Bevrijdingskind - Rob Chrispijn & Herman van Veen
De zanger Van Veen en zijn tekstdichter Chrispijn over het lied
Aaneenschakeling van liedteksten en anekdoten
De Duitsers waren nog in het land toen Herman van Veen werd geboren, de bevrijding was twee maanden later een feit. Rob Chrispijn kwam het najaar daarvoor en wel in Wenen omdat zijn vader daar bij de film werkte in Wenen toen hij zijn baan in Nederland verloor. De twee talentvolle mannen, nu dik in de zeventig, hebben al zo’n vijftig jaar samengewerkt.
Wat begon in de oude pastorie in Westbroek, onder de rook van Utrecht, waar Harlekijn Producties zat en Rob als fotograaf een rode kamer had. Ondertussen schreef hij teksten voor Herman. Vader Jan van Veen verleende hand- en spandiensten en vertelde mooie verhalen, ik heb het zelf meegemaakt in mijn tijd als perschef bij Polydor. Als Polydor verspreidde het Harlekijnlabel. Zo presenteerden Adriaan Verstijnen en ik samen de prachtige Satieplaat van Reinbert de Leeuw die ik abusievelijk twee keer overhandigde aan Liesbeth List die in gezelschap was van Cees Nooteboom. Liesbeth gaf de tweede plaat aan mij terug. (‘Die heb ik toch al?) Ze was een van de weinigen die dat deed, want platen en boeken waren nu eenmaal hebbedingen.
Beiden schrijven over songteksten die hun hele leven beheersten. Herman over de geschiedenis van Altijd is Kortjakje ziek en over Roodkapje die eten wilde brengen voor haar oma en niet bang leek te zijn voor wilde dieren. Toen ze in het bos bij oma kwam, bleek de wolf haar opgegeten te hebben en daarna ook Roodkapje toen kwam de boswachter langs en die sneed de wolf open. En toen die zich boog over de put viel hij op de bodem want zijn buik was door de boswachter volgestopt met stenen. Gelukkig leefden Roodkapje en haar oma nog toen de buik werd opengesneden. Het sprookje van Grimm is van alle tijden, ook al wordt het duizend keer herverteld.
Heel veel songteksten komen in het boek voor, beroemd geworden zoals Unforgettable door Nat King Cole of Buona Sera van Louis Prima of I had a hammer van Trini Lopez, maar natuurlijk ook later werk zoals van Paul Simon, Leonard Cohen, John Lennon en Randy Newman. Ondertussen vertellen ze over het landgoed met de bossen van Herman op meer dan tien hectare in Soest en Robs passies voor paddenstoelen. Als deskundige schreef hij er een drietal boeken over.
Over Brel schrijven beiden, het uitwijden dat hij kon doen van het lied Rosa, rosa, rosam, rosae, rosa… en Herman over zijn laatste jaren op Hiva Oa, een van de Markiezeneilanden midden in de Stille Oceaan toen hij ziek werd. Dat hij toch nog voor Barclay een prachtige plaat opnam: Les Marquises met nummers als Jojo en Voir un ami pleurer, ik heb hem zelf ook grijs gedraaid. Terug ging hij naar de Markiezeneilanden om uiteindelijk te sterven in een ziekenhuis in Parijs. Over de Beatles vertelt Rob dat zijn vrouw Annet met iemand werkte in New York die vlak bij Yoko Ono zat.
De auteurs
Herman van Veen (Utrecht, 14 maart 1945) is geboren en getogen in Utrecht, waar hij ook het conservatorium bezocht. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het soloprogramma Harlekijn. Sindsdien reist hij de hele wereld rond met zijn voorstellingen.
Rob Chrispijn (Wenen, 25 november 1944) is tekstdichter en fotograaf. Hij werkt sinds 1969 samen met Herman van Veen en schreef jarenlang liedteksten voor hem. Evenals voor vele anderen, zoals Liesbeth List, Angela Groothuizen en Hans Dorrestijn. Rob is ook een groot paddenstoelenkenner en publiceerde daarover drie boeken.
Ook ziekte blijft ze niet bespaard. Herman vertelt dat hij ‘vandaag’ vrolijk is, want na onderzoek heeft een arts gezegd dat hij 25 jaar kan bijschrijven. Rob daarentegen kreeg al op zijn zevende reumatoïde artritis. Door die ziekte werd het gezin Chrispijn urgent bevonden en kwamen ze in aanmerking voor een moderne etage in Amsterdam-Nieuw-West. Toneelschrijver Bertold Brecht had zijn leven lang te kampen met die ziekte, zo vertelt Rob.
En zo is het boek een aaneenschakeling van liedteksten en anekdotes, een lach en een traan en komen we meer te weten over de beide vrienden. Langzaam consumeren en draai daarbij een paar van die nummers zoals Cohens Dance me to the end of love… De oude vos van Suzanne, gezongen in het Nederlands door Herman van Veen en bewerkt door Rob Chrispijn weet nog menigeen te bekoren.
Rob Chrispijn & Herman van Veen – Bevrijdingskind - uitgeverij Thomas Rap - gebonden met stofomslag, 256 pagina's - ISBN 978 9400 406 001 - Prijs € 22,50