Bloedlijn - Simone van der Vlugt
Liefde, drama en heel veel boeiende details
Van der Vlugt verdiept zich in de dertiende eeuw
Voor haar nieuwe historische roman Bloedlijn is Simone van der Vlugt verder teruggegaan in de geschiedenis dan ze ooit eerder deed. Naar de tweede helft van de dertiende eeuw, om precies te zijn, waar zij delen van de levens van Willem II, graaf van Holland en Zeeland en tevens rooms-koning en van diens zoon Floris V reconstrueert. Uiteraard, zoals we van Van der Vlugt gewend zijn, gelardeerd met een liefdesverhaal en tal van spannende veldslagen. Het is een van de beste romans van Van der Vlugt tot nu toe.
Over de auteur
Simone van der Vlugt (1966) werd geboren in Hoorn en woont al het grootste deel van haar leven in Alkmaar. Zij publiceerde haar eerste boek, de historische jeugdroman De amulet, in 1995. Daarna volgden nog een aantal jeugdromans. In 2004 verscheen van haar hand haar eerste thriller, De reünie. Inmiddels zijn al meer dan dertig titels, zowel thrillers als historische romans, van haar hand verschenen. Vrijwel al haar boeken belandden hoog in de Bestseller Top60 en een flink aantal titels werd bekroond. Haar werk is in vele talen vertaald.
Willem II
Bij de naam koning Willem II denk je meteen aan de man die halverwege de 19e eeuw ons toen nog maar een kwart eeuw bestaande koninkrijk regeerde. Maar dat is een heel andere, zelfs niet eens familie, dan de Willem II waarover Van der Vlugt het heeft. Haar Willem II leefde zeshonderd jaar eerder, van 1227 tot 1256.
Ze heeft het zichzelf daarmee niet makkelijk gemaakt, want het was destijds een roerige tijd vol onoverzichtelijke oorlogen en strijd. In de eerste plaats werd er door de Hollanders keer op keer gevochten tegen de opstandige West-Friezen. Voorts speelden tal van intriges tussen edelen die elkaar de macht niet gunden. Maar daarnaast was Willem ook nog eens gekozen als tegenkoning in het Heilige Roomse Rijk, in een machtsstrijd tussen de pauselijke en de wereldlijke macht. Als hij niet kort voor zijn kroningsplechtigheid vermoord was, zou Willem II door de toenmalige paus tot keizer van het Roomse Rijk gekroond zijn.
Glashelder
Een ingewikkeld verhaal, maar Van der Vlugt weet het glashelder te houden, door niet al te diep op de politieke verwikkelingen in te gaan en vooral de menselijke aspecten te benadrukken. Zij gunt Willem, die getrouwd is met Elisabeth van Brunswijk, een (fictieve) hartstochtelijke, buitenechtelijke affaire met Katelijne, die sinds zij weduwe is een brouwerij in het dorpje Alkmaar bestiert. Als zijn vrouw Elisabeth zwanger raakt, maakt Willem noodgedwongen een eind aan deze relatie, maar precies dan ontdekt Katelijne dat zij zwanger is van hem. Om zich de schande van het ongehuwde moederschap te besparen, gaat zij vliegensvlug in op een aanzoek van de kort daarvoor in Alkmaar gearriveerde timmerman Pieter. Helaas ontpopt deze Pieter zich daarna tot een akelige man die het Katelijne en haar zoontje Alard, van wie hij al snel beseft dat dit niet zijn kind is, bar moeilijk maakt. Als kort daarna Willem II door de West-Friezen vermoord wordt, staat Katelijne er helemaal alleen voor.
Spannend
Van der Vlugt maakt er een spannend verhaal van dat heel lekker wegleest. Zonder dat het ook maar een moment op een lesje geschiedenis gaat lijken, weeft zij soepel allerlei interessante historische details door haar verhaal. Uitvoerig beschrijft zij plekken in Holland (het tegenwoordige Noord- en Zuid-Holland) en Zeeland die we ook nu nog herkennen: het Muiderslot uiteraard, maar ook de plek waar het Gravenhuis stond in Alkmaar, het dorpje Schie dat uitgroeit tot Schiedam, het dorp Hoogwoud waar Willems stoffelijke resten door de West-Friezen onder een haardplaat verstopt werden en pas een kwart eeuw later door zijn zoon Floris V gevonden werden, en nog veel meer.
Mensen
En ook de mensen uit de dertiende eeuw weet zij, of ze nou historische verantwoord zijn of niet, tot leven te wekken. Als lezer verbaas je je over de leeftijd waarop de jeugdige edelen dingen moeten doen: met acht jaar als jongen het huis uit en elders een ridderopleiding volgen, een huwelijk al bij de geboorte besloten en heel jong voltrokken (meisjes soms al als ze tien zijn, met inbegrip van alle huwelijkse verplichtingen, jongens twaalf of veertien jaar oud), weduwe op je tweeëntwintigste, met vaak dan al kinderen van zes, zeven jaar oud.
Het zijn al die details die dit boek tot zo’n plezierig leesavontuur maken. Van der Vlugt vermeldt in een mengeling van feiten en fictie precies de juiste details om je tot het eind toe geboeid te houden.
Sonja de Jong
Simone van der Vlugt – Bloedlijn, 446 pagina’s, ISBN 978 90 263 5637 7, uitgeverij Ambo Anthos, € 24,99, februari 2024