ze heeft zelfs de mannen in Rotterdam gecorrigeerd, omdat de wapens aanvankelijk in een verkeerde container werden gezet. De volgende vrachten naar onder meer Antwerpen en Rotterdam doet ze voor het dubbele bedrag en krijgt door Franco meteen zestigduizend euro vooruit betaald.
Inmiddels zijn de kinderen erg onrustig over het wegblijven van vader John. Diana krijgt een appje van Tanja of ze haar man Marnix wil volgen, want hij zegt dat hij om tien uur ’s avonds nog naar de Chinees gaat. Als ze hem volgt blijkt dat hij de Chinese maaltijd ergens in een bos brengt, waar een stopgezet bouwproject van Staatsbosbeheer is en tot haar verbazing blijkt haar echtgenoot in een chalet te verblijven, hard bami etend. Ze is perplex en woedend. Nadat ze hem aan alle kanten heeft bekrabd zodat het bloed over zijn wangen stroomt, komt de waarheid uit. John had zich met Marnix gestort op wapenhandel, wapens die naar o.a. Zuid-Afrika gestuurd werden, maar waarvan enkele containers leeg aankwamen. Dat levert een claim op van een miljoen euro en daarna kwamen opnieuw aanmaningen van deurwaarders. Gevolgd door dreigende mails uit Zuid-Afrika. Vandaar dat Marnix en hij een ontvoering verzonnen, zodat in ieder geval de bank van Diana’s vader hen uit de brand kan helpen totdat de schulden zijn afgelost en dan kunnen ze opnieuw met een schone lei beginnen. Die nacht bedenken ze een plan. Dat vertelt ze haar dochter Juliette die zich in de caravan erge zorgen maakte waar ze is gebleven. Maar niet welk plan en John weet ook van niks. Een andere man en zij zouden het moeten doen. Tenslotte zit campingbaas Franco met zijn Brabantse tongval al jaren in de wapenhandel. Wellicht weet hij een oplossing. De relatie met John wil ze niet verbreken, ze houdt te veel van hem, maar hem helemaal zijn egoïsme, fouten en leugens vergeven kan ze ook niet.
De volgende twee en een half miljoen die wordt opgeëist door de ontvoerders heeft Diana’s vader Benedict al klaar staan en de tas met geld haalt ze op bij zijn landgoed, maar daar gebeurt iets geheel onverwachts. Waarvoor een Litouwse partner verantwoordelijk blijkt te zijn met zijn broer die ook betrokken blijkt bij het verzenden van lege containers (zonder wapens) naar Zuid-Afrika. De 2 ½ miljoen euro worden ontvreemd en kort daarop wordt weer een eis gemaild voor 2 ½ miljoen en het leven van Diana’s zoontjes Dean en Johnny bedreigd. Hoe kunnen ze het geld terugkrijgen en nog eens hetzelfde bedrag betalen? Diana verzint een list om de Litouwer en zijn broer te betrekken bij een laatste wapenleverantie voor de Chilenen en de opbrengst te delen. Daarna mogen zij de klus van haar overnemen als ze haar gezin rust garanderen. Inmiddels is het vervoer van wapens per truck naar de Rotterdamse haven dat Diana doet voor Franco haar goed bevallen, Zo goed, dat ze twijfelt of ze nog wel terug wil naar het advocatenkantoor om haar beroep als echtscheidingsadvocaat weer op te pakken.
Nathalie Pagie – Camping Oosthoek, 299 pagina’s, ISBN 978 90 225 8924 3, uitgeverij Meulenhoff Boekerij, € 15,99, augustus 2021