Bent ú de burgemeester? - Joyce Sylvester
Interessant en sympathiek, maar in vlagen zijn er onderwerpen waar de lezer echt even voor gaat zitten
De politieke loopbaan van Joyce Sylvester
In Bent ú de burgemeester, met de ondertitel: Autobiografie van een pionier beschrijft Joyce Sylvester haar (politieke) carrière. Het is geïllustreerd met 45 foto’s.
Joyce Sylvester wordt in 1965 in Amsterdam geboren en groeit op in een gezin met drie zussen. Ze heeft een donkere huidskleur, en dat is in het Nederland van toen niet zó gewoon. Haar ouders zijn begin jaren zestig uit Suriname naar Amsterdam gekomen. Na haar middelbare school studeert ze politicologie en communicatiewetenschap, in 2000 promoveert ze op het proefschrift: De praktijk van privatisering. Namens de Partij van de Arbeid is zij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal van 2003 tot 2015.
Tweemaal wordt ze waarnemend burgemeester: in Anna Paulowna (2008/2009) en in Naarden (2009-2015). Een aardig detail: haar moeder werkte als hoofd van de huishoudelijke dienst in de burgemeesterswoning in Amsterdam.
Sinds 2016 is Sylvester werkzaam als substituut ombudsman bij de Nationale Ombudsman en eind 2019 verschijnt ze in de lijst van de Volkskrant Top 200 Invloedrijkste Nederlanders. Het feministische opinieblad Opzij zet haar in 2020 in de top 100 meest invloedrijke vrouwen.
De auteur
Joyce Sylvester (Amsterdam, 1965) was waarnemend burgemeester in Anna Paulowna en in Naarden. Als burgemeester nam ze het boek over Willem II en Anna Paulowna in ontvangst in de Eerste Kamer, waarvan ze lid was van 2003 tot 2015. Nu is ze substituut ombudsman.
Kortom, een indrukwekkende carrière. Maar levert die ook een interessante publicatie op? Gedeeltelijk, zou ik zeggen. Het is maar zo nu en dan dat de lezer er echt even voor gaat zitten, bijvoorbeeld bij de ontmoeting met de VVD-senator barones Schimmelpenninck van der Oye: ‘Stralend zei ze, terwijl we elkaar buiten de plenaire zaal even spraken: “Wat leuk om u te ontmoeten. Mijn over-overgrootvader had slaven in Suriname. Daarom komt Suriname ook voor in het boek dat wordt geschreven over onze familie.” […] Dat haar geschiedenis voor mij weleens heel kwetsend kon zijn kwam blijkbaar niet in haar op.’
Of wanneer Sylvester een gedicht voorleest van haar vaders neef van moederskant, Michaël Slory: ‘Voor mij was het heel bijzonder om juist zijn geluid te laten horen omdat hij, net als vele andere familieleden, na de slavernij niet meer wilde werken in de kleinlandbouw, zijn droom achternaging en dichter werd.’
Een ander voorbeeld: ‘In de winter van 2008 werd ik in Anna Paulowna voor het eerst geconfronteerd met mijn uiterlijk.’ Wat blijkt het geval. Sylvester is betrokken bij de aankomst van Sinterklaas en de (toen nog Zwarte) Pieten en krijgt daarop veel kritiek. Ze had de Sinterklaastraditie zelf nooit als discriminerend ervaren.
En tot slot deze anekdote:
Op een gegeven moment wordt ze geconfronteerd met een meneer die haar aanstaart en zegt: ‘Bent ú de burgemeester? Nee, dat geloof ik niet!’ Hij wordt door een bode weggevoerd, maar komt even later terug en verontschuldigt zich: hij had haar ambtsketen te laat gezien. Van een burgemeester had hij blijkbaar een ander beeld.
Het verhaal van de politieke loopbaan van Joyce Sylvester, de successtory van een rolmodel, bevat weinig echt verrassende passages. Het is wel een sympathiek verhaal. En dat is ook wat waard natuurlijk.
Adriaan Vermeulen
Joyce Sylvester, Bent ú de burgemeester? Autobiografie van een pionier - 173 pagina’s, ISBN 978 90 450 4331, uitgeverij Atlas Contact, € 19.99, mei 2021
Op 27 maart 2009 nam Joyce Sylvester, toenmalig waarnemend burgemeester van Anna Paulowna in de Eerste Kamer het boek van Michel Didier De ridder en de grootvorstin – Kunste en leven van (koning) Willem II en Anna Paulowna in ontvangst (ISBN 978 90 5429 278 4, uitgeverij Conserve, 24,99)